Foto: Shutterstock
Labas veselības vēlējums ir viens no visbiežāk dzirdamajiem novēlējumiem. Un visi vecāki neko nevēlas tik ļoti kā veselu bērnu. Ir četras galvenās jomas, no kurām veidojas "veselības laimīte" bērnam: aizsargātība un atbalsts, veselīgs uzturs un ķermeņa kopšana, daudz kustību, kā arī profilaktiskā medicīna.

Ja ņemsi vērā šīs četras jomas un aizvien mēģināsi īstenot vismaz daļu no tām, tad sekmēsi bērna veselīgu attīstību. Tomēr, mainoties gadalaikiem un saskaroties ar jauniem mikroorganismiem citā vidē (piemēram, rotaļu laukumā vai svešā dzīvoklī), bērna imūnsistēma aizvien saņem jaunus uzdevumus, jo šādā veidā tā iepazīst visdažādākos slimību izraisītājus un tai jāizstrādā antivielas. Tas ir ļoti svarīgi, taču ne vienmēr var iztikt bez caurejas, klepus vai iesnām.

Par bērnu slimošanu, par to, kā vislabāk izturēties vecākiem, ja mazais iegūlies slimības gultā, stāsta speciālisti Labklājības ministrijas īpaši sagatavotajās "Vēstulēs vecākiem".

Otrajā dzīves gadā bērni saslimst no trim līdz piecām reizēm vai arī biežāk ar infekcijām, kas saistītas ar paaugstinātu temperatūru, iesnām, klepu vai caureju. Mazi bērni, kuri iet bērnudārza mazākajā grupiņā, vidēji viena gada laikā saslimst desmit reizes vai biežāk. Dažiem vecākiem tāpēc jākavē darbs – tomēr neizjūti sirdsapziņas pārmetumus! Tev tikai jārēķinās ar to, ka bērns slimos biežāk, un jāveic attiecīgi profilakses pasākumi: no vienas puses tās ir četras iepriekš minētās jomas, no otras puses – laba bērna aprūpe, kad viņš ir saslimis. Tāpēc ieplāno pietiekami daudz laika bērna aprūpei slimības laikā (kopšanas atvaļinājums, parastais atvaļinājums) un padomā arī par to, kurš cilvēks varētu papildus palīdzēt aprūpēt tavu slimo bērnu.

Iemesli, kas var veicināt slimošanu

Foto: Shutterstock

Bērni ir arī apkārtējās vides spogulis. Glāstu trūkums, ilgstošs aizkaitinājums un spriedze ģimenē, nespēks un stress var iedragāt bērna veselību un palielināt saslimšanas risku. Ir skaidrs, ka ne vienmēr viss notiek tā, kā plānots. Vecāki bieži vien nevar izvēlēties, kā norit viņu dzīve. Bieži vien nevar izvairīties no darba vietas zaudējuma, partnerattiecību problēmām, pašu slimībām un citām apgrūtinošām pārmaiņām dzīvē, un tās jāpārvar. Bērni arī izjūt šādas "krīzes." Viņiem ir "smalkas antenas", un viņi uzreiz jūt, ka kaut kas ir noticis, ka kaut kas nav kārtībā. Uz šādām situācijām bērni var reaģēt ar slimību vai uzvedības izmaiņām.

To tu nevari novērst, un tāpat nevari pasargāt bērnu no visām dzīves grūtībām. Tomēr bērna izmaiņas vajadzētu ņemt vērā un jāpiedāvā palīdzība, ja kādā situācijā bērns tev šķiet apgrūtinošs. Taču, kā jau minēts, slimības kā daļa no veselīgas attīstības ir pavisam normāla parādība.

Lutināt un apdāvināt mazo slimnieciņu?

Foto: PantherMedia/Scanpix

Vecāku attieksme pret "slimošanas tematu" ietekmē arī bērnu. Ja reaģēsi mierīgi, bet mīļi, bērns sapratīs, ka "slimošana" ir kaut kas pavisam dabisks un normāls, kas šad un tad atgadās. Ja tu rūpīgi un noteikti pievērsīsi uzmanību tam, lai bērns saņemtu nepieciešamo aprūpi, bērns mācīsies, ka slimošanas laikā īpaši jāsaudzē sevi un arī pašam kaut kas jādara, lai drīz atkal izveseļotos.

Pārmērīga līdzjūtība, lutināšana vai dāvanas bērnam nenāks par labu. Viņam radīsies sajūta, ka slimības vienkārši nedrīkst "būt" vai arī bērni var sākt izmantot tavu īpašo aprūpi. Viņi pamana: "Super, es atkal esmu slims, mani vecāki tagad par mani īpaši rūpējas un izpilda visas manas vēlēšanās. Slimot ir izdevīgi!"

Mīlestības pilna aprūpe un mierīga attieksme bērnam vislabāk palīdzēs izturēt šo slimošanas laiku. Mierīga attieksme un mīļa aprūpe dos bērnam atbalstu, lai saglabātu veselību un, kad nepieciešams, labi pārvarētu slimošanas dienas, norāda speciālisti.

Lācītis ar šalli un spēles


Te būs daži padomi mazo slimnieku vecākiem:

Ja bērnam jālieto zāles, lielākoties palīdz arī tas, ja ārstēsi arī bērna mīļāko rotaļlietu. Ja, piemēram, lācītim tiek apsieta šalle ap kaklu un iedota "karotīte ar zālēm," arī bērns iedzers zāles daudz labprātāk!

Ja bērns negrib palikt gultā, nespied viņam to darīt! Apģērbies atbilstoši istabas temperatūrai, bērns var mierīgi būt nomodā un rotaļāties. Slimi bērni automātiski izvēlas mierīgākas spēles un biežāk atpūšas.

Slimiem bērniem nepieciešams vecāku tuvums. Taču viņam var kļūt ļoti nogurdinoši ilgstoši skraidīt no bērnistabas uz citām mājokļa istabām. Vieglāk būs, ja iekārtosi bērnam guļasvietu centrālajā telpā (virtuvē vai dzīvojamā istabā): tā varēsiet veikt savus darbus, un bērns būs tavā tuvumā, izdzīvos savu dienu un šādi tiks izklaidēts.

Slimu bērnu nodarbināšana prasa stiprus nervus un daudz fantāzijas: izvairies no garlaicības un izklaidē bērnu ar dziesmām, dzejoļiem, spēlēm un pasakām!

Neatkarīgi no tā, ir drudzis vai nav, bērniem ir nepieciešams laiks, lai atlabtu. Dod viņam pietiekami daudz laika, lai pilnīgi izveseļotos.

Ja slimība nopietnāka un jāguļ slimnīcā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Jo īpaši slimnīcā bērniem ir nepieciešams vecāku tuvums. Ja iespējams, esi kopā ar bērnu! Ja tas nav iespējams, iekārtojies tā, lai katru dienu mamma vai tētis (vislabāk abi vecāki) nāktu ciemos. Bērniem jāpaļaujas, ka apmeklēsi viņu regulāri, tas viņiem dos drošības sajūtu svešajā slimnīcas vidē.

Ar kādu spēli vai izstāstot pasaku, vari novirzīt bērna uzmanību, ar rociņas turēšanu tu dosi zīmi: "Es esmu šeit" un nomierināsi savu bērnu.

Pēc sāpīgiem izmeklējumiem bērnam ir nepieciešams tavs mierinājums un atbalsts. Bieži vien viņi ir pārsteidzoši atklāti paskaidrojumiem, piemēram: "Tev dūra šļirci nevis tāpēc, ka tu biji dusmīgs vai mēs gribējām tev nodarīt sāpes, bet gan tāpēc, ka mums noteikti vajadzēja pārbaudīt tavas asinis." To tu bērnam mierīgi varat pateikt arī tad, ja viņš ir raudājis.

Pat ja atvadīšanās katru reizi ir sāpīga – neaizlavies vienkārši prom, bet gan skaidri pasaki bērnam: "Mazais, es rīt atnākšu atkal!".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!