Foto: Shutterstock
Ja esi jaunais vecāks, labāk ir būt nezinītim, nekā vēlāk nožēlot par neuzdotajiem jautājumiem. "Parents", apkopojot tipiskākos jaunizcepto vecāku jautājumus, tos adresēja pediatriem. Tas tika darīts, apzinoties, ka daļa jauno vecāku domā, ka ārsti viņus izsmies par tik muļķīgiem jautājumiem, taču nekas nevar būt ļaunāk, ja nezināšanas dēļ vari kaut kādā veidā kaitēt savam mazulim.

Kāpēc bērnam ir zaļa kaka? Vai es pārāk daudz bērnu neauklēju uz rokām? Tikai vizītē pie ārsta jaunie vecāki parasti smaida un māj ar galvu: "Viss ir lieliski. Nekādu jautājumu man nav." Un tad tu aizej mājās un sāc meklēt sev interesējošo informāciju, kur vien iespējams to atrast – māmiņu forumos, grāmatās. Ja atpazini sevi, nepārdzīvo: daudzas jaunās mammas un tēti saskaras ar vieniem un tiem pašiem jautājumiem, uz kuriem "Parents" atbild profesionāļi – bērnu ārsti no ASV.

Vai man bērns ar krūti ir jābaro līdz gada vecumam? Ir pagājuši seši mēneši un man vairs tam nav spēka.

ASV Pediatrijas akadēmija rekomendē ar krūti bērnu barot līdz 12 mēnešu vecumam, un pirmos sešus mēnešus – bez jebkāda papildu piebarojuma. "Taču mamma var pārtraukt zīdīšanu, ja jūt, ka netiek galā ar šo uzdevumu vai arī negūst no tā nekādu apmierinājumu, lai kādi nebūtu krūtsbarošanas plusi," uzsver Ņujorkas "Icahn School of Medicine" pediatrijas nodaļas galvenā ārste Ērika Brodi. "No otras puses, nav vērts bērnam atņemt krūti, tiklīdz viņš sasniedzis gada vecumu, ja krūtsbarošana sniedz gandarījumu jums abiem," rekomendē ārste.

Vai pudelītes un knupīši ir jāsterilizē pēc katras lietošanas reizes?

Ideālā variantā – jā. "Bet, tā kā tīri fiziski daudziem vecākiem tas nav iespējams, mēs rekomendējam izmazgāt pudelītes pēc katras barošanas reizes, bet sterilizēt tikai uz nakti," iesaka cita speciāliste Estere Kriča. Tas ļaus nogalināt baktērijas un vīrusus, kuri bērnam var tikt nodoti barošanas laikā. Atceries, ka bieža roku mazgāšana un laba higiēna ir tikpat svarīgas darbības kā sterilizēšana. Turklāt nekādā gadījumā nedrīkst "tīrīt" bērnus knupīšus, ieliekot tos savā mutē. "Mute ir pati netītākā vieta uz planētas, pat suņiem tā ir tīrāka," piebilst daktere Kiča.

Ko nozīmē "noguļ visu nakti" un kad tas notiks?

Pienāks brīdis, kad tu un tavs mazulis bez pamošanās nogulēs visu nakti, bet, lai tas notiktu, jāpaiet kādam laikam. Daudzi mazuļi pirmajos dzīves mēnešos var nogulēt ne vairāk kā piecas stundas pēc kārtas, un tad viņiem nepieciešams paēst. Gulēšana naktī pakāpeniski kļūs ilgāka, bet ne uzreiz. Filadelfijas (ASV) bērnu slimnīcas miega speciāliste Džodija Mindela uzsver, ka pat gadījumā, ja bērns jau var "nogulēt visu nakti", šis laika periods nemaz var nesakrist ar nakti pēc pulksteņa. Piemēram, bērns var izlemt pagulēt no pulksten 19 līdz 3.

Foto: Shutterstock

Mana vīramāte saka, ka es sabojāšu bērnu, ja viņu tiek bieži auklēšu uz rokām. Tā ir taisnība?

Vari ar atvieglojumu nopūsties: vismaz kādā lietā vīramātei nav taisnība! "Raugoties no evolūcijas skatpunkta, bērnus ir jānēsā uz rokām. Tomēr, lai gan ir pilnīgi normāli, ja tu nešķiries no bērna (nēsājot viņu slingā, piemēram) dienas laikā, cita lieta ir nakts. Bērni, kuri ir pieraduši, ka tiek šūpoti uz rokām, ar grūtībām pārslēdzas uz "patstāvības režīmu" un nespēj aizmigt bez mammas uzmanības, ja pamostas nakts vidū. Liec mazo gultiņā, kad viņš ir miegains, taču ne pilnībā aizmidzis, un ļauj aizmigt bez šūpošanas," iesaka daktere Brodi.

Instrukciju par zīdaiņa raudāšanas lietām, atradīsi šeit.

Mans bērns "neguļ kā jaundzimušais", bet visu laiku mētājas ar rokām. Ar viņu kaut kas nav kārtībā?

Nomierinies. Mazuļi pusi laika no sava miega atrodas kustībā, mētājoties ar rokām un kājām, mēģinot pagriezties, kad to spēj, mierina daktere Mindela. Eksperti uzskata, ka tas ir tā sauktā ātrā miega režīma darbiņš, kas ir svarīgs galvas smadzeņu attīstībai. Ap sešu mēnešu vecumu bērns miegā uzvedīsies daudz mierīgāk.

Par nemierīgu gulētāju lasi šeit.

Zaļa kaka – tas ir normāli?

Protams. Tieši tāpat kā brūna vai gaiši dzeltena un zaļgana. Visi šie izkārnījumu toņi ir atkarīgi no tā, vai tavs bērns ēd piena maisījumu vai krūts pienu. Mierīgi ignorē jaundzimušā izkārnījumu krāsu buķeti, ja vien tā nav balta un kaļķainas konsistences, melna, bieza un sarkana, brīdina daktere Kriča. Šīs krāsas signalizē par kādu slimību, tādēļ nekavējoties par to jāizstāsta pediatram. Un nevajag pārāk iespringt, cik bieži bērns kakā, tas var būt gan desmit reižu dienā, gan pāris reižu nedēļā. Daudz svarīgāk ir, cik daudz bērns čurā: vai izdodas dienā piečurāt kā minimums sešas autiņbiksītes. Tas ir svarīgi, lai saprastu, vai bērnam nav dehidrācija un viņš pietiekamā daudzumā saņem nepieciešamās uzturvielas.

Par zīdainīša vēdera izeju rakstu atradīsi šeit.

Vai modināt gulošu bērnu visos gadījumos skaitās slikti?

Nē. Patiešām, ir brīži, kad to darīt ir pat ieteicams. "Ja tavs mazulis slikti pieņemas svarā un bērna pediatrs ir ieteicis bērnu modināt uz barošanas reizēm, lai pārliecinātos, ka viņš saņem pietiekami daudz barības vielu," skaidro daktere Mindela. Tāpat ir ieteicams bērnu modināt pirms tam, kad tu mazuli ņem pie sevis gultā, lai pabarotu ar cerību, ka viņš pēc tam mierīgi aizmigs. Bērnam ēšanas laikā ir jābūt nomodā. Ar šādu stratēģiju bērns nogulēs ilgāk. Sākot no sešu mēnešu vecuma, tu vari bērnu modināt no pārāk ieilguša miega dienas laikā, lai viņš varētu pagūt nogurt līdz nakts gulēšanai.

Ieradumi, kas nepalīdz miedziņam, pārlasāmi šeit.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Cik kārtu apģērbam bērnam jāvelk pirms došanās apstaigāties ārā?

Seko vienkāršam noteikumam: bērnam uzvelc par vienu kārtu vairāk nekā sev. "Ja tev ir jaka un plāns mētelītis, ģērb bērnu tieši tāpat, tikai papildu uzklājot viņam pledu," iesaka daktere Brodi. Šo noteikumu var neievērot tikai tad, ja tu bērnu nēsā ķengursomā – tādā gadījumā nepieciešamo siltumu viņš gūs no tava ķermeņa.'

Kā ģērbt bērnu rudenī, lasi šeit.

Ja es neesmu noturējusies pretī kārdinājumam iedzert glāzi vīna, vai piens ir jāatslauc un jāizlej?

Iespējams. Alkohols nonāk krūts pienā, tiklīdz tu to iedzer, bet no organisma tiek izvadīts aptuveni pēc divām trim stundām. Tādēļ, ja iedzēri glāzi vīna tūliņ pēc barošanas, bet nākamo plāno tikai pēc trim stundām, piens būs gana labs mazulim, uzskata daktere Brodi. Ja pieniņu bērnam savajadzēsies ātrāk vai arī tu izdzēri vairāk nekā tikai glāzi, vai arī dzēriens bijis stiprāks, atslauc pienu un izlej to, lai nepieļautu zīdainīša saindēšanos ar alkoholu. Tādā gadījumā tev mazā ēdienreizi nāksies aizstāt ar piena maisījumu vai iepriekš atslauktu krūts pienu.'

Šo un to par alkohola iedarbību un jauno mammu uzvedību atradīsi šeit.

Kāpēc zīdaiņiem iesaka visu laiku likt cepurīti?

Tas nav jādara. Lai gan zīdaiņa galviņa proporcionāli pārējam ķermenim ir lielāka, nevajag censties zīdainim cepuri galvā turēt visu dienu. "Ja tu posies ārā, protams, bez cepures neiztikt, bet mājās pēc tās nēsāšanas nav nepieciešamība," norāda Kriča.

Par zīdaiņa pirmo garderobi lasi šeit.

Pediatrs ieteica bērnu barot ik pēc trim stundām. Kā jāskaita laiks – no barošanas sākuma vai beigām? Mums šis process var aizņemt pat stundu.

Visticamāk, jūsu pediatrs ar šo ir domājis – ik pēc trim stundām no vienas barošanas sākuma līdz nākamās reizes sākumam. Nepārdzīvo: lai gan sākumā šķiet, ka zīdīšana ir nebeidzams process, ar laiku tas paātrināsies. "Pēc pāris nedēļām tavs mazulis varēs paspēt pieēsties 20-30 minūšu laikā," mierina Kriča. Ja nē, tātad viņš krūti zīž sava prieka pēc, nevis lai paēstu, un tādā gadījumā tu vari mēģināt bērnam piedāvāt knupīti (ja, protams, viņš tam piekritīs.).

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vai bērns var sajaukt nakti ar dienu?

Protams. "Tas notiek bieži un mums blakus, tāpēc tavs uzdevums – noregulēt sava bērna bioloģisko pulksteni," uzsver Mindala. Dodies pastaigā, lai "ieslēgtu" iekšējo pulksteni saules gaismai, īpaši no rītiem. Sarunājies ar bērnu labsirdīgā, laimīgā balss tonī, lai liktu noprast, ka tagad ir diena. Vakarā mājā iespējami samazini gaismu, runā klusi, čukstus, kusties lēnām, lai bērnu pielāgotu gaidāmajam nakts ritmam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!