Foto: Shutterstock
Lai gan patlaban laika apstākļi mūs vēl lutina, sinoptiķi gan brīdina – tas nav uz ilgu, jau šonedēļ var sākties krietni mitrāks un drēgnāks laiks. Un tas vien nozīmē, ka arī slimošanas sezona būs klāt, jo bez tās nevienu gadu vēl nav iztikts. Droši vien būs maz tādu bērnu, kuriem ne reizi nebūs bijis klepus, iesnas un paaugstināta temperatūra. Piedāvājam iepazīt klepus veidus un kā ar to cīnīties bez medikamentu lietošanas. Konsultē pašmāju ārsti.

Klepus veidi

Kad mazulis klepo, vēlams būt vērīgam un mācīties saklausīt klepus veidu. Tas palīdzēs saprast, kas notiek ar bērna veselību un izvērtēt, kā pareizāk rīkoties, ārstējot klepu. Pārsvarā mēdz būt trīs veidu klepus: sauss, mitrs un reflektors. Katrs no tiem liecina par noteiktu klepus stadiju un atšķirīgas ārstēšanas nepieciešamību.

Sauss jeb neproduktīvs klepus

Sauss, kairinošs klepus bez krēpām visbiežāk rodas slimības sākumā un rada palielinātu slodzi balss saitēm un kaklam, kas parasti ir iekaisis. Šāds klepus mēdz pastiprināties uz nakti, traucējot veselīgu miegu. Neproduktīvu klepu bieži izraisa gļotas jeb tā dēvētās iesnas, kas pil no deguna aizdegunē, pēc tam nonāk rīklē, tādā veidā radot kairinājumu un klepu.

Mitrs jeb produktīvs klepus

Mitrs klepus liecina par ilgāku slimības gaitu. Šāda klepus rezultātā atdalās un tiek izvadītas ārā gļotas jeb krēpas, kas bija uzkrājušās elpceļos. Gļotas jeb krēpas veidojas balto asinsķermenīšu jeb leikocītu darbības rezultātā – tie cīnās ar infekciju. Jo ātrāk elpošanas sistēma atbrīvojas no krēpām, jo ātrāk uzlabojas pašsajūta.

Reflektors klepus

Reflektors klepus nav saistīts ne ar saaukstēšanos, ne ar citām elpošanas sistēmas slimībām. Šāda klepus cēlonis var būt, piemēram, iekaisums citur organismā vai sirds un asinsvadu sistēmas slimība. Šāds, sākumā neskaidras izcelsmes, klepus var izpausties dažādi – gan kā krekšķis, gan kā mitrs klepus ar krēpām u.c.

Saaukstēšanās gadījumā klepus ir sauss un mokošs, īpaši naktī, un tas ir ļoti nogurdinoši. Ja mājās nav pretklepus līdzekļa, palīdzēs daži ieteikumi no tautas medicīnas, ko var darīt mājas apstākļos. Ar bērna klepu bieži vien ir vieglāk tikt galā, jo, atšķirībā no pieaugušajiem, viņam labāk palīdz vecmāmiņu padomi, tautas gudrības un augu valsts līdzekļi. Veidu, kā mazināt klepu ar tautas līdzekļiem, ir ārkārtīgi daudz, un visus vienkopus būtu grūti aprakstīt.

Kura no metodēm ir efektīvāka, jāizvērtē vecākiem, bet vienmēr jāatceras pajautāt palīdzību ārstam. Īpaši, ja saslimis bērns, arī tautas metožu ārstēšanas plānu ieteicams izrunāt ar savu ģimenes ārstu, lai, labu vēlot, nenodarītu pāri mazulim. Tautas metodes klepus mazināšanai nedrīkst izmantot bērniem, kuriem ir diagnosticēta astma vai ir simptomi, kas liecina par iespējamu astmu.

Šķidrums

Pie jebkura klepus pirmais ieteikums ir ikdienā lietot daudz šķidruma. Vislabāk dzert tīru ūdeni (tam varētu pieliet dzērveņu, cidoniju, smiltsērkšķu sulu), tējas vai morsu. Ja slimniekam negribas ēst, lai viņš apēd tik, cik grib vai neēd nemaz. Kad kļūs labāk, gan jau arī apetīte radīsies. Ja garšo, slimniekam var dot siltu pienu ar medu, tam pievienojot nedaudz sviesta un naža galu sodas. Šādu dzērienu bērnam var dot, ja vien nav alerģijas pret kādu no sastāvā esošajiem produktiem.

Piens ar medu noteikti nav ieteicams zīdaiņiem. Mazajam slimniekam var palīdzēt arī vecmāmiņu gudrība – sīpolam izdobt vidu, ieliekot tajā karoti medus. Pēc brīža būs gatavs vislabākais klepus sīrups. Tādā pašā veidā var izmantot rutku.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vispiemērotākās ārstniecības augu tējas klepus ārstēšanai ir lakricas sakņu, priežu pumpuru, egļu dzinumu, mārsila, raudenes, ceļtekas, saldsaknes, altajas, māllēpju ziedu, pelašķu, alvejas un Islandes ķērpja. Ja klepus kairina kaklu, tējai ar medu var pievienot dažus pilienus olīveļļas vai smiltsērkšķu eļļas.

Ja slimniekam ir temperatūra un drudzis, vajadzētu dot siltas vai istabas temperatūras tējas ar sviedrējošu efektu, turklāt tās, kas satur C vitamīnu. Temperatūru var pazemināt, dodot slimniekam liepziedu, aveņu vai upeņu tēju. Pēc šādas tējas dzeršanas varētu būt intensīvāka svīšana. Pēc svīšanas slimnieks ļoti uzmanīgi zem segas jāpārģērbj, arī gultasveļa jānomaina tā, lai viņš neatdzistu.

Ja ir augsta temperatūra, uz pieres, augšdelmiem vai kāju ikriem var likt vēsas ūdens kompreses. Tā ķermeņa temperatūru var pazemināt par pus grādu.

Kāju vannas

Lai mīkstinātu klepu un veicinātu atklepošanu, vēlamas stipri siltas kāju vanniņas – karstums kairinās pēdu receptorus. Lielāks efekts būs, pievienojot sinepju pulveri vai ārstniecības augu drogas. Pēc pēdu sildīšanas jāuzvelk vilnas zeķes un jāiet gulēt.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Slimnieks var doties arī karstā vannā un kārtīgi izsildīties. Ūdenim vēlams pievienot kādas aromātiskās eļļas, piemēram, eikalipta vai priežu, ja vien pret tām nav alerģijas.

Ja mājās ir parafīns, arī to var izmantot pēdu sildīšanai. Aptiekā var iegādāties ne tikai parafīnu, bet arī ozokerītu (parafīnam līdzīgu tumšas krāsas vielu).

Ziedes ar ēteriskajām eļļām

Ārstējot klepu bērniem, nereti tiek izmantotas ziedes ar ēteriskajām eļļām. Ja izvēlies tās lietot, maigi iemasē plaušu rajonā, neaizmirstot arī kāju ikrus un pēdas. Uzmanīgi ar zīdaiņiem un alerģiskiem bērniem! Sākumā pamēģini ļoti mazu daudzumu un vēro ādas reakciju. Labāk izvairīties no mentola ziedes sastāvā. Lietojot sinepju plāksterus, iegādājies bērniem piemērotos, vājākos plāksterus. Uzliec to plaušu rajonā, tikai skaties, lai tas neatrastos bērnam uz sirds. Ārsti gan neiesaka plāksterus, jo tie rada lielu iespējamību iegūt ādas reakciju – bērna āda ir ļoti plāna un jūtīga. Vienlaikus plāksteri sasilda ādas virsslāni, bet būtisku uzlabojumu klepus ārstēšanai nesniedz.

Foto: Shutterstock

Inhalācijas

Klepus gadījumā ļoti labi noder inhalācijas – kumelīšu tējas un sodas, kā arī tādu ēterisko eļļu kā timiāna, dižegles, eikalipta, kadiķa un lavandas. Tvaiku elpošana īpaši palīdz aizsmakuma, rejoša klepus gadījumā, kad iekaisusi balsene. Sagatavojot inhalācijas bērnam, uzmanies, lai tvaiks nav pārāk karsts – tādējādi viegli var notikt applaucēšanās. Ja bērns ir alerģisks, nevajadzētu ieelpot ēterisko eļļu tvaikus. Labāk ar kādu piemērotu eļļiņu sasmērēt krūtis un inhalācijām izmantot, piemēram, kartupeļu novārījumu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Latvijas Bērnu alergologu un pneimonologu un Latvijas Astmas un alerģijas biedrību kopīgi veidotās mājas lapas Bernsklepo.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!