Foto: Shutterstock

Grūtniecība un magnētiskās rezonanses izmeklējums – tās ir vai nav savienojamas lietas? Zināms, ka grūtniecēm neiesaka veikt rentgenoloģisko izmeklēšanu, bet kā ir ar magnētisko rezonansi? Pēc padoma – drīkst vai nedrīkst – taujā kāda topošā mamma, bet atbildi sniedz dzemdību speciāliste un ginekoloģe.

"Labdien. Vēlos lūgt skatu no malas. Esmu sestajā grūtniecības mēnesī un man jau kādu laiku ir problēmas ar muguru – gan sāpes, gan ir bijuši brīži, ka pat nevaru piecelties. Biju pie neirologa, kurš iesaka veikt magnētisko rezonansi, lai izmeklētu rūpīgāk, taču ginekologs, kurš uzrauga manu grūtniecības norisi, saka, ka to nevajag darīt, jo tas var ietekmēt mazuļa veselību. Tomēr pēdējās vizītes laikā ginekologs sacīja, ka magnētiskā rezonanse būs jātaisa, to neiesakot darīt pirmajos grūtniecības mēnešos, kamēr auglis nav vēl kārtīgi izveidojies. Kad biju pie ģimenes ārsta, lai saņemtu nosūtījumu pie neirologa, viņa teica, ka magnētiskā rezonanse nebūtu ieteicama.

Baidos, ka turpmākajos grūtniecības mēnešos situācija var pasliktināties, tāpat man ir bažas, vai muguras problēmu dēļ varēšu pati dzemdēt. Lai izsvērtu, vai nepastāv riski pēc dzemdībām pavisam "palikt uz gultas", apsveru domu par ķeizargrieziena operāciju, taču mani moka neziņa – piekrist neirologa ieteikumam vai klausīt ģimenes ārstu? Drīkst vai nedrīkst veikt magnētisko rezonansi," taujā "Cālis" lasītāja Anete.

Atbild Rīgas Dzemdību nama Ambulatoriskās nodaļas vadītāja, ginekoloģe, dzemdību speciāliste Sniedze Krūmiņa:

"Magnētiskās rezonanses izmeklējumus var veikt grūtniecības laikā, taču ir rūpīgi jāizvērtē, vai tas tiešām ir akūti nepieciešams un vai šo izmeklējumu nevar atlikt uz laiku pēc bērna piedzimšanas. Ja magnētiskās rezonanses izmeklējums nepieciešams, lai mainītu līdzšinējo ārstēšanas taktiku, tad ir vērts to veikt, bet, ja tas ir tikai kārtējais izmeklējums jau ilgstošā ārstēšanas procesā, tad noteikti var kādu laiku pagaidīt. Kā zināms, magnētiskās rezonanses izmeklējums ilgst vismaz 20 minūtes, reizēm ilgāk. Jautājums – vai sieviete – grūtniece ir spējīga norādīto laiku nekustīgi nogulēt. Ja gulēšana pozā uz muguras ir apgrūtināta, tad izmeklējuma veikšana var būt ļoti nogurdinoša un pat mokoša.

Runājot par muguras sāpēm un dzemdībām, jāuzsver, ka dzemdību procesā lielākā slodze ir iegurnim, nevis mugurai, tādēļ muguras sāpes pašas par sevi nav iemesls, lai veiktu ķeizargriezienu. Nezinot visu situāciju kopumā, balstoties tikai uz sievietes sniegto īso aprakstu, nav saskatāmas pazīmes, kas būtu par iemeslu ķeizargriezienam."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!