Veselīga uztura speciāliste un "Rimi Gardēži" pārstāve Inga Pūce aicina vecākus, veidojot bērna ēdienkarti, ņemt vērā septiņus vienkāršus bērnam piemērota uztura pamatprincipus. Uzzini arī, cik daudz saldumu dienā bērns var apēst, nekaitējot veselībai!
Augļi un dārzeņi
Nav noslēpums, ka augļu un dārzeņu sastāvā ir ne tikai pilnvērtīgai ķermeņa funkciju veikšanai tik ļoti nepieciešamie vitamīni, bet arī minerālvielas un šķiedrvielas. Lai nodrošinātu pietiekamu šo vielu daudzumu bērna organismā, katru dienu nepieciešams uzņemt no 200 līdz 500 gramiem dārzeņu un 200 līdz 300 gramiem augļu un ogu. Pūce atgādina, ka skolas vecuma bērniem šis dzīves posms ir īpašs izaicinājums, jo paralēli ikdienas funkciju veikšanai – intensīvam mācību darbam, fiziskām aktivitātēm - aug iekšējie orgāni, kauli, audi, nostiprinās hormonālā sistēma. Tādēļ īpaši svarīgs ir daudzveidīgs uzturs, lai šīs funkcijas organisms varētu veikt sekmīgi.
Protams, mēs zinām, ka dārzeņi un augļi ne vienmēr ir bērnu pirmā izvēle ēdiena ziņā, taču ar radošumu un skaistu noformējumu noteikti izdosies iepriecināt savas atvases, lai uz viņa šķīvja parādītos arī veselīgie, krāsainie dārzeņi un augļi, uzskata uztura speciāliste.
Graudaugi
Dienā, atkarībā no bērna vecuma, uztura speciāliste rekomendē uzņemt 160 līdz 240 gramus maizes vai 100 līdz 150 gramus putraimu.
Liesa gaļa, zivis
Viena no uzturvielām, kas noteikti jāiekļauj bērna ēdienkartē, ir olbaltumvielas – galvenais izejmateriāls šūnu veidošanas procesā.
Pūce norāda – lai nodrošinātu bērna organismu ar diennakts nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, nepieciešams apēst 200 gramus vistas filejas vai 150 gramus cita veida gaļas, zivs gatavā veidā. Maltīšu dažādošanai, kā lielisks olbaltumvielu avots, noderēs arī olas vai pākšaugi.
Piens un biezpiens
Kaulu sistēmas stiprināšanai nepieciešams katru dienu uzņemt trīs porcijas kalcija, piemēram, 200 mililitrus piena, 30 gramus siera vai 150 gramus biezpiena.
Ūdens
Veselīga uztura speciāliste iesaka vecākiem īpašu vērību pievērst tam, lai bērns ik dienas izdzer vismaz vienu litru tīra ūdens – optimālajā variantā uzņemot ūdeni pusotru stundu pirms vai pēc ēdienreizes.
Tauki
Tādēļ ikvienam dienā jāuzņem ne mazāk par vienu ēdamkaroti eļļas, sviesta vai 30 gramu riekstu.
Saldumi
Papildu jau iepriekšminētajiem ieteikumiem, uztura speciāliste aicina atcerēties sen zināmu patiesību – kas par daudz, tas par skādi. Šī tautas gudrība, kas māca mērenību, attiecās uz daudzām dzīves jomām – arī uz uzturu. Gan lieliem, gan maziem nav veselīgi pārēsties un lielā daudzumā patērēt vienu un to pašu produktu. Uzturam ir jābūt sabalansētam un daudzveidīgam, lai ķermenim ikvienas funkcijas veikšanai būtu nepieciešamie izejmateriāli.