Foto: PantherMedia/Scanpix
Kad grūtniecības testā sieviete ierauga divas svītriņas, kas liecina par pozitīvu atbildi uz jautājumu: "Vai gadījumā es neesmu stāvoklī?", gandrīz tajā pašā brīdī teju visas sāk jau būvēt nākotnes plānus, mēģinot aprēķināt, kad mazulītis gaidāms.

Pēc pirmās vizītes pie ārsta var jau iezīmēties viens dzemdību termiņš, bet tas var tikt precizēts vēlākā laikā. Par to, kā noteikt dzemdību termiņu un kādos gadījumos topošajai mammai jāsāk satraukties, tuvojoties lielajam notikumam, portālam "Cālis.lv" stāsta Rīgas Dzemdību nama vecmāte, sertificēta psiholoģe Laila Laganovska, kura vada arī lekcijas topošajiem vecākiem "Ģimenes skolā".

Trīs dzemdību termiņa noteikšanas metodes

Sākotnēji dzemdību termiņu nosaka pēc menstruāciju cikla. Zinot pēdējo mēnešreižu pirmās dienas datumu, šim datumam pieskaita 40 nedēļas uz priekšu. Tas tad arī varētu būt mazuļa dzimšanas laiks.

Otra metode, kas pēc vecmātes teiktā, ir visprecīzākā un ko izmanto arī Dzemdību nama speciālisti, ir agrīnā skrīninga USG. To veic laikā no 10. līdz 13. grūtniecības nedēļai plus sešām dienām.

Ja sievietei ir regulārs menstruāciju cikls, dzemdību termiņu var rēķināt arī pēc Nēgeļa formulas (ko pēdējā laikā gan retāk pielieto). Tad jāraugās pēdējo menstruāciju pirmā diena, plus septiņas dienas un mīnus trīs mēneši. To visu aprēķinot, iegūst 40 grūtniecības nedēļas pie nosacījuma, ja sievietei ir regulārs mēnešreižu cikls, kas ir aptuveni 28 dienas.

Dzemdību termiņa noteikšanu pēc menstruācijām neuzskata par pietiekami precīzu, jo katrai sievietei cikls ir dažāds. Piemēram, grūtniecība iestājusies pēc pēdējām mēnešreizēm, bet pēc kāda laika notikusi neliela smērēšanās. Cikls vēl nav noregulējies arī bērna barošanas laikā. Piemēram, menstruācijas nav regulāras, jo mamma baro bērnu ar krūti, bet iestājusies nākamā grūtniecība. Tāpat cikls uzreiz neatjaunojas pēc hormonālās kontracepcijas lietošanas. Tādēļ šī metode nav no precīzākajām, skaidro vecmāte.

Iznēsāta grūtniecība un termiņi

Laganovska atzīmē, ka iznēsāta grūtniecība ir no pilnām 37. nedēļām līdz 42. nedēļai, bet pēdējais laiks, kad bērnam būtu jānāk pasaulē ir 41. nedēļa plus trīs dienas.

Mediķi par ticamāko dzemdību termiņa noteikšanas metodi uzskata agrīno augļa skrīningu, kas veikts laikā no 10. līdz 13. grūtniecības nedēļai plus sešām dienām. Šajā izmeklējumā noteiktais dzemdību termiņš paliek nemainīgs visu turpmāko grūtniecības laiku.

Vai 40. grūtniecības nedēļā jādodas uz slimnīcu?

Nē, atbilde ir tik vienkārša. Vecmāte apliecina, ka daudzām grūtniecēm, kurām nule kā apritējusi 40. nedēļa, šķiet, ka tūliņ pat jādodas uz slimnīcu. Jā, šis ir laiks, kad jāsāk domāt, ka ļoti drīz mazulītis nāks pasaulē, bet mierīgi var nogaidīt līdz 41. grūtniecības nedēļai plus trīs dienām, ja veikti visi izmeklējumi. Ir pierādīts, ka, dzemdējot līdz 41. nedēļai plus trīs dienām, sievietei ir mazāka iespējamība dzemdību procesā sastapties ar kādiem sarežģījumiem. Tādēļ mediķi iesaka – ja tev ir 41. nedēļa un plus trīs dienas, labāk doties uz dzemdību iestādi, kur ārsti izvērtēs situāciju un izlems, vai dzemdības būtu jāierosina.

Pēc 40. grūtniecības nedēļas nepieciešams veikt augļa sirdstoņu pierakstu jeb KTG un ultrasonogrāfisko izmeklēšanu, lai pārliecinātos par mazuļa labsajūtu. Pēc izmeklējumiem arī tiek lemts, vai kādu brīdi vēl var gaidīt, vai arī dzemdības būs jāierosina.

Subjektīvi arī pati sieviete var novērtēt, kā jūtas mazulis, skaitot ik dienu augļa kustības, bet ārsti izmeklējumā to izdarīs daudz objektīvāk – gan paklausīsies sirdstoņus, gan novērtēs augļūdens pietiekamību, placentas gatavības pakāpi utt.

Augļa kustību skaitīšana – obligāta

Jau sākot no 37. grūtniecības nedēļas, vecmāte iesaka daudz rūpīgāk pievērst uzmanību augļa kustībām. Tās sieviete pati izvērtē. Novērojumi liecina, ka mazulis visaktīvākais ir vakaros. Normāli, ja mazulis stundas laikā veic ne mazāk kā 10 kustības. Piemēram, topošā mamma mierīgi pasēž un pavēro, cik aktīvs mazais ir. Ja bērniņš kustību minimumu izpildījis jau padsmit minūšu laikā, nav nepieciešams turpināt novērojumus.

Vecmāte savām grūtniecēm vienmēr liek atbildēt uz šādiem jautājumiem: "Vai mans bērns šodien kustās tāpat kā vakar? Vai viņš šodien nav kļuvis gausāks?"

Dažreiz topošajai māmiņai var šķist, ka mazais kustās mazāk. Tad grūtniece var pamēģināt sevi iepriecināt ar kādu gardumu vai siltu tēju. Topošajai mammai saņemot kādu laimes vai prieka devu, aktīvāks paliek arī mazais, it kā signalizējot, ka arī viņš ir sajutis šo mazo prieciņu.

Ja tomēr mazulis kādudien ir mazkustīgs, nekavējoties jādodas pie sava ārsta, lai paklausītos mazā sirdstonīšus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!