Foto: PantherMedia/Scanpix
Zīdaiņa vecuma mazuļiem – citiem retāk, citiem biežāk – mēdz būt problēmas ar iemigšanu, viņu nomierināšanu, tādēļ vecākiem jāmeklē metodes, kas to varētu palīdzēt paveikt. Jo arī pašiem nav spēka negulēt diennaktīm, auklējot un mierinot mazo. Apkopojām starp vecākiem populāras metodes, kā bērnus vieglāk iemidzināt. Izrādās, ka daudziem bērniem nepieciešams nevis klusums, bet tieši pretēji – dažāda veida skaņas, galvenokārt monotonas.

Par trokšņu izmantošanu kā metodi mazuļu nomierināšanai komentāru taujājām Veselības centra "Vivendi" pediatram Dr. Egilam Zālītim, kā arī apkopojām vecāku pieredzi no "Cālis" foruma.

Kā norāda ārsts, baltā trokšņa izmantošana saldākam miedziņam ASV, kur Zālītis strādājis vairākus gadus un nesen atgriezies Latvijā, pārsvarā pielietota pieaugušajiem, kuri mokās ar bezmiegu, un atsauksmes ir bijušas pozitīvas. Arī mazuļi bieži mokās ar bezmiegu, nemieru. Zīdainim līdz pat sešu mēnešu vecumam ir izteikts jutīgums pret stimulāciju, trokšņiem, un to rezultātā rodas nemiers, nemitīga raudāšana, tā saucamās "kolikas".

Lūk, video, kurā vari iepazīties, kas ir baltā trokšņa skaņas!

Pašreizējā teorija ir tāda, ka pirmajos dzīvības mēnešos zīdainis nav spējīgs pats sevi nomierināt, regulēt savu nervu sistēmu. Apkārtējās ikdienas skaņas stimulē zīdaiņa nervu sistēmu un it sevišķi vakara, nakts stundās rodas nemitīga raudāšana – kolikas. Pediatri bieži iesaka vecākiem mēģināt dūcošas, ritmiskas skaņas, kuras zīdaini ar laiku nomierina, ļaujot viņam iemigt. Ar laiku zīdaiņa nervu sistēma nobriest un simptomi lēnām izzūd, parasti tas notiek četru līdz sešu mēnešu vecumā, dažreiz vēlāk, stāsta ārsts.

Paņēmieni, kurus ir vērts izmēģināt:

  • Koliku reizēs ielikt mazuli zīdaiņu ratiņos un viņu pavizināt. Ratiņu šūpošanās un ritmiskais troksnis var līdzēt.
  • Pašūpot mazuli, blakus telpā ieslēgt putekļu sūcēju vai šūpulim blakus nolikt uzvelkamo pulksteni, kas mierīgi tikšķ, atdarinot sirds pukstus, ko mazais, vēl esot mammas dzemdē, ir dzirdējis grūtniecības laikā.
  • Radīt citas skaņas, kuras mēdz nomierināt un pat iemidzināt mazuli: ieslēgta veļas mašīna, veļas žāvētājs, ieslēgts matu fēns.
  • Izmantot knupīti.
  • Apsēsties, nolikt mazuli guļas pozīcijā pāri kājām un mierīgi pamasēt mazuļa muguru.

Tomēr vecākiem ir jābūt piesardzīgiem, jo mazuļa nemitīga raudāšana var būt arī apslēptu patoloģiju pirmās pazīmes, uzsver Zālītis.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ja simptomi turpinās pārmērīgi ilgi, zīdainis kļūst apātisks, rodas vemšana vai fēcēs parādās asinis, tad nekavējoties jāzvana ģimenes ārstam vai steidzīgi jādodas uz bērnu slimnīcas uzņemšanas nodaļu.

Ja baro mazuli ar krūti, būtu jāizvairās no kofeīnu saturošu dzērienu, sīpolu, kāpostu lietošanas. Ja mazulis tiek barots ar piena maisījumiem, būtu vērts ar ārstu pārrunāt par iespēju mazuli barot ar olbaltuma hidrolizātu maisījumiem. Mazuli tāpat ieteicams nepārbarot – ievēro vismaz 2 līdz 2,5 stundu pārtraukumu starp barošanas reizēm, jo pārmērīga, biežāka barošana arī var izraisīt kolikām līdzīgus simptomus.

Putekļu sūcējs, matu fēns un baltais troksnis – vecāku pieredze

Baltais troksnis

"Man ir sešas nedēļas vecs mazulis, kuram ir diezgan trausls miegs. Protams, vēdera gāzes, adaptācija šai pasaulē u.t.t. Pirms pāris dienām izmēģināju tā saukto balto troksni (white noise) un nu pie tā puika guļ lieliski. Kā izdzird vienmērīgo šalkoņu, tā atmet rociņas aiz ausīm un aizmieg. Ja vēl komplektā iedod krūti, tad vispār ar garantiju...

No vienas puses – forši, ka kaut kas mazajam palīdz. No otras – daži Latvijas psihologi ir negatīvi izteikušies, no sērijas – vecāki pamet bērnu ar šņākoņu fonā, neapmierina viņa emocionālās vajadzības u.tml. Man pašai arī drusku tā kā jocīgi, brīžiem šķiet, ka turu bērnu hipnozē. Bet tā taču nav."

"O, jā. Katru vakaru pie iemigšanas jau no dzimšanas. Tagad puikam ir septiņi mēneši. Aizmigt māk arī bez šalkoņas. Esmu to skaņu ielādējusi telefonā un stundas garumā skan. Parasti iemieg piecās minūtēs."

"No kādas grāmatas uztvēru, ka bērnam, kas no trokšņainā mammas vēdera nonācis salīdzinoši klusā pasaulē, ir grūti iemigt, jo klusums viņam ir kā mums troksnis. Mūsmājās baltais troksnis ir jau 10 mēnešus, pašai bez viņa grūti iemigt, jo tad dzirdu, kā mazie knosās un grozās gultiņā, tā ka mums visiem tas ir nācis par labu veselīgākam miegam. Par hipnozi neticu, jo, ja bērnam (vismaz manam) ir kreņķis un nav apmierinātas kādas vajadzības, tad nekāds troksnis nelīdzēs, ņemsies kamēr mamma vajadzības apmierinās."

"Mans bērns pirmos trīs mēnešus gulēja baltā trokšņa pavadībā, arī manam miegam tas nāca par labu, jo nebija jāklausās visas dīvainās skaņas, kuras jaundzimušais mēdz izdot. Es telefonā ielādēju aplikāciju ar 30 trokšņa skaņām (varēju izvēlēties, kuras tajā brīdī mazo nomierina) un liku klusītēm blakus bērna gultai, pirms tam atslēdzot visas telefona un interneta opcijas, lai nav nekādu kaitīgo viļņu. Esmu lasījusi tikai pozitīvo. Es gan nezinu, vai pateicoties tam, tomēr es nezinu, kas ir negulētas naktis."

"Man personīgi baltais troksnis krīt uz nerviem, bet vīrietis noplīst pie fēna dūkšanas u.c. līdzīgām skaņām. Mani atkal tādas tracina!"

Tvaika nosūcējs

"Balto troksni mēģinājām, bet īsti nedarbojās un man pašai nenormāli sāpēja galva. Kad uznāk lielā raudāšana/niķis, tad mums lieliski noder virtuves tvaika nosūcējs. Pašūpinu rokās virtuvē pie tvaika nosūcēja un visbiežāk arī nomierinās, iemieg. Skaņa jau līdzīga kā baltajam troksnim. Ar katru nedēļu mazulīte paliek arvien prātīgāka un tvaika nosūcēju izmantojam arvien mazāk."

Ūdenskrituma šalkas

"Mums ir ūdenskrituma šalkoņa – ieslēdzu pirms katras midzināšanas un izslēdzu tikai tad, kad bērns pamodies, līdz ar to troksnis fonā ir lielāko daļu diennakts. Arī kādā grāmatā lasīju tikai vislabākās atsauksmes, domāju šo troksni lietot līdz pat vairāku gadu vecumam. Bez trokšņa meitai miegs ir ļoti saraustīts – jau ar šo troksni fonā viņa man bieži satrūkstas no kaimiņu lamāšanās aiz sienas, bet bez trokšņa mostas pat no manas nopūtas."

Putekļu sūcējs un matu fēns

"Mana meitiņa nomierinās, kad sūcu putekļus. Pamanīju to tad, kad viņai bija pāris nedēļas. Vienu dienu bija kašķīga, bet man vajadzēja izsūkt putekļus. Kamēr izsūcu, sīkā bija aizmigusi."

"Es izmantoju gan balto troksni, gan nevilšus atklāju – kad sūcu māju, mazie paliek mierīgi, klausās, skatās. Protams, putekļu sūcēju neizmantoju speciāli mazo iemidzināšanai (esmu dvīņu mamma), bet mājas tīrīšanas procesā patiešām bērni nomierinās. Bet baltais troksnis ir ideāls palīgs, kad vakarpusē mazajiem palīdzēt iemigt."

Foto: Shutterstock

"Man pirmajam bērnam nepatika nekādi trokšņi, vajadzēja klusumu, bet otram – tieši otrādi. Tiklīdz mājās tiek ieslēgta kāda ierīce, kas rūc, tā mazais, kurš bieži bez pamata taisa tračus, paliek mierīgs. Atklāju, ka ļoti labi iedarbojas matu fēns. Man ir gari, biezi mati, kamēr tos izžāvēju, laiciņš paliet un bieži vien pēc šīs procedūras paskatos un ieraugu – jā, mans mazais kašķis ir aizmidzis."

"Gulēšanas laikā nekādus mākslīgus trokšņus bērniem neradu, jo kādā intervijā dzirdes speciālists teica, ka pastāvīgs troksnis notrulina, pavājina dzirdi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!