Bērnu ārsti brīdina – bērni vecumā no viena līdz triju gadu vecumam ikdienā uzņem daudz vairāk cukura, nekā tas viņiem nepieciešams. Tas veicina gan mazuļu aptaukošanos, gan zobu un citas slimības. Kā palīdzēt vecākiem orientēties pārtikas produktu marķējumos, lai spētu pareizi novērtēt cukura daudzumu, ko mazie saņem ar našķiem un ikdienas pārtiku, pieredzē dalās Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas pediatre – endokrinoloģe Jurgita Gailīte
"Ogļhidrāti, tostarp arī cukuri, ir organisma galvenais enerģijas avots. Dabā parasti ir sastopami augļu cukuru veidi – fruktoze un glikoze. Dabīgie cukuri ir atrodami augļos, medū, dārzeņos, pākšaugos, pienā, graudaugos. Ēdot šos produktus, cilvēks saņem arī citas vērtīgas vielas – vitamīnus, minerālvielas un šķiedrvielas.
Fruktozi un glikozi organisms viegli un ātri uzņem, tāpēc tā ir piemērota bērnu pārtikā. Pienā un piena produktos ir piena cukurs jeb laktoze. Ja nav specifiskas veselības problēmas – laktozes nepanesības, arī šis cukurs organismā labi uzsūcas", dabīgo cukuru priekšrocības skaidro bērnu endokrinoloģe Gailīte.