Foto: Shutterstock

Modernās tehnoloģijas padara mūsu dzīvi vienkāršāku un vieglāku. Mēs regulāri sazināmies ar tuviniekiem, varam acumirklī pārsūtīt fotogrāfijas, dalīties iespaidos. Varam attīstīt un uzzināt daudz jauna. Taču ne vienmēr darbošanās ar šīm ierīcēm ir saprātīga rīcība. Jo īpaši tas attiecas uz bērniem, kuriem ir neierobežota pieeja saviem "gadžetiem".

Lūk, desmit iemesli, kāpēc bērnus vajadzētu turēt tālāk no planšetēm, ko pamatojoties uz pētījumiem, atklājis portāls Littlethings.com!

1. Agrīnā vecumā sāk veidoties savstarpējās attiecības ar cilvēkiem

Ap divu gadu vecumu bērna smadzenes kļūst aptuveni trīs reizes lielākas. Vecāku balss, viņu pieskārieni, kopīga spēlēšanās – tas viss var palīdzēt bērna attīstībā, lai pēc tam nostiprinātos normāla emocionālā saikne ar citiem cilvēkiem. Taču mazuļiem, kuriem jau tik agrā vecumā ir pieeja "gadžetiem", kuri pastāvīgi tajos skatās animācijas filmas, viss ir nedaudz citādāk. Viņu nervu sistēma sāk attīstīties daudz sliktāk, un tas slikti ietekmē bērna koncentrēšanās spējas un apkārtējo cilvēku uztveršanu.

2. Vēlmju apmierināšana bez ierobežojumiem

"Tehnoloģijas cilvēku piesaista ar to, ka virtuālajā pasaulē ir iespējams bezgalīgi mēģināt kaut ko jaunu. Tieši tādēļ ir ļoti grūti atteikties no to izmantošanas, ka nepastāv nekādu ierobežojumu, lai apmierinātu savas vēlmes," uzsver psihiatrijas profesors Kalifornijas neiroloģijas universitātes ārsts Gerijs Smells (Gary Small).

Ar vienas pogas nospiešanu bērns var iegūt vēlamo. Tieši tādēļ viņš pie viedtālruņa pierod burtiski acumirklī un, atšķirībā no pieaugušā, ne vienmēr spēj sevi kontrolēt.

3. Nebūs lieka iemesla asarām

Ja cilvēks ir no kaut kā atkarīgs, viņš jutīsies satraukts, ja viņam to atņems. Tā notiek jebkurā vecumā. Tādēļ, kad bērns sarīko histēriju, nesteidzies tūliņ atkal iedot planšeti tikai tādēļ, lai viņu nomierinātu. Tas sniegs tikai īslaicīgu mierinājumu.

"Ja šīs ierīces kļūst par galveno instrumentu, lai nomierinātu vai novērstu mazu bērnu uzmanību, tad tādā veidā arī attīstīsies viņu iekšējie paškontroles mehānismi?" vaicā ārsts Džennijs Redeski (Jenny Radesky).

Labāk censties bērnu nomierināt ar mīļiem vārdiem, apsolījumu aiziet pastaigāties vai izstāstīt kādu aizraujošu stāstu.

4. Uzlabojas miegs

Pierādīts, ka elektronisko ierīču izmantošana vakarpusē nelabvēlīgi ietekmē miega kvalitāti un tas, savukārt, slikti atsaucas uz labsajūtu nākamajā dienā. Nervu sistēma atpūšas laikā no pulksten 21 līdz 1 naktī. Taču daudzi pusaudži neievēro šo atpūtas laiku, aizstājot to ar daudz aizraujošāku laika pavadīšanu. Diemžēl, daudz sliktāku.

5. Būs lielāka interese par mācībām

Daudzi vecāki pamana, ka viedtālrunis pastāvīgi novērš bērna uzmanību, padarot viņu izklaidīgāku.

Video un tiešsaistes spēles var arī ierobežot bērna radošuma izpausmes. Un nav jēgas baidīties, ka bērnam, iespējams, patlaban ir garlaicīgi. Ja viņam ir garlaicīgi, tātad ir iemesls kaut ko izdomāt. Tieši tā arī bērni attīsta loģisko domāšanu.

6. Bērns kļūs daudz sabiedriskāks

Mēs mācāmies būt pieklājīgi, cenšamies nesāpināt citus cilvēkus tieši tādēļ, lai kādreiz, kādu aizvainojot, uz visiem laikiem ar šiem mūsu izteiktajiem vārdiem tam cilvēkam nepaliktu atmiņā uz mūžu. Un ar laiku kļūst skaidrs, ko var teikt, bet kādi vārdi otram var nodarīt sāpes. Taču diemžēl, kad mēs ar kādu sazināmies tiešsaistē, mēs nevaram dzirdēt viņa intonāciju, nevaram redzēt viņa ķermeņa valodu, sejas izteiksmi. Mēs nevaram sajust šī cilvēka garastāvokļa svārstības. Starp citu, visas šīs prasmes ir galvenais pamats, lai veidotu savstarpēji pieņemamas attiecības ar citiem cilvēkiem.

Foto: PantherMedia/Scanpix

"Tehnoloģijas spēj kontaktēšanās procesu padarīt vienkāršāku, taču, kad mums ir neierobežota pieeja šādam kontaktēšanās veidam, mēs sākam aizmirst par dzīvām sarunām un tikšanām. Daži bērni vispār cenšas izvairīties no īstām cilvēciskām attiecībām, jo tā ir vieglāk," atzīmē kāds skolu psihologs no Bostonas.

Bērnam ir nepieciešams pastāvīgi "dzīvajā" komunicēties ar savu ģimeni, vienaudžiem, jo tikai tā viņš iemācīsies izrādīt līdzjūtību, saprast citu cilvēku dabu. Tikai "dzīvās sarunas" iemācīs viņu justies nepiespiesti citu cilvēku sabiedrībā, kas būs ļoti noderīgi pieaugušā vecumā.

7. Fiziskais stāvoklis ir atkarīgs no aktivitātes

Ja mēs izmantojam savus "gadžetus", tad atrodamas statiskā stāvoklī. Un ar laiku varam nosēdēt vienā pozā vairākas stundas, blenžot ierīces ekrānā. Vai ir vērts vispār runāt, ka šāda mazkustīga nodarbe ir viens no lielā svara iemesliem ne tikai pieaugušajiem, bet arī bērniem?
Kā liecina minēto ekspertu pētījums, bērni, kuriem vecāki neļauj internetu izmantot guļamistabā, daudz retāk cieš no aptaukošanās.

8. Dabiskā bērnu labsirdība saglabājas ilgāk

Jo vēlāk bērns saskaras ar vardarbības izpausmēm, jo labāk. Nav noslēpums, ka daudzas videospēles ir balstītas uz cīņas principiem. Ļaunums šādās spēlēs nodara lielu kaitējumu mazajam bērnam un bērnam var rasties priekšstats, ka agresija – tas nebūt nav slikts veids problēmu risināšanai.

9. Nav nekā svarīgāka par bērna mieru

Milzīgais informācijas apjoms, kas dažreiz ir absolūti nevajadzīgs un pat kaitīgs, pat pieaugušu cilvēku rada nemierīgu. Bet ko gan teikt par bērniem, kuri ir vēl jūtīgāki pret dažādiem saviļņojumiem. Kāds kaut ko pateica sociālajos tīklos, iespējams, kaut kā pazemoja, un bērna miers ir izjaukts. Jo vieglāk taču ir uzrakstīt, nekā pateikt tieši sejā, tātad palielinās arī varbūtība sastapties ar šādām situācijām, kas, piemēram, pusaudžiem var radīt milzu stresu.

10. Palielinās iespējamība saslimt ar garīga rakstura slimībām

Saistībā ar interneta vidē novērotajiem kiberuzbrukumiem, to, cik vienaudži var būt nežēlīgi izteikumos, attieksmē, emocionālākam bērnam var rasties psiholoģiska rakstura problēmas, kas nereti pāriet arī nopietnākās slimībās. Uzmanības deficīta sindroms, trauksme, depresija, dažāda veida psihozes – tas viss var būt cieši saistīts ar moderno tehnoloģiju lietošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!