Foto: Shutterstock

Kārtējo reizi lauzi galvu, ko nopirkt savam mazulim vai arī uzdāvināt draugu bērnam? Lai gan veikalu plaukti lūst no pārpilnības, izvēlēties kaut ko konkrētu ir grūti. Lūk, piedāvājam sarakstu ar septiņām visnoderīgākajām un populārākajām rotaļlietām, kuras noteikti patiks un būs gana vērtīgas bērniem vecumā no viena līdz trim gadiem!

Izvēloties bērnam rotaļlietu, ir jāņem vērā gan viņa vecums, gan dzimums, kā arī mazuļa intereses un aizraušanās. Tāpat jāpadomā, vai mājās kaktā kaut kur jau nemētājas kaut kas līdzīgs tam, ko grasies pirkt. Turklāt ir viens noteikums, kas darbojas vienmēr un attiecībā pret visiem: mīkstā mantiņa ir viena no nederīgākajām dāvanām.

Lai tas būtu lācis tēta augumā vai kaķēns plaukstas lielumā, rezultātā uz tās vienalga krāsies tikai putekļi. Parasti bērniem ir viena vai divas mīļākās mīkstās mantiņas, ar kurām viņš guļ un spēlējas, un vairāk arī nevajag. Tā vietā, lai mazajam uzdāvinātu kārtējo pūkaino mantu, izvēlies ko citu – no "Woman-rules" apkopotā saraksta.

Muzikālā rotaļlieta

Spēļu telefons, mūzikas instruments, rotaļu planšete vai dziedošs multfilmas varonis – kaut kas no šī saraksta mazajam patiešām patiks un kādu laiku noteikti viņš ar mantu spēlēsies. Turklāt visas rotaļlietas ar daudzajām podziņām lieliski attīsta bērna koordināciju un sīko motoriku. Galvenais – neizvēlies mantas ar pārāk skaļu, griezīgu skaņu, citādi pieaugušie mājokļa iedzīvotāji tevi atcerēsies ar ne to labāko vārdu (ja tu esi kādam to mantu uzdāvinājis).

Par to, kādēļ īsto planšeti bērnam nevajadzētu pārāk agrīnā vecumā dot un kādēļ vērts to atņemt, ja tā tomēr nonākusi bērna rokās, lasi šeit.

Foto: Shutterstock

Šķirotājs

Šī ir manta, kurai noteikti vajadzētu atrasties ikviena mazuļa rotaļlietu kastē. Tās mēdz būt dažādu formu, krāsu un izmēru – mīkstas un cietas, ar skaņu un gaismas efektiem un citām īpašībām. Šķirotāja (manta, kurā pareizi jāievieto kādi citi, mazāki priekšmeti) galvenie uzdevumi ir iemācīt bērnam atšķirt figūras, krāsas, formas, iemācīties to nosaukumus, kā arī attīstīt motoriku.

Foto: Shutterstock

Konstruktors

Viena no visu laiku labākajām mantām. Ja kādreiz, mūsu bērnībā, bija pieejami vien daži konstruktoru modeļi, tad tagad to klāsts ir ļoti plašs. Izvēlēties var starp plastmasas vai koka klucīšiem un cilindriem, bet vēl jau populārie "Lego"… Konstruktorus ražo daudzas kompānijas, bet to izvēle – tavā ziņā. Jebkura veida konstruktori attīsta iztēli, loģisko domāšanu un motoriku, un tas vien nozīmē – tie pat ir neaizstājami bērna attīstībā.

Foto: AP/Scanpix

Izglītojošās spēles ar kartītēm un uzlīmēm

Šis ir vesels atradums vecākiem, kuriem patīk kopā ar bērnu darboties radoši. Ir grūti atrast bērnu, kuram nepatiktu skatīties spilgtas, krāsainas kartītes ar attēliem vai aizpildīt uzlīmju albumu. Īpaša pievilcība šai lietai ir tāda, ka nodarbes ir klusas, mierīgas, neprasa daudz vietas un papildu materiālus. Tātad ar kartītēm var padarboties arī pirms nakts miedziņa vai ceļojuma laikā, vai sēžot un gaidot vizīti pie ārsta.

Par ieteicamākajām rotaļlietām pa vecuma grupām lasi šeit.

Plastilīna radošie komplekti

Šī ir vēl viena lieliska dāvana mazajiem. Lipināšana ne tikai attīsta iztēli, loģisko domāšanu un sīko motoriku, bet arī nomierina, atslābina bērnu. Neaizstājams palīgs, jo īpaši ļoti aktīvu bērnu audzināšanā.

Foto: Shutterstock

Puzles

Lielisks loģiskās domāšanas un uztveres attīstības veicināšanas variants. Turklāt puzles bērnu spēj aizraut samērā ilgu laika periodu, bet nepieciešamības gadījumā spēj pat mazo nomierināt. Izvēlies lielus vai mazus attēlus ar dažām lielām vai daudzām mazām detaļām, atkarībā no bērnu vecuma.

Ko darīt, ja mantas apnikušas, uzzini šajā rakstā, tur atradīsi astoņas citas nodarbes.

Foto: stock.xchng

Transports

Ir nepakļaujies stereotipiem, ka mašīnītes patīk tikai zēniem. Gadu vecam mazulim patiks jebkura manta, kas kustas, tādēļ ir vērts padomāt, ka šāda vecuma bērniem var izvēlēties kādu transportlīdzeklis, kura kustināšanai tiek izmantotas baterijas, kā arī tiem ir kādi gaismas efekti. Tāpat šāda vecuma bērniem patiks liela kravas mašīna vai ugunsdzēsēju automašīna, ko var vilkt aukliņā sev līdzi. Bet vecākiem bērniem patiks jau tādi reālāki modelīši, kas ir samazinātas īstu auto kopijas, dzelzceļš, rallija trases un līdzīgi "īstie" mehānismi.

Foto: DELFI

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!