Foto: Shutterstock
Amerikāņu rakstnieks Evans Porters apgalvo: visam, ko tu saki bērnam ir kāda nozīme. Jebkurš sīkums, jebkura doma, padoms vai ieteikums bērna prātā paliek uz mūžu, tādēļ, pirms ko saki, vienmēr to divreiz apdomā.

Pats Evans atklāj, ka tēva lomā viņam vēl ir tālu līdz pilnībai. Viņš pat ir izveidojis 14 lietu sarakstu, kuras, pēc rakstnieka domām, ikvienam tēvam būtu jāiemāca saviem bērniem. Evans arī stāsta, ka viņš ļoti cenšas, bet pagaidām ir izpildījis aptuveni tikai pusi no paša izveidotā saraksta, vēsta "Hitgid".

"Atceros, kad es izdzirdēju šo frāzi, man rokās bija iepakojums ar sešām alus skārdenēm."

"Esmu stāvoklī," viņa teica. Vārdi, kuri – es lieliski apzinājos – kādudien izskanēs, tagad ir izteikti. Taču es nedomāju, ka tik drīz! Un es vienmēr iedomājos, ka tos izdzirdēšu, stāvot saules pielietā verandā, kad pūtīs maigs vējiņš, šūpojot turpu šurpu vecās koka šūpoles. Vai aptuveni kaut kā tā…"

Ziniet, ir nepieciešams kaut kāds laiks, lai varētu uztvert šādus jaunumus. Un tajā brīdī tu jūti, cik spēcīgi tu tam neesi gatavs, lai nestu atbildību par citu dzīvu būtni. Cik stipri tu esi nobijies!

Tas, protams, piespiež tevi pārskatīt savas vērtības un prioritātes. Bet vienlaikus arī padomāt par to, ko tu teiksi savam bērnam, kad viņš pats iemācīsies runāt un sāks jautāt, atklāts ir Evans.

"Esmu izveidojis tādu dzīves patiesību sarakstu, bet tagad domāju, ka esmu briesmīgs tēvs. Jo es pēkšņi konstatēju, ka visas tās lietas, ko vēlos redzēt savā bērnā, manī nav atrodamas. Bet vienalga, lūk, tās ir!"

14 patiesības, kas varētu noderēt ikviena bērna dzīves ceļā

Tev obligāti nav jāpatīk visiem pēc kārtas. Vienmēr pasaki savu pozīciju, kad zini – tev ir taisnība. Draugiem saki patiesību, pat tad, ja viņi to nevēlas dzirdēt. Nesmejies par stulbiem jokiem. Pat pieklājības pēc – nē.

Mācies cītīgi. Pat nevis tādēļ, lai nopelnītu daudz vai lielītos ar panākumiem. Vienkārši kādreiz tu palūkosies uz savu pagātni un sapratīsi: jā, ar šīm zināšanām es varu lepoties.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Turi kārtīgu savu istabu. Vai redzi to kaudzīti ar netīrajām drēbēm blakus manai gultai? Tu vienkārši nevari iedomāties, cik es briesmīgi jūtos, skatoties uz to. Tu būsi pārsteigts par to, ka vienkārša kārtība istabā var likt justies ar sevi neticami apmierinātam.

Vienmēr pabeidz iesākto. Es, piemēram, varu tevi iemācīt labi spēlēt ģitāru, fotografēt vai parādīt trikus ar kārtīm. Bet tikai "labi", nevis "lieliski". Tādēļ, ja tu jūti, ka tev piemīt kāds talants, nepazaudē to.

Pārāk nekoncentrējies uz savu ārieni, iemīli sevi tādu, kāds esi. Subkultūras – tas ir normāli un veselīgi, kad esi jauns, taču atceries par zelta vidusceļu: eksperimentē, taču nekrīti galējībās.

Seko līdzi savam ķermenim, jo tas taču ir tikai viens. Zobus tīri katru dienu. Un nedzer daudz gāzēto un enerģijas dzērienu. Kariess tik vienkārši nav izārstējams.

Piespied sevi pastāvīgi uzzināt kaut ko jaunu. Zinu, ka bērni, kuri mācījušies ārzemēs, parasti uzvedas nedaudz augstprātīgi. Taču es arī zinu – kad viņi sajūsmā stāsta par vasaru kaut kur Spānijā, tu tikai izskata pēc it kā vienaldzīgi mirkšķini acis. Bet patiesībā pats apskaud, jo visas brīvdienas esi pavadījis pie televizora.

Neattiecies ar nicinājumu pret bezpajumtniekiem. Viņi negarās tevi aplaupīt, tiešām. Esi augstāk par šādu attieksmi: cieni viņus. Nopērc bezpajumtniekam sviestmaizi, ja tev ir lieka naudiņa vai iedot sīknaudu.

Uzmanīgi attiecies pret jaunumiem, īpaši politiskiem. Netērē visu savu brīvo laiku sociālajos tīklos vai pie televizora, skatoties filmas vai kādas pārraides. Velti uzmanību tam, kas patiešām ir svarīgs: esi vienmēr labi informēts un daudz lasi.

Esi stiprāks. Neplūsti pa straumi, bet atrod savu nišu un tajā kļūsti vislabākais. Tici man, pasaule ir pilnum pilna ar ļaudīm, kuriem ir "lielais mērķis". Taču, tā vietā, lai pēc tā tiektos, viņi bailīgi nosēž visu dzīvi kaut kādā nemīlētā darbā. Neesi viens no viņiem.

Nekad, dzirdi? Nekad neraksti īsziņu, sēžot pie automašīnas stūres. Nav nekā tāda, kas nevarētu pagaidīt pāris minūtes. Es to nopietni saku.

Foto: Shutterstock

Ģimenei vienmēr jābūt pirmajā vietā. Kad tu esi vajadzīgs ģimenei, vienkārši esi ar to kopā. Un necenties atrast iemeslu, lai lieku reizi neaizbrauktu pie vecākiem: viņi ir viss, kas tev ir.

Nekad nesapņo būt kāda cita vietā. Neskaud cilvēkus, kas tev ir apkārt, neiedomājies: "Ak, ja vien es būtu viņa/viņas vietā!". Samierinies ar savām "sakāvēm": tās ir visiem.

Ja kaut kas no šī saraksta neizdodas… Pat tad, ja nekas no šī saraksta neizdodas, atceries: es tevi mīlu. Es vienmēr tevi mīlēšu. Mēs vienmēr tevi mīlēsim."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!