Foto: Shutterstock

Vislabākais veids, kā atbrīvoties no spriedzes, – atslābināšanās. Taču, kā lai to iemāca bērnam? Te palīdzēs spēles, ar kurām iespējams atslābināt muskulatūru. Daudziem vecākiem zināms, ka reizēs, kad mazais ir kļuvis nevaldāms, nelīdzēs vārdi un skaidrošana, ka jānomierinās un nedrīkst tā uzvesties.

Portāls Ihappymama.ru apkopojis deviņas spēles, kas tavam bērnam palīdzēs atslābināties un atgūt psiholoģisko līdzsvaru.

Dusmīgie un mīļie kaķēni (no divu gadu vecuma). Kopā ar bērnu pārvērties dusmīgos kaķēnos, bet tad – mīļos. Dusmīgie kaķi šņāc, izlaiž nagus, grib skrāpēties, bet mīļie – murrā, grib pieglausties, paspēlēties, pamīļoties.

Sniegavīrs (no trīs gadu vecuma). Bērns kopā ar pieaugušo tēlo sniegavīrus. Stāv ar sānis izplestām rokām, piepūstiem vaigiem un kādu laiku paliek vienā pozā. Tad uzspīd saulīte, iestājas atkusnis un sniegavīrs sāk kust, pa drusciņai "iztekot" un saļimstot uz grīdas.

Bokseris (no trīs gadu vecuma). Uz grīdas jānoliek kāda stīpa vai jebkas cits, kas nosacīti ierobežo telpu. Bērns ieiet norobežojumā, ko nedrīkst pārkāpt un sāk imitēt, ka boksējas.

Karatists (no trīs gadu vecuma). Viss tieši tas pats, kā spēlē "Bokseris", tikai bērns sitienus izdara ar kājām.

Kaprīzais ponijs (no trīs gadu vecuma). Pastāsti stāstiņu par poniju, papildinot to ar kustībām. "Reiz dzīvoja mazs ponijs Lo. Viņš bieži niķojās un gražojās. Vecāki viņam lūdza: "Paēd sulīgu zālīti, dēliņ!" "Negribu!" – atbildēja Lo. Viņš piesita kāju, lūk, šādi! Un vēl dīdījās šādi! Bet, kad Lo bija pietiekami ilgi izspītējies, viņš pasmaidīja, nomierinājās un teica: "I –ā".

Buratino (no četru gadu vecuma). Lūdz bērnu iedomāties, ka viņš ir Buratino, kas kļuvis ciets – tā kā koks. Lai bērns mēģina sajust, cik smagas ir rokas, kājas, kakls, viss ķermenis. Aicini bērnu pastaigāt, neaizmirstot, ka ķermenis ir no koka. Lai bērns mēģina sasprindzināt pieri, žokli, izjūtot katru sava kokainā ķermeņa daļu. Bet tad pakāpeniski atkal atgriežas īstais cilvēkbērns, atbrīvojot sasprindzinātos ķermeņa muskuļus.

Robots un lupatu lelle (no trīs gadu vecuma). Lai bērns iedomājas, ka ir robots. Kā kustās tā detaļas, kā galva. Robots ir no dzelzs, ciets, saspringts. Pēc pāris sekundēm pasaki, lai bērns pārvēršas par lupatu lelli. Atslābinās, noliecas uz priekšu, rokas atslābinot tā, ka izskatās – tās kā diedziņi nokarājas. Palīdzi bērnam, parādi priekšā, lai viņš var iedomāties, ka būtu pagatavots no vates. Pēc tam atkal var pārvērsties robotā. Taču spēli jābeidz brīdī, kad ķermenis ir atslābinājies jeb lupatu lelles pozīcijā.

Bumbas pumpēšana (no trīs gadu vecuma). Bērns ir bumba, bet pagaidām bez gaisa. Viņš atrodas pozīcijā – kā ļengans, ar nolaistām rokām un galvu. Tikmēr vecāki sāk "bumbu" pumpēt. Bērns imitē kustības, it kā pamazām uzpūstos. "Bumba" pamazām paliek lielāka, rokas iztaisnojas, galva paceļas, vaigi piepūšas, ceļi iztaisnojas. Vecāki pārbauda, cik labi izdarījuši darbiņu, pataustot "bumbu". Pēc tam bērns parāda, it kā pumpis tiek izrauts, un "bumba" atkal izpūšas. Tad spēles dalībnieki mainās lomām.

Maigās rociņas (no trīs gadu vecuma). Atrodi dažus mazus, atšķirīgas tekstūras priekšmetus. Piemēram, kādu kažokādas gabaliņu, diedziņu, stikla vāzīti, krelles, spalviņu u.c. Mazulim atloki apģērba piedurkni līdz elkonim. Pastāsti, ka pa viņa rokām ar savām maigajām ķepiņām pastaigāsies mazi dzīvnieciņi. Lūdz bērnam aizvērt acis un uzminēt, kas tas par priekšmetu. Pieskaries bērna rokai pavisam maigi, paglāsti to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!