Foto: Shutterstock

Rūpējoties par mazuļa uzturu pirmajās dzīves 1000 dienās, māmiņa saskaras ar daudziem izaicinājumiem. Veselīgs uzturs bērnam ir svarīgs ne tikai tad, kad viņš jau ir piedzimis, bet arī esot mammas vēderā.

Ik pa laikam rodas vēlme kaut ko uzkost. Šajā brīdī ir liela izsalkuma sajūta, ko gribas pēc iespējas ātrāk remdēt. Kā šajos brīžos tomēr rīkoties pēc veselīga uztura pamatprincipiem? Par to, kas ir veselīgas uzkodas mammai un bērnam, kuras no garšīgajām uzkodām bērniem ir kaitīgas, portālam Cālis.lv skaidro uztura speciāliste Inga Širina.

Veselīgas uzkodas mammai un mazulim var būt auglis, ogas, dārzenis, siers, jogurts, žāvēti augļi (rozīnes, aprikozes, plūmes, godži ogas u.c.). Mazulim var piedāvāt arī tvaicētus dārzeņus, sagrieztus strēmelītēs, augļu biezenīšus tūbiņās vai burciņās. Ja laika un pacietības ir nedaudz vairāk, tad var pagatavot augļu vai dārzeņu smūtiju, piena kokteili ar augļiem vai ogām. Kā veselīga uzkoda starp ēdienreizēm var būt pilngraudu vai kliju maizes šķēle ar sieru vai biezpienu.

Neveselīgas uzkodas var veicināt ne tikai svarīgu uzturvielu trūkumu, bet arī liekā svara uzņemšanu, aptaukošanos un cukura diabētu. Bērns ļoti ātri pierod pie neveselīgām uzkodām.
Inga Širina

Veicini ieradumu, lai mājās vienmēr ir svaigi un žāvēti augļi un dārzeņi, kā arī ņem tos līdzi, lai nerodas situācijas, kad jāpērk ātrās ēdināšanas uzkodas, jo nekas cits nav pieejams. Mazulim ņem līdzi svaigus vai žāvētus augļus, augļu biezenīšus tūbiņās vai siera nūjiņas. Tomēr arī ar veselīgām uzkodām nevajadzētu pārspīlēt. Uzkodām jābūt no divām līdz trim reizēm dienā, starp maltītēm. Rieksti ir veselīgi, bet tie ir bagātīgi kalorijām, kā arī, dodot tos mazulim, jāuzmanās no aizrīšanās. Kā laba tradīcija var būt arī ogu saldēšana sezonas laikā, lai ziemas periodā tās var izmantot kokteiļu pagatavošanā vai pievienot citiem ēdieniem – jogurtam, biezpienam, biezputrai, piena dzērienam.

Visiem zināms, ka neveselīgas uzkodas ir ātrās ēdināšanas produkcija (burgeri, hotdogi, nageti), čipsi, konfektes. Bet neveselīgo uzkodu sarakstā var minēt arī biezpiena sieriņus, sviestmaizes ar kūpinātu gaļu, riekstus, panētus sālī vai cukura glazūrā, pārāk saldus jogurtus, saldos dzērienus un rūpnieciski ražotas sulas.

Šie pārtikas produkti radīs mazulim sāta sajūtu un dos ātru, īslaicīgu enerģiju. Diemžēl šādas uzkodas slikti ietekmē mazuļa veselību, jo samazina apetīti vērtīgās maltītes uzņemšanai un, visdrīzāk, mazulis no tās atteiksies pilnībā. Neveselīgas uzkodas var veicināt ne tikai svarīgu uzturvielu trūkumu, bet arī liekā svara veidošanos, aptaukošanos un cukura diabētu. Bērns ļoti ātri pierod pie neveselīgām uzkodām, un, pavisam nemanot, tās pārtop par vienīgo uzturu visas dienas garumā.

Vēl par šo tematu lasi rakstā Kuras ir visneveselīgākās uzkodas bērniem un kā mazināt to kaitīgumu.

Tuvojoties vasarai un skolēnu brīvlaikam, iespējams, tev būs interesants arī raksts Vasarīgu un veselīgu našķu receptes bērniem. Iesaka pediatre.

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!