Gribam to vai nē, bet rudens un līdz ar to arī dažādas slimības tuvojas. Laikam jau gan nebūs neviena bērna, kurš ne reizi nebūtu slimojis, tostarp ar elpceļu slimībām, piemēram, klepu. Piedāvājam Slimību profilakses un kontroles centra ieteiktos vingrojumus bērniem plaušu veselībai.

No dabas visi cilvēki prot elpot pareizi, bet slimība noved pie izmainīta elpošanas ritma. Plaušas netiek pietiekami izvēdinātas, elpošana ir virspusēja un sekla, tādēļ ir svarīgi vingrot, lai stiprinātu elpošanas muskulatūru, koriģētu elpošanas ritmu un veidotu pareizu stāju, skaidro speciālisti.

Balona mešana

Vingrojums padarīs elastīgāku krūškurvi un stiprinās elpošanas muskulatūru.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: stāvus, kājas plecu platumā, rokās balons, ar balonu jāpieskaras lāpstiņām. No šīs pozīcijas ar stipru izelpu balons jāmet gaisā.

Vingrojums uz lielās bumbas Nr.1

Šis vingrojums arī padarīs elastīgāku krūškurvi, veicinās sekrēta sašķidrināšanu un izvadīšanu, kā arī koriģēs izelpas un ieelpas attiecību.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns uz muguras guļ uz lielās bumbas, rokas atbrīvotas virs galvas. Pieaugušais šūpo bērnu uz bumbas: uz priekšu – izelpa, atpakaļ – ieelpa.

Foto: Shutterstock

Vingrojums uz lielās bumbas Nr.2

Labvēlīgā ietekme ir identiska, kā veicot pirmo vingrojumu uz bumbas.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns guļ uz vēdera uz lielās bumbas, rokas atbrīvotas virs galvas. Pieaugušais šūpo bērnu uz bumbas: uz priekšu – izelpa, atpakaļ – ieelpa.

Burbuļu pūšana

Šī nodarbe stiprinās elpošanas muskulatūru un veicinās sekrēta sašķidrināšanu un izvadīšanu.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: ja izmanto galdu, tad jāieņem stāvus pozīcija, kājas plecu platumā, bet, ja izmanto krēslu, tad pozīcija – uz ceļiem. Palielā traukā ieliets šķidrums un ielikti kokteiļu salmiņi. Turot salmiņu mutē, bērnam jāveic ieelpa un gaisu spēcīgi jāizpūš caur salmiņu, lai ūdens burbuļo.

Foto: Shutterstock

Lāču pastaiga

Vingrojums padarīs elastīgāku krūškurvi un iestieps plecu joslu, kā arī veicinās sekrētu izdalīšanos.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: stāvus, kājas plecu platumā, ietupiens un plaukstas tiek noliktas uz grīdas, kājas pēc iespējas tiek iztaisnotas ceļos, pieaugušais uz bērna krustiem uzliek riņķi (mazo vingrošanas). Bērns lāču pastaigas veidā staigā pa istabu, elpo dziļi un vienmērīgi – tā, lai riņķis nenokrīt. Lai bērnam būtu interesantāk, to pašu var darīt pieaugušais – būs lāču mamma vai tētis un mazulis.

Mēnestiņš

Vingrojums veicinās sekrēta sašķidrināšanu un izvadīšanu, kā arī koriģēs izelpas un ieelpas attiecību.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns guļ uz muguras, rokas gar sāniem, kājas kopā – taisnas, izstieptas, labā roka augšā pa labi, kreisā roka augšā pa labi, pleci paliek pie grīdas, labā kāja pa labi, kreisā kāja pa labi, iegurnis paliek pie grīdas. Sanāk, ka bērna ķermenis ieņem tādu kā pusmēness pozīciju. Paliekot šādā pozīcijā, dziļa ieelpa un lēna, gara izelpa, tad maina pozīciju uz otru pusi.

Mīkstās mantas šūpoles

Vingrojums koriģēs izelpas un ieelpas attiecību un stiprinās elpošanas muskulatūru.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns guļus uz muguras, kājas saliektas ceļos, uz vēdera tiek uzlikta kāda mīkstā manta. Bērns veic lēnu, dziļu ieelpu tā, lai piepūšas liels vēders un mīkstā manta uzšūpojas augšā. Tad veic lēnu, plūstošu izelpu un rotaļlieta šūpojas uz leju.

Spalvas pa gaisu

Arī šis vingrojums koriģēs izelpas un ieelpas attiecību un stiprinās elpošanas muskulatūru.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: stāvus, kājas plecu platumā, plaukstu paceļ deguna līmenī un uz tās uzliek spalvas. Bērns veic dziļu ieelpu un garu, stipru izelpu – tā, lai spalvas lido pa gaisu.

Spalvas pa grīdu

Šis vingrojums padarīs elastīgāku krūškurvi un arī koriģēs izelpas un ieelpas attiecību, stiprinās elpošanas muskulatūru.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns nometies četrāpus, uz grīdas novieto spalvu kaudzīti. Bērns pieliek zodu pie grīdas un pūš spalvas tā, lai tās lidotu iespējami tālāk pa grīdu.

Spoguļa smaids

Vingrojums veicinās sekrēta sašķidrināšanu un izvadīšanu, kā arī stiprinās elpošanas muskulatūru.
Kā pareizi veikt vingrojumu?
Sākuma pozīcija: bērns stāv pie spoguļa. Dziļa ieelpo un gari, spēcīgi izelpo ar plati atvērtu muti – tā, lai spogulis aizsvīst un tad uz aizsvīdušā laukumiņa ļauj bērnam ar pirkstu uzzīmēt smaidiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!