Foto: Shutterstock
Rudens nu ir klāt – ar krāsām, tīrāku gaisu, saulīti, kas mūs priecē vēl vairāk nekā vasarā, miglas tītiem rītiem un vēsām novakarēm. Rudens tiek uzskatīts arī par romantisku gadalaiku, kad omulības radīšanai mājās iededzam sveces, dodamies garajās pastaigās, tērpušies siltos un mīkstos džemperos, kaklu sargājot lielās šallēs. Šoreiz ne par romantiku, bet gan gaidību laiku.

Ir pāri, kuri grūtniecību mēģina izplānot, lai rudens ietu secen vismaz tās finiša taisnē. Jā, stereotipi mēdz būt dažādi, tostarp, ka rudens un ziema nav labākais laiks, kad nākt pasaulē mazulim.

Un tomēr ne viss ir tik melns, kā dažviet to mālē. Rudens ir itin jauks gadalaiks, tostarp gaidību laikā, ja vien protam tam pielāgoties un zināt pāris lietas, kurām patiešām topošajām mammām vajadzētu pievērst uzmanību. "Cālis" apkopojis dažādu speciālistu ieteikumus, kā grūtniecei labāk izbaudīt bērniņa gaidīšanu tieši rudenī.

Pareizas ēdienkartes sagatavošana

Foto: Shutterstock

Lielveikalu plaukti ir pārpilni dažādu eksotisku produktu un tā vien šķiet, ka ir lieks jautājums, kur iegūt pietiekami daudz vitamīnu, taču lielākā daļa savas jomas speciālistu iesaka izvēlēties vietējo produkciju, kas mums ir ģenētiski pazīstama un sniegs vislielāko labumu veselībai: skābētos kāpostus (tajos ir daudz C vitamīna), bietes (tajās ir folijskābe un B vitamīns), burkānus (beta karotīns), ābolus (dzelzs, kālijs un C vitamīns), ķirbjus (ogļhidrāti, glikoze, saharoze, olbaltumvielas).

Atceries, ka pat vismazākajā ābolītī, kas pēc izskata var būt necils, būs daudz vairāk tev noderīgu vielu nekā siltumnīcās audzētos gurķos un tomātos, kur nitrātu ir vairāk nekā vitamīnu, vai tropiskajos augļos, kuru miziņa parasti ir apstrādāta kancerogēniem savienojumiem, lai augļi labāk saglabātos. Bet, ja pasekosi, lai ēdienkartē regulāri būtu pākšaugi, kefīrs, biezpiens, jogurts, klijas, siers, zivs, putnu vai liellopu gaļa, rozīnes, tad ar to arī būs gana, lai iznēsātu veselīgu mazuli.

Pareiza apģērba izvēle

Foto: Shutterstock

Galvenais princips apģērba izvēlē aukstam laikam – lai tas būtu kārtu kārtām. Silta jaciņa ar augstu apkakli, lai nepieciešamības gadījumā to var uzsliet, bet, ja kļūst karsti, atpogāt. Tikai noteikti jāizvairās no sintētisku materiālu apģērbiem – tie provocē svīšanu. Speciālisti iesaka šajā gaidību laikā atteikties no smagiem mēteļiem. Apģērbam jābūt vieglam, lai netiktu ierobežota kustību brīvība, taču vienlaikus pasargājot muguru, vēderu un kājas no rudens vējiem. Lielisks variants būs vieglas, siltinātas virsjakas vai mēteļi ar dūnu pildījumu, īpaši modeļi ar sasienamu apģērba apakšējo daļu. Ja tu arī grūtniecības beigu posmā strādā, noteikti darbā izmanto maiņas apavus – kurpes uz zema papēža vai "laiviņas", citādi kājās var rasties pietūkums.

Izdomā aizsardzību pret apledojumu

Foto: Shutterstock

Apledojums uz ielām var parādīties jau oktobrī, tādēļ jau savlaicīgi ir jāpadomā par ērtiem apaviem bez papēža, vēlams – ar atbilstošu protektoru jeb pazoli, kas aizsargās no paslīdēšanas. Tāpat nemaz par skādi nenāks dāmīgo somiņu nomainīt pret mugursomu, kas tev var palīdzēt noturēt līdzsvaru. Neizmirsti par metodi "lēnāk brauksi, tālāk tiksi": ja tu nevis vienkārši pastaigājies, bet dodies kaut kādās darīšanās, ieplāno lieku laika rezervi, lai pārvietotos, nesteidzoties, kontrolējot savas kustības. Nekautrējies vērsties pie garāmgājējiem, lai palūgtu palīdzību pāriet kādu īpaši bīstamu vietu uz ietves, taču neļauj sev krist panikā: pat ja tu negaidīti nokritīsi, diezin vai tas kaut kā nopietni kaitēs tavam mazulim, jo patiesībā viņš ir diezgan droši iekārtojies tavā dzemdē.

Neaizmirsti par pastaigām un sportošanu

Foto: Shutterstock

Neraugoties uz laika apstākļiem, tev tomēr nepieciešamas pastaigas svaigā gaisā. Tās neaizstās ne pilates, ne grūtnieču joga. Starp citu, ja nav nekādu kontrindikāciju, tu pastaigas vari apvienot arī ar sportošanu, piemēram, nūjošanu. To uzskata par vienu no nekaitīgākajām fiziskajām aktivitātēm grūtniecēm un arī pēcdzemdību periodā.

Vēl par fiziskajām aktivitātēm grūtniecības laikā lasi šeit.

Slimības

Foto: Shutterstock

Infekcijas slimības

Vīrusi ir izplatītākais saslimšanas iemesls rudenī. Īpaši novembrī un decembrī, kas lipīgo vīrusu koncentrācija slēgtās telpās ir visaugstākā, jo vēdināt telpas aukstā un drēgnā laikā dažreiz ir tik nepatīkami. Ja ģimenē jau ir bērni, tad viegli ir atnest vīrusus no bērnudārza. Tāpēc publiskas vietas rudenī un ziemā, īpaši grūtniecības sākuma periodā, labāk bez īpašas vajadzības neapmeklēt. Šķaudiena izplatītie sīkie pilieni lido pat trīs metru attālumā.

Neapšaubāmi, ka pilnībā izvairīties no veikalu vai ofisa apmeklēšanas nebūs iespējams. Tāpēc sagatavojies īpaši – ieziediet nāsis ar speciāliem gēliem, kas aiztur vīrusu iekļūšanu elpceļos.
Stiprini imunitāti ar dabīgiem līdzekļiem, stiprinošam tējām un C vitamīnu saturošiem augļiem un dārzeņiem.

Vēdini telpas un izvairies no siltu, mitru, cilvēkiem pārblīvētu telpu apmeklēšanas, kas ir ideāla vieta vīrusu dzīvošanai.

Cistīts

Ja nosliece uz cistītu bijusi jau pirms grūtniecības, tad grūtniecības laikā iespējas tikt pie šīs nejaukās urīnceļu un urīnpūšļa infekcijas pieaug. Nosalšana, mitras, aukstas kājas un zema imunitāte ir viss, kas vajadzīgs, lai atjaunotos senās problēmas. Mikroorganismi, kas izraisa cistītu, pielīp pie urīnpūšļa sieniņām un sākas iekaisums. Grūtniecības otrajā trimestrī bērna galviņa sāk spiest uz urīnpūsli, pasliktinās asins apgāde un urīnpūšļa aizsargspējas atkal samazinās.

Pazīmes, kas liecina par cistītu:

  • sāpes urinējot;
  • sāpes krustu un nieru rajonā;
  • vēlme bieži apmeklēt tualeti, pat ja patiesībā vajadzības nav;
  • paaugstināta temperatūra.

Jau pie pirmajām pazīmēm jādodas pie ārsta, jo urīnceļu infekcijas grūtniecēm ir īpaši bīstamas. Noteikti ir ļoti daudz jālieto šķidrums.

Pielonefrīts

Tie paši iemesli, kas cistītam izraisa arī nieru bļodiņu iekaisumus. Augošā dzemde nospiež nieres un urīnvadus, tāpēc ir traucēta urīna aizvadīšana līdz pūslim un nierēs rodas iekaisums.

Pazīmes, kas liecina par pielonefrītu:

  • sāpes jostasvietā;
  • paaugstināta temperatūra;
  • duļķains urīns.

Neatliec vizīti pie ārsta, jo nieru iekaisums var vistiešākajā veidā ietekmēt grūtniecības gaitu un gaidāmā mazuļa veselību.

Bronhiālā astma

Statistika liecina, ka ar astmu sirgst katra desmitā grūtniece. Rudens ir astmas saasināšanās laiks, jo aukstais laiks sašaurina bronhus, sākas spazmatisks klepus un var sākties astmas lēkme.

Ja tev jau iepriekš ir bijušas astmas lēkmes, pat ja tās bijušas pirms daudziem gadiem, tad ir liela iespējamība, ka tieši grūtniecības laikā astma liks par sevi atkal atcerēties. Aprunājies par to ar savu ginekologu un pulmonologu – plaušu slimību speciālistu.

Gastrīts

Teju katrai grūtniecei nākas saskarties ar gremošanas un zarnu trakta darbības problēmām, bet rudens periodā, kad mainās arī ēdienkarte, kuņģa saslimšanas saasinās.

Pazīmes, kas liecina par gastrīta saasināšanos:

  • sāpes vēderā;
  • dedzināšana;
  • skābes atvilnis;
  • nelaba dūša;
  • vemšana.

Gastrīta saasinājumu dažreiz jauc ar agrīno grūtniecības toksikozi, tāpēc lai nesajauktu patīkamos jaunumus ar hroniskās slimības saasināšanos, vērsies pie ārsta. Būs jāievēro speciāla diēta, jāatsakās no trekna, asa, cepta ēdiena. Palīdz arī zāļu tējas – salvijas tēja, kumelīšu tēja, kas mazina iekaisuma procesus. Tās ir atļauts lietot arī grūtniecēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!