Foto: PantherMedia/Scanpix

"Nomierinies, viss ir tikai galvā" vai arī "Adoptē bērnu un pati paliksi stāvoklī" – pastāv tik daudz dažādu mītu par mazulīša ieņemšanas procesu. Lai veicinātu sabiedrības izpratni un kliedētu dažādus mītus par cilvēka auglības veselību, bērna ieņemšanu un neauglību, šonedēļ vairākās Eiropas valstīs aizrit Eiropas Auglības nedēļa (European Fertility Week). Arī "Cālis" piedāvā šai dienai veltīto pasākumu organizatoru apkopotos populārākos mītus par auglību un pēcnācēju radīšanu.

Pirmais mīts. Ieņemt bērnu – tas ir vienkārši.

Fakts: Patiesībā Eiropā katrs piektais pāris cīnās par to, lai varētu radīt bērnu.

Otrais mīts: Neauglība – tas attiecas tikai uz tiem pāriem, kuriem vispār nav bērnu.

Fakts: Pirmkārt, tāds apgalvojums neatbilst patiesībai. Otrkārt, pāra otrreizējā neauglība ir biežāk sastopama nekā pirmreizēja neauglība. Termins "otrreizēja neauglība" nozīmē: pārim bērni jau ir, bet atkārtota grūtniecība neiestājas.

Trešais mīts: Visas problēmas sākas galvā, tāpēc vajag atslābt.

Fakts: Neauglība ir diagnoze – cilvēka reproduktīvās sistēmas stāvoklis. Mīta apgalvojums ir netaisns attiecībā pret pāriem ar auglības veselības problēmām. Protams, atpūta un stresa mazināšana ikdienā var uzlabot vispārējo veselības stāvokli. Tomēr jāņem vērā, ka cilvēkiem ar neauglības diagnozi cīņa par bērna ieņemšanu rada papildu stresu, līdz pat depresijai.

Ceturtais mīts: Jūs to darāt nepareizi!

Fakts: Neauglība nav seksuālās dzīves traucējumi. Veids, kādā pāris lolo savas seksuālās attiecības, normālos apstākļos neietekmē bērna ieņemšanas iespējas.

Piektais mīts: Adoptē bērnu un paliksi stāvoklī.

Fakts: Šis ir viens no vissāpīgākajiem mītiem. Tā apgalvojums tikai norāda, ka adopcija var būt situācijas risinājums, taču to nekādā gadījumā nevar uzskatīt par veiksmīgu iznākumu pašai sievietei.

Sestais mīts: Mans partneris mani pametīs, ja mums nebūs bērnu.

Fakts: Ļoti bieži pāri, ejot caur neauglības problēmu ārstēšanas pārdzīvojumiem, iemācās jaunu savstarpējo attiecību praksi, iemācās dalīties bēdās un pārdzīvojumos, un kopīgi sasniegt mērķi. Lai problēmu pārvarēšanas ceļš būtu vieglāks, šajos gadījumos var palīdzēt arī pieredzējuši speciālisti.

Septītais mīts: Varbūt Dievs negrib, lai jūs kļūstam par vecākiem?

Fakts: Reliģiskiem pāriem šādu apgalvojumu ir ļoti smagi dzirdēt. Neauglība ir medicīnisks stāvoklis, un, līdzīgi kā pie kaula lūzuma vai nierakmeņiem, var līdzēt tikai medicīniskas procedūras, tā arī neauglības gadījumā tikai medicīniska palīdzība var dot iespēju pārim kļūt par vecākiem.

Vai tiešām neauglība ir tik plaša problēma...

"Eiropas Auglības nedēļas laikā ir ļoti svarīgi cilvēkiem skaidrot auglības veselības jautājumus, turklāt ne tikai neauglības kā medicīniskas diagnozes ārstēšanas iespējas, bet arī tos aspektus, kas saistīti ar auglības saglabāšanu. Vēl jo vairāk, nupat Pasaules Veselības organizācija ir nākusi klajā ar paziņojumu par nodomu mainīt neauglības definīciju, aicinot to uztvert kā plašu sociālu problēmu, nevis tikai kā medicīnisku stāvokli jeb slimību ar diagnozi. Jauno globālo standartu autori vēlas nākotnē katram cilvēkam radīt "tiesības uz auglību", pat nosakot, ka arī nespēja atrast piemērotu seksuālo partneri vai seksuālo attiecību neesamība būtu jātraktē kā neauglība.

Protams, ka šie jautājumi iet roku rokā gan ar tādām plašām sociālām pārmaiņām sabiedrībā kā cilvēku dzīvesveids, otrreizējās neauglības pieaugums, medicīnas attīstība kopumā, gan, protams, ar demogrāfijas problēmjautājumiem," skaidro "Auglības klīnikas Mama Rīga" reproduktoloģe Viktorija Zaļetova.

Eiropas Auglības nedēļa notiek no 31. oktobra līdz 6. novembrim. To organizē asociācija "Fertility Europe" (Auglība Eiropā), kuru dibinājušas Eiropas reproduktologu organizācijas ar pacientu līdzdalību.

Auglības nedēļas laikā, 5. un 6. novembrī, Londonā (Lielbritānijā) notiek starptautiska izstāde par auglības jautājumiem – "Fertility show". Tās gaitā cilvēkiem ir iespējams uzzināt plašu informāciju (gan jaunākie zinātniskie sasniegumi, gan praktiķu piedāvājumi) par auglības saglabāšanas un neauglības ārstēšanas iespējām. Arī "Auglības klīnika Mama Rīga" piedalās izstādē, piedāvājot interesentiem speciālistu bezmaksas konsultācijas auglības saglabāšanas un neauglības ārstēšanas jautājumos.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas datiem, neauglība tiek uzskatīta par piekto izplatītāko slimību pasaulē iedzīvotāju vecumā līdz 60 gadiem vidū.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!