Foto: Shutterstock
Tiek uzskatīts, ka ārsta ieteikumus ir jāizpilda bez jebkādām ierunām, īpaši, ja tas attiecas uz grūtniecību. Tomēr, ja ielūkojas pagātnē, proti pirms 100-150 gadiem, tad toreizējās rekomendācijas mūsdienās var šķist, maigi izsakoties, dīvainas. Bija sievietes, kuras grūtniecības laikā nesāja ciešas korsetes, citas pēc ārstu ieteikuma smēķēja, bet vēl citas pilnībā slēpās no saules.

Lūk, sešas pavisam dīvainas rekomendācijas topošajām mammām, kuras apkopojis "Kulturologia"!

Korsete grūtniecēm

Viktorijas laikmetā sieviešu ārējais izskats tika stingri reglamentēts. Korsete bija jānēsā kā obligāts apģērba gabals. Un grūtnieces nebija izņēmums. Korsetes izskats tikai nedaudz bija mainīts, taču vienalga tā bija jānostiprina tā, lai vēders būtu ievilkts. Daži apgalvoja, ka korsetes kalpoja kā grūtnieču papildu atbalsta apģērbs, bet no otras puses, auglis ne vienmēr varēja normāli attīstīties, un tādēļ notika spontānie aborti.

Par grūtnieču jostu lietošanas nepieciešamību lasi šeit.

19. gadsimtā pirms dzemdībām narkozei deva ieelpot hloroformu

Lai atvieglotu ciešanas grūtniecības un dzemdību laikā, 19. gadsimtā ārsti sāka izmantot narkozi jeb anestēziju. Pacientes ieelpoja hloroformu. Pat karaliene Viktorija savus divus pēdējos bērnus dzemdēja, izmantojot anestēziju. Taču, kā vienmēr, pastāvēja arī medaļas otra puse. Hloroformam bija negatīva ietekme uz nervu sistēmu. Daudzām sievietēm dzemdību laikā parādījās ne tikai asas sāpes, bet arī citas veselības problēmas, tādēļ bērni bieži dzima miruši.

Par anestēzijas pielietošanu mūsdienās, lasi šeit.

Kleita, kas slēpj apaļo vēderu

Pirms pusotra gadsimta augušais vēders tika uzskatīts par kaut ko nepieņemamu, nepieklājīgu, tādēļ tas tika slēpts zem apģērba. Kad modē bija krinolīna kleitas, korsete iežņaudza jostas vietu, bet krinolīna gredzenveida volāniem līdzīgi izšuvumi tika pacelti augstāk. Tā dāma izskatījās daudz glītāk. Pēc tam, kad paaugstināta vidukļa kleitas nomainīja uz daudz diskrētākām drānām, grūtniecības slēpšanai tika izmantoti daudzslāņaini drapējumi, pagarinātas žaketes un apmetņi.

Turklāt grūtniece nevarēja parādīties uz ielas vai sabiedrībā, ja nebija uzposusies. Tika uzskatīts, ka bērns piedzims skaists tikai tādā gadījumā, ja mamma grūtniecības laikā būs valkājusi tikai labāko apģērbu.

Foto: Shutterstock

Par to, kā stilīgi apģērbties grūtniecības laikā, lasi te.

Smēķēšana

Viktorijas laikmetā smēķēšana tika uzskatīta par gana labu nodarbi tieši veselībai. Mūsdienās visiem ir zināms, ka smēķēšana kaitē veselībai, bet toreiz bija pilnīgi pretēji uzskati. Turklāt ārsti dāmas aicināja smēķēt interesantā pozīcijā, it kā tas uzlabotu gremošanas sistēmas darbību.

Šeit ir video, ko jūt mazulis mammas dzemdē, kad viņa smēķē.

Alkohols

Papildu smēķēšanai sievietēm tika atļauts dzert sarkanvīnu. Nelielos daudzumos tas pat ir ieteicams, taču dažas dāmas absolūti nesaprata, kad ir jāapstājas. Jo, redz, ja reiz ārsts atļāva, tātad – drīkst.

Foto: Shutterstock

Par alkohola kaitīgo iedarbību grūtniecības laikā, plašāk atradīsi šeit.

Slēpšanās no saules

Vēl viens nosacījums, kas 19. gadsimtā bija jāievēro grūtniecēm – nedrīkst rādīties saulē. Tika uzskatīts, ka tā ļoti kaitē auglim, tādēļ grūtnieces bija spiestas vilkt kleitas ar garām piedurknēm, vilkt cimdus, ņemt līdzi saulessargu un cepures, neatkarīgi no laika apstākļiem.

Saule un tās ietekme uz topošās mammas un mazuļa veselību – plašāk lasi šeit.

Lai sekotu modei, Viktorijas laikmetā dzīvojošās sievietes bija gatavas iet uz visu. Ciešas korsetes, krinolīns, narkotikas zāļu vietā – tas viss daudzām beidzās ļoti bēdīgi.

Bet apkopojumu par to, kam grūtniecības laikā jāsaka stingrs "nē", atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!