grūtniece, grūtniecība, frī kartupeļi, neveselīgs uzturs
Foto: Shutterstock
Grūtniecība nav slimība, tomēr gaidību laikā sievietēm ir jāievēro diezgan daudz ierobežojumu un speciālistu ieteikumu gan par uzturu, gan fiziskām aktivitātēm un citām lietām. Šoreiz aplūkosim kāda ASV veikta pētījuma rezultātus, kurus atreferējis "Mama", paziņojot, ka kartupeļu ēšana grūtniecēm ir kaitīga, un iecienīto dārzeņu lietošana var izraisīt gestācijas diabēta attīstību. Ir tā vai nav, taujājām uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

Pētnieku grupa no ASV Nacionālā veselības institūta (National Institutes of Health) noskaidrojusi, ka kartupeļu ēšana lielos daudzumos paaugstina risku saslimt ar gestācijas diabētu. Šis diabēta veids attīstās grūtniecības laikā, un tas skar aptuveni divus trīs procentus sieviešu. Saslimšana ar šo kaiti, protams, negatīvi ietekmē gaidāmā mazuļa attīstību. Visbiežāk gestācijas diabēts pazūd pēc dzemdībām, vēsta "Mama".

Pētījuma autori analizējuši 21 000 grūtniecības gadījumu, un dati vākti laikā no 1991. līdz 2001. gadam. Neviena no pētījuma dalībniecēm līdz grūtniecībai neesot slimojusi ar kādām hroniskām slimībām.

Pētnieki esot analizējuši topošo mammu ēšanas paradumus, atsevišķi pievēršot uzmanību tam, cik bieži sievietes uzturā lietojušas kartupeļus – šeit tiek runāts par kartupeļu biezputru, ceptiem un vārītiem, kā arī frī kartupeļiem. Vēl pētnieki ņēmuši vērā sieviešu vecumu, svaru un fizisko aktivitāti.

Izrādījies, ka sievietēm, kuras nedēļā apēdušas vairāk nekā piecas porcijas kartupeļu (viena porcija atbilst 100 g), gestācijas diabēts attīstījies par 50 procentiem biežāk nekā tām, kuras kartupeļus ēdušas mazāk.

Pētnieki uzskata, ka iemesls sarežģījumiem ar veselību ir kartupeļos esošā ciete, kas arī esot galvenais provocētājs, var likt paaugstināties cukura līmenim asinīs, tā pētījuma rezultātus atreferē "Mama".

Uztura speciālistes komentārs jeb Velns nav tik melns

"Lasot rakstus ar "skaļu" virsrakstu par kādu pētījumu, nevajadzētu uzreiz tam pilnībā uzticēties. Es ieteiktu pameklēt atsauci uz pētījumu un izlasīt pašu pētījumu vai uzjautāt atbilstošam speciālistam. Šis raksts ir piemērs tam, kā var no pētījuma paņemt daļu informācijas un rezultātā uzrakstīt biedējošu rakstu par kartupeļu kaitīgumu. Rakstā nav minēts, ka tiem, kuriem biežāk tika novērots gestācijas diabēts, papildus kartupeļu ēšanai (5 porcijas nedēļā un vairāk) bija lielāks svars, kā arī šīs sievietes lietoja vairāk saldināto dzērienu.

Šie abi ir riska faktori gestācijas diabēta attīstībai. Nav minēts arī, ka diabēts tika novērots tām sievietēm, kuras biežāk ēda frī kartupeļus. Nav ne vārda arī par to, ka, iekļaujot pilngraudu produktus, pākšaugus, dārzeņus un augļus papildus divām kartupeļu porcijām nedēļā, gestācijas diabēta risks mazinās.

Tātad, kartupeļu ēšanas biežums šajā pētījumā visdrīzāk kalpo kā kopējās diētas indikators, nevis norāda uz kartupeļu kaitīgumu. Pētījuma veicēji nerekomendē izslēgt kartupeļus no sava uztura. Es arī neiesaku pilnībā izvairīties no kartupeļiem, bet iekļaut tos savā ēdienkartē ne biežāk kā 2-3 reizes nedēļā, jo, salīdzinot ar pilngraudu produktiem, tie saturēs mazāk šķiedrvielu. Piemēram, 100 g auzu pārslu ir 10 g šķiedrvielu, bet 100 g kartupeļu tikai 2-3 g. Dienā ieteicams uzņemt vismaz 25 g šķiedrvielu. Tās ir nepieciešamas, lai uzturētu zarnu trakta veselību, labvēlīgi ietekmē holesterīna un glikozes līmeni asinīs.

Neiesaku pilnībā izvairīties no kartupeļiem, bet iekļaut tos savā ēdienkartē ne biežāk kā 2-3 reizes nedēļā.
Uztura speciāliste Jeļena Pavlova

Svarīgs ir kartupeļu pagatavošanas veids. Protams, priekšroka jādod tvaicētiem, cepeškrāsnī gatavotiem un vārītiem kartupeļiem. Cepti un frī kartupeļi, čipsi, kartupeļu pankūkas regulārai lietošanai nav ieteicamas, jo saturēs papildu taukus. Ja grūtniecei ir palielināts svars, tad no šāda ēdiena būtu jāizvairās. Čipsi un frī kartupeļi var saturēt transtaukskābes, kas ir ļoti kaitīgas mūsu organismam. Kartupeļu biezputra, kurai tiks pievienots saldais krējums, arī būs nevēlams ēdiens palielināta svara gadījumā. Saldo krējumu var aizvietot ar netreknu pienu.

Kartupeļu daudzums vienai ēdienreizei ir aptuveni 150 g jeb tiem jāaizņem 1/4 daļu šķīvja. Tātad, lai mazinātu gestācijas diabēta risku, nav jābaidās no kartupeļiem, bet jāpiedomā pie kartupeļu pagatavošanas veida un daudzuma. Tie nav jāizslēdz no uztura, bet nevajadzētu ar tiem pilnībā aizvietot putraimus un pilngraudu makaronus. Vajag lietot arī pilngraudu rudzu maizi. Jālieto pākšaugi. Jāatceras, ka pilngraudu produkti un pākšaugi satur vairāk šķiedrvielu nekā dārzeņi. To regulāra lietošana palīdzēs izvairīties no glikozes svārstībām asinīs. Jāuzņem vismaz trīs porcijas dārzeņu dienā (viena porcija ir viena vidēja izmēra dārzenis – aptuveni 80-100 g, sauja lapu salātu), jāierobežo augļu un augļu sulu lietošana, lai neuzņemtu daudz augļu cukura. Noteikti jāizslēdz no uztura saldināti dzērieni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!