Foto: Shutterstock

Ja bērnu saprot tikai vecāki un viņiem ir jābūt kā tulkiem saviem bērniem, tad ir jāvēršas pie speciālista, uzsver logopēde Romēna Namniece. Kuros gadījumos vecākiem ar bērniem būtu jāvēršas pēc logopēda palīdzības, kā sekmēt bērna runas attīstību un vai arī pieaugušie ir spējīgi labot savus runas traucējumus, stāsta Namniece, biznesa augstskolas "Turība abolvente", kura kā logopēde strādā jau vairāk nekā 20 gadu – gan ar bērniem, gan pieaugušajiem.

"Es nevaru pateikt skaitliski, cik daudziem bērniem Latvijā ir runas vai valodas defekti, bet tādi ir daudziem. Ir gan skaņu izrunas traucējumi, gan valodas attīstības aiztures, gan lasīšanas un rakstīšanas traucējumi. Ja runājam par visu pasauli, tad varu teikt, ka aptuveni 10 – 20 procentiem pasaules iedzīvotāju ir dažādi mācīšanās traucējumi, tostarp grūtības raiti iemācīties lasīt un rakstīt. Ir situācijas, kuras ir iespējams pārvarēt, bet ir arī nopietnāki traucējumi, kā, piemēram, disleksija, kad cilvēkiem ar pilnvērtīgu intelektu ir grūtības tekoši izlasīt vārdus un ir vājas pareizrakstības prasmes, ar kuru cilvēki sadzīvo visu mūžu," stāsta logopēde.

Kādā vecumā bērnam būtu jāsāk runāt

Bērnam ap gada vecumu ir jāparādās pirmajiem vārdiem, kas vairāk ir kā skaņu un zilbju virknējumi, šiem vārdiem nav jābūt precīziem, tie var būt īsi, ikdienā bieži lietoti vārdi. Ap trīs gadu vecumu bērnam jau ir jārunā samērā precīzi un saprotami. Ja bērnu saprot tikai vecāki un viņi ir kā tulki saviem bērniem, tad ir jāvēršas pie speciālista, lai izvērtētu, kādēļ bērna valoda ir tik neskaidra un vai tā tiešām ir neskaidra, jo nereti ir arī tā, ka vecāki saviem bērniem uzliek ļoti augstu latiņu un jau agrā vecumā vēlas, lai bērns runātu tekoši, pilnīgi precīzi un skaidri.

Sasniedzot piecu – sešu gadu vecumu, vārdi tiek izrunāti pareizi un veidoti paplašināti teikumi, grūtības var sagādāt sveši vārdi, piemēram, dirižablis u.c. Kopumā bērns ir apguvis visas dzimtās valodas skaņas un pareizi tās lieto. Vārdu krājums sastāv gan no lietvārdiem, gan īpašības, gan apstākļu vārdiem, kas tiek lietoti saziņā. Ja kāda skaņa netiek izrunāta precīzi, ir jāvēršas pie logopēda, jānāk uz nodarbībām un jāmācās konkrētās skaņas izrunāšana norāda Namniece.

Vecāku prasības pret bērna izrunu – dažādas

Daļa vecāku ir tik pieraduši pie tā, kā viņu bērns runā, ka viņi pat nepamana, ka bērns kādu skaņu neizrunā vai izrunā to neprecīzi. Un ir arī vecāki, kuri nāk pie logopēda ar divgadīgu bērnu, kurš neizrunā "r" skaņu, kas ir pilnīgi normāli šajā vecumā. "Prasības no vecākiem ir dažādas, bet man ir grūti spriest par to, vai vecāki kautrējas vai nekautrējas vērsties pēc palīdzības, jo pie manis atnāk tie, kuri nekautrējas un grib pārliecināties, vai viss ir kārtībā. Ir vecāki, kuri nāk jau ar konkrēti definētām problēmām, proti, viņi zina, kuras skaņas bērnam sagādā problēmas. Ir arī reizes, kad vecākiem šķiet, ka bērns neizrunā kādu vienu skaņu, bet pārbaužu rezultātā atklājas, ka tādas ir vairākas," stāsta logopēde.

Uzsākot skolas gaitas, jābūt precīzai skaņu izrunai

Ja bērns jau uzsākot 1. klasi neizrunā precīzi kādu skaņu vai izteikšanas spējas ir ierobežotas, tad mācību procesā radīsies vēl aizvien jaunas problēmas.
Romēna Namniece

Runas traucējumu iemesli

Foto: Shutterstock

Labot runas traucējumus nekad nav par vēlu

Foto: Shutterstock

Kā uzlabot dikciju

Foto: PantherMedia/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!