mežrozītes, mežrozīšu augļi, tēja
Foto: Shutterstock
Kā jau ierasts šim gadalaikam, bērni slimo – cits biežāk, cits retāk, bet reti kuram iet secen saaukstēšanās. Lai bērns neslimotu, jāievēro vairāki nosacījumi – gadalaikam atbilstošs apģērbs, veselīgs un pilnvērtīgs uzturs, fiziskas aktivitātes svaigā gaisā, telpu regulāra vēdināšana, roku mazgāšana un vēl virkne citu speciālistu ieteikumu.

Šoreiz aplūkosim, kādi četri pārtikas produkti ļaus bērnam mazāk slimot. To lietošanas nepieciešamību "Zdorovie" atklājuši speciālisti. Kā arī atklāsim virkni produktu, kuru ēšana ļaus aktīvāk darboties bērna smadzenēm, kas, savukārt, nozīmē, veiksmīgākus rezultātus mācīšanās procesā.

Imunitātes stiprināšanai labvēlīgi produkti

Mežrozīšu augļi

Sausos jeb izžāvētos mežrozīšu augļos askorbīnskābe ir 10 reižu vairāk nekā upenēs. Turklāt žāvētos mežrozīšu augļos šis vitamīns saglabājas līdz pat jaunajai ražai. Aplej pāris ēdamkarošu sausos mežrozīšu augļus ar karstu ūdeni, ļauj ievilkties un dod bērnam dienas gaitā dzert šo uzlējumu. Tas nodrošinās mazā ikdienai nepieciešamo devu ar askorbīnskābi. Ne velti vēl joprojām aptiekās joprojām nopērkamas šā brīža vecāku paaudzes bērnības gardums, ar ko stiprināt veselību, – mežrozīšu augļu sīrups. Izrādās, ka šo augu augļus ieteicams lietot, arī plānojot grūtniecību.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Briseles kāposti

Briseles kāpostos ir atrodamas daudz bagātīgākas C vitamīna rezerves, nekā citos kāpostos. Piemēram, lai nodrošinātu pirmsskolas vecuma bērnu ar nepieciešamo C vitamīna devu, dienā pietiek apēst piecas septiņas Briseles kāpostu galviņas. Tāpat šajos mazajos kāpostiņos ir daudz beta karotīns, bet provitamīns A ir pat 15 reižu vairāk, nekā baltajos galviņkāpostos vai ziedkāpostos. Tāpat Briseles kāpostos ir gana daudz vitamīns E, kas pastiprina labvēlīgo C vitamīna un beta karotīna ietekmi uz mazā imūnsistēmu. Vēl šajos kāpostos atrodami B grupas vitamīni un vērtīgas minerālvielas un mikroelementi, ieskaitot selēnu, kas stiprina imunitāti, aizsargājot organismu no infekcijām. Vēl par Briseles kāpostiem informāciju atradīsi šeit.

Smiltsērkšķi

Šīs ogas ir absolūts čempions no visām ogām, augļiem, dārzeņiem un zaļumiem tieši augstā beta karotīna līmeņa ziņā. Salīdzināšanai – 100 gramos smiltsērkšķu ir 10 mg, bet 100 gramos burkānu – 9 mg beta karotīna. Neliela sauja šo ogu bērnu nodrošinās ar nepieciešamo ikdienas beta karotīna devu.

Foto: Shutterstock

Bez tam 100 gramos svaigu smiltsērkšķu ogu satur 200 mg C vitamīna. Plašāk par smiltsērkšķu labvēlīgo iedarbību uz ikviena vecuma cilvēku veselību lasi šeit, bet arī atceries, ka ogas ledusskapī bez īpašas apstrādes var glabāties salīdzinoši ilgi. Bet ogas var arī sasaldēt, un ja viss izdarīts pareizi, tajās atrodamie vitamīni saglabāsies visu ziemu.

Bulgāru pipari

Arī šis produkts tiek uzskatīts par vienu no līderiem askorbīnskābes satura ziņā. 50 gramu šo piparu satur 125 mg askorbīnskābes. Tāpat šajos piparos atrodams vitamīns P, kas kopā ar askorbīnskābes klātesamību, darbojas vēl efektīgāk.

Tāpat Bulgāru piparos (saldajā paprikā) ir atrodams beta karotīns (provitamīns A), kas arī ir loti svarīgs imunitātes stiprināšanai. Vēl šajos piparos ir B grupas vitamīni un derīgās minerālvielas. Turklāt visi vitamīni piparos saglabājas arī pēc to termiskas apstrādes.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Protams, šie nav četri vienīgie superprodukti, kas stiprina bērna imunitāti, vēl par citiem ēdienkartē iekļaujamajiem produktiem, kas palīdzēs atgaiņāties no vīrusiem un infekcijām, lasi šeit un šeit.

Produkti, kas būtu jāēd bērnam, lai uzlabotu smadzeņu darbību

Kā savā grāmatā "Superuzturs bērna prātam" uzsver Amitabhs Pandits un Minnija Pandita, lai stiprinātu organisma imunitāti, saglabātu veselību un uzlabotu smadzeņu šūnu un pelēkās vielas darbību, jābaro gan ķermeņa, gan smadzeņu šūnas.

Kviešu klijas, zaļie zirņi, banāni, āboli, munga pupiņas – šie produkti stiprina un nomierina nervu sistēmu, kā arī dod možumu. Kviešu klijas vislabāk lietot, dzerot to tēju. Banānus un ābolus ēst kā uzkodas, bet dārzeņus un pupiņas lietot ikdienas ēdienreizēs.

Mandeles, valrieksti, vīģes un sezama sēklas – aktivizē smadzeņu šūnas, paātrinot un uzlabojot atmiņu. Šie produkti tiek uzskatīti par īstu barību smadzenēm. Lai gūtu lielāku labumu, lietojiet šos produktus vienus pašus, nevis sajaucot ar citiem ēdieniem.

Foto: Shutterstock

Mencu aknu eļļa, ķirbji, burkāni, apelsīni, papaijas – šajos produktos esošie karotīni un riboflavīns uzlabo organisma spējas cīnīties ar slimībām. Var uzskatīt, ka šie produkti veicina spēcīgākas imunūnsistēmas veidošanos. Mencu aknu eļļu lieto kā pārtikas piedevu, bet augļus ēd tāpat, savukārt dārzeņus – parastās ēdienreizēs.

Pilngraudu milti, munga pupiņas, pākšaugi, sarkanās lēcas, brūnie rīsi un kokosrieksti – uzlabo koordināciju starp smadzenēm, nervu impulsiem un muskuļiem. Skaidri un pareizi smadzeņu impulsi tiks pārveidoti pareizās, ar roku rakstītās atbildēs. Munga pupiņas ir mazas, olveida formas, zaļā krāsā. Minētos produktus lieto ēdienreizēs, bet kokosriekstu skaidiņas var pievienot salātiem.

Svaigi kāposti, burkāni, kukurūzas graudi, āboli, ķirbji un sarkanās bietes – pastiprina nervu impulsus, palīdz ķermenim kļūt spēcīgākam, kā arī saglabā organisma funkcijas optimālā līmenī. Dārzeņus lieto salātos, ēd maizi no kukurūzas miltiem, bet ābolus tāpat pagrauz starp ēdienreizēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!