Foto: Shutterstock

Auss sēra korķa likvidēšana ir bieža procedūra, kas nereti prasa lielu gan pacienta, gan ārsta pacietību. Pēdējos 20 gados, attīstoties farmakoloģijai un kosmetoloģijai, arī sēru korķu veidošanās ir pieaugusi. Nebeidzamā cīņa ar šo problēmu daudzus ved izmisumā un rada diskomfortu, atzīst "LOR klīnikas" otolaringoloģe Ilze Sokolova. Par sēru korķu veidošanos bieži sūdzas gan lielāku, gan mazāku bērnu vecāki. Kāpēc tie veidojas un kā bērnam palīdzēt, portālam "Cālis.lv" stāsta ārste.

Lai saprastu sēra korķa būtību, jāsaprot, vai tā vispār ir pataloģija, skaidro otolaringoloģe. Ausīs atrodas pārveidoti sviedru dziedzeri – sēra dziedzeri, kas izstrādā sekrētu jeb sēru. Ir divi galvenie auss sēra veidi: mitrais – dzeltenbrūnā krāsā un sausais – pelēkā krāsā. Sēra izdalīšanās ir organisma aizsargreakcija pret putekļiem, svešķermeņiem, pret mikrobiem un sēnīšu infekcijām, kas var nokļūt ausīs. Vienlaikus tas pasargā no niezēšanas, sausuma sajūtas auss ejā.

Katram cilvēkam sēra izdale notiek citādāk tieši tāpat, kā sviedru dziedzeri katram funkcionē atšķirīgi – cits svīst ļoti, cits pavisam nedaudz. Jautāsi, kā tīrīt ausis? Fizioloģiski ausis tīrās pašas, proti, izsviežot sēru. Taču, lai ausis no sēra atbrīvotu droši, un nekaitējot, vislabākais mērinstruments ir mūsu pašu pirksti. Cik tālu pirksts ļauj iekļūt savā auss ejā, tik tālu ausi drīkstam iztīrīt. Vēl mazam bērnam ausis var izslaucīt ar mīkstu salveti, padomus sniedz Sokolova.

Vates kociņu lietošana auss tīrīšanai, kā arī mūzikas klausīšanās ar austiņām aktivē sēra dziedzeru darbību.
Ilze Sokolova

Taču ir faktori, kas var veicināt sēru korķu veidošanos, piemēram, vielmaiņas traucējumi, anatomiskās pārmaiņas ārējās auss ejā u.c. "Vēlos norādīt, ka vates kociņu lietošana auss tīrīšanai, kā arī mūzikas klausīšanās ar austiņām aktivē sēra dziedzeru darbību. Sēra korķi var skart visas vecuma grupas, bet biežāk tomēr bērnus un vecākus cilvēkus, kā arī cilvēkus ar kognitīviem traucējumiem," tā stāsta ārste.

Kas var liecināt par sēra korķa esamību vai veidošanos:

  • dzirdes pasliktināšanās;
  • nieze auss ejā;
  • pilnuma sajūta ausī;
  • sāpes pie/aiz auss apvidū;
  • reibonis;
  • troksnis ausī.

Otolaringologs ierasti veic divu veida sēra korķa evakuācijas paņēmienus: kiretāžu (ar speciālu āķītī, sūknīti vai karoti) veic korķa evakuāciju vai skalošanu, kas tiek darīts ar siltu ūdens strūklas palīdzību, kad ar spiedienu sērs no ausīm tiek izskalots. Neskaitot mehānisku sēra korķa evakuāciju, pastāv arī lokāli lietojami preparāti, kas mīkstina sēra korķi, lai to būtu vieglāk evakuēt ar skalošanu.

Foto: Shutterstock

"Gribu vērst uzmanību, ka, ja sēra korķis veidojas reizi 6-12 mēnešos, ieteicams vērsties ambulatori pie LOR speciālista," mudina otolaringoloģe.

Nedaudz no vecāku pieredzes "Cālis.lv" forumā

"Manam bērnam ir tendence sēru korķiem veidoties, ausis pie ārsta tīra regulāri. Skaloja gan tikai vienu reizi, pārējās es pilinu cītīgi 3-4 dienas pirms vizītes speciālus pilienus un tad ārsts iztīra tāpat, bez skalošanas. Mūsu gadījumā ir iemesls sēram pastiprināti veidoties un netīrīties pašam laukā."

"Bērnam jau no četru gadu vecuma (tagad ir septiņi) vismaz reizi pusgadā/gadā veidojas sēra korķi ausīs un tad arī sākas iekaisums. Tas nozīmē, ka vismaz pāris reizes gadā jālieto antibiotikas un auss jāskalo. LORs teica, tā vienkārši ir dēļ auss anatomiskās uzbūves, un sērs netīrās uz āru, bet viss krājas iekšpusē."

"Ir viena lieta, ko profilaktiski var darīt gan liels, gan mazs – iemērkt mazo pirkstu sezama eļļā un katru dienu iesmērēt auss eju. Kopš tā daru, korķi vairs nav bijuši. Tāpat var ieziest arī deguna ejas – palīdz gļotādu uzturēt normālā stāvoklī."

"Manam puikam skalo regulāri, jo ir pastiprināta tendence sēram veidoties un nēsā dzirdes aparātus, kuru ieliktņi neļauj tad sēram izdalīties. Procedūra nudien nav nekas briesmīgs – bērns pat neiepīkstas, iet uz šo procedūru labprāt. Ikdienā pilinu zāles, bet manējam ar šo vien nepietiek. Pirms skalošanas gan arī trīs dienas pilinu pilienus katru dienu, lai vieglāk izskalojas. Tur jau tikai tie instrumenti briesmīgi (liela šprice un irbuļi), pati procedūra ir pilnīgi nesāpīga."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!