Foto: PantherMedia/Scanpix
No tā, kādā garastāvoklī mazulis sagaidīs rītu, ir daudz kas atkarīgs – arī tas, kā paies visa diena. Tādēļ vecākiem ir jāpacenšas, lai mazais pamostos, esot labā omā.

Mazuļu attīstībai pats galvenais ir iespaidi un sajūta, ko viņi saņem ar redzes, dzirdes, apskāvienu palīdzību. Rīts nosaka visas dienas noskaņu, un ir ļoti svarīgi, ko mazulis sadzirdēs, ieraudzīs un sajutīs uzreiz pēc pamošanās, "Parents" uzsver pediatre Elēna Fadejeva. Tādēļ mammai, pirms pieiet pie nule kā actiņas atvērušā bērniņa, ir jāpieglauž mati, jāuzvelk krūtsbarošanai ērts apģērbs un noteikti jāsasilda rokas. Ja pati mamma ir neizgulējusies, viņai ir kādas nepatikšanas, viņa nervozē, nevajadzētu steigties pie bērna, labāk sākotnēji nomierināties un savest sevi kārtībā, iesaka ārste.

Lūk, pediatres ieteikti trīs pavisam mazi rituāli, kas būtu jāievēro ik rītu, ja gribi, lai bērns visu dienu būtu labā omā!

Vingrošana

Gulēšanas laikā bērns ir atslābinājies, bet no rīta viņu vajag nedaudz uzmundrināt. Jau 10-14 dienas pēc mazuļa nākšanas pasaulē var viņu pakāpeniski radināt pie rīta rosmes. Sāc ar paglaudīšanu – no galviņas līdz pat pēdiņām. Pateicoties šādai maigai masāžai, mazulītis sajutīs enerģijas pieplūdumu, viņam uzlabosies asinsrite un vienlaikus arī noskaņojums.

Foto: Shutterstock

Par to, kā veikt masāžu zīdaiņa pēdiņām, lasi šeit, bet par ķermeņa masāžu kopumā – plašāku informāciju atradīsi šeit.

Bez steigas

Ja mamma nav bijusi blakus, kad mazulis pamodies, un bērniņš, atverot acis, uzvedas mierīgi, viņa diezin vai sadzirdēs satrauktu kliedzienu. Ja bērns klusē, nesteidzies viņu uzreiz ņemt rokās. Ļauj viņam kādu laiku palūkoties apkārt, paspēlēties ar rociņām, pabubināt. Ļauj bērnam pabūt vienatnē ar sevi, lai mazais mācās meditēt. Kad viņam šīs nodarbes apniks, mazulis noteikti dos par sevi ziņu, un mamma sadzirdēs palīgā saucienu.

Par to, kāpēc mazuļi mēdz raudāt un to, ka tas nenotiek tāpat vien, lasi šeit, kur jautājumus par zīdaiņu aprūpi aplūko Diāna Zande.

Ir svarīgi bērniņu iepriekš pabrīdināt par savu tuvošanos un klātbūtni. Pasaki viņam kaut ko mīļu vai vienkārši nostājies blakus gultiņai tā, lai bērns tevi var pamanīt. Pamanīja? Tagad parunājies ar viņu, paglaudi galviņu, pārbaudi autiņbiksīšu "izmērus" un tikai pēc tam paņem mazo rokās un sāciet rīta tualetes darbiņus.

Kad bērns pamostas raudot, paņem viņu rokās, taču nesteidz uzreiz dot krūti. Paglaudi muguriņu, nomierini, mēģini noskaidrot, kāpēc viņš bija sācis raudāt.

Mazgājamies

Lai bērnu noskaņotu mierīgai dienai, pacenties, lai rīta mazgāšanās procedūras būtu patīkamas.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Sākumā maigi un klusā balsī sasveicinies ar mazo, lai viņš nesabītos. Pasaki burtiski tikai divus, trīs vārdiņus. Tavs smaids, maigums palīdzēs bērnam pamosties kārtīgi un dāvās viņam labu noskaņojumu visai dienai.

Rīta mazgāšanās laikā noteikti sarunājies ar bērnu, paskaidro, kāpēc viņam nepieciešams iztīrīt deguntiņu, actiņas, var padziedāt kādu tematisku dziesmiņu vai paskaitīt kādu dzejolīti. Atceries, ka steiga un asas kustības, tieši tāpat kā mammas stresa pilnā sejas izteiksme, tikai kaitēs mazā garastāvoklim. Ja notiks tā, zīdainim var rasties trauksmes sajūta.

Jaunākās tendences mazuļu kopšanā atradīsi te.

Atceries, ka pozitīvas emocijas, pacietība un mīlestība ir laba garastāvokļa ķīla šodien, rīt un vienmēr.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!