Foto: Shutterstock
Ziemas laiks daudziem asociējas ar Ziemassvētkiem, mandarīniem un sniegu, taču šis ir arī laiks, kad mēdz pasliktināties mūsu veselība. Ar gripas vai parastās saaukstēšanas epizodēm diemžēl sastopas lielākā Latvijas iedzīvotāju daļa, īpaši tas skar bērnus, kuri apmeklē skolu vai bērnudārzu.

Lai stiprinātu bērnu imunitāti, jaunās programmas "Rimi bērniem" veselīgas ēšanas eksperte, uztura speciāliste Olga Ļubina un bērnu veselības eksperte, pediatre Sanita Mitenberga vecākiem iesaka izvērtēt savu bērnu ēdienkarti un ikdienas aktivitātes.

Sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina stāsta: "Vitamīnu un minerālvielu deficīts, liekā svara pieaugums un pavājināta imunitāte rodas gan tādēļ, ka uzturā samazinās augļu un dārzeņu patēriņš, gan arī tādēļ, ka aukstajā gada periodā bērni vairāk laika pavada telpās, nesaņemot saules starus un samazinot kustību daudzumu." Arī pediatre ar 20 gadu stāžu Mitenberga norāda, ka tieši uzturs ir noteicošais faktors, kas samazina bērna iespējas saslimt. "Vēl būtiski ir ievērot, lai ir sabalansēts mācību un atpūtas režīms, kā arī pastaigas un aktīva atpūta svaigā gaisā. Pēc labas pastaigas, bērnam būs arī pilnvērtīgs miegs," komentē ārste.

Brokastis

Pēc Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) veiktā Latvijas skolēnu veselības paradumu pētījuma datiem izriet, ka aptuveni trešā daļa skolēnu vecumā no 11 līdz 14 gadiem neēd brokastis mājās. Tā rezultāts ir biežāka našķošanās, saldumu un miltu izstrādājumu pārmērīga uzņemšana, bet sekas – liekā svara pieaugums. Tādēļ gan skolēniem, gan arī viņu vecākiem ir svarīgi atcerēties, ka pirms došanās prom no mājas ir obligāti jāpaēd. Turklāt, lai palīdzētu organismam cīnīties pret aukstumu un vīrusiem, no rīta būtu vēlams uzņemt siltu ēdienu un dzērienu.

Mandarīni, piparkūkas - sezonas našķi; un saldējums ziemā?

Šī sezonas topa našķi, ko iecienījušas daudzas jo daudzas ģimenes, ir mandarīni un piparkūkas, kas vienmēr liecina – Ziemassvētki vairs nav tālu. Tomēr uztura speciāliste norāda: "Tā kā mandarīni ir citrusaugļi, tie var izraisīt alerģisku reakciju, piemēram, izsitumus un ādas niezi, vēdera pūšanos vai caureju. Savukārt piparkūkas satur medu un daudz asu garšvielu, kas var izraisīt gan kuņģa zarnu trakta diskomfortu, gan arī alerģiskas reakcijas. Tāpēc šos produktus nevajadzētu piedāvāt bērniem, kuri jaunāki par diviem gadiem, turklāt jāatceras, ka jaunu produktu ieviešana ēdienkartē jāsāk ar mazumiņu."

Foto: Shutterstock

Lai gan saldējums vairāk iecienīts ir vasarā, tomēr, arī ziemā ar to drīkst našķoties, tiesa gan, ievērojot mēru un baudot to iekštelpās, brīdina pediatre.

Augļi un dārzeņi

Neskatoties uz to, ka veikalos tagad vienmēr ir gan svaigi dārzeņi, gan augļi un ogas, ziemas periodā šie produkti tiek uzņemti mazāk, kaut arī tieši šajā laikā organismam tie ir visvairāk nepieciešami. SPKC pētījuma dati apliecina, ka tikai katrs piektais skolēns dienā apēd vismaz vienu augli vai dārzeni.

Vislabāk ir uzņemt sezonas augļus, kas ziemā ir hurma un citrusaugļi, taču par sliktu nenāks arī saldētās ogas, kas saglabājušās no vasaras. Arī dārzeņu klāsts ziemā ir pietiekams, un tādi dārzeņi kā burkāni, kāposti un bietes ir pieejami pat par nelielu budžetu. Ja tas vēl nav izdarīts, tad augļi un dārzeņi bērnu ēdienkartē jāpadara par regulāru sastāvdaļu, uzsver uztura speciāliste.

Iesnas un deguna šņaukšana

Runājot par bērnu veselību ziemā, noteikti jāatceras arī par iesnām, jo ar tām saskaras ikviens. Lai deguna šņaukšana nepārvērstos, piemēram, vidusauss iekaisumā, ir būtiski ievērot sekojošo: deguns jāšņauc tad, kad iesnas traucē, taču nevajag mēģināt kaut ko dabūt ārā, kad deguns ir aizlikts. Ja iesnas tek pa rīkles mugurējo sienu, tad piedāvā bērnam biežāk padzerties siltu tēju vai ūdeni. Atceries, ka, šņaucot degunu, muti labāk nedaudz pavērt vaļā. Jau laicīgi arī māci bērniem šņaukt katru nāsi atsevišķi.

Foto: Shutterstock

Mazkustīgums

Siltajā sezonā skolēni daudz laika pavada ārā, spēlē sporta spēles un ir aktīvi. Ziemā kustību paliek mazāk, bet apetīte un ēšanas paradumi paliek tādi paši. Šāda situācija var veicināt svara pieaugumu, kas nu jau kļuvusi par nopietnu problēmu – katram piektajām pirmklasniekam ir liekais svars vai aptaukošanās, un šī tendence arī saglabājas vecākajās klasēs, turklāt Latvijā bērnu skaits ar lieko svaru ar katru gadu pieaug. Līdz ar to, ja bērns paliek mazkustīgāks, ir jāsamazina uzņemtās enerģijas daudzumu.

Bērnu veselības eksperte Mitenberga arī piebilst, ka "bērniem nevajadzētu liegt skraidīt pa māju ar basām kājām, protams, izņēmums ir tad, ja grīdas ir aukstas". Plašāk par to, kādēļ vērts ļaut skriet ar basām kājām, lasi šeit.

Brīvā laika pavadīšana

Tumšos ziemas vakarus ne mazums ģimeņu ir iecienījušas pavadīt, skatoties filmas, tādēļ svarīgi piedomāt arī pie tā, ko mēs piedāvājam bērniem uzkodu veidā pie TV. Pirmkārt, apsver domu no šādām uzkodām atteikties vispār. Otrkārt, nepieciešams saprast, kas būtu tie produkti, kas neveicinās svara pieaugumu un uzlabos imunitāti. Kā uzkodas var izvēlēties, piemēram, mājās gatavotus burkānu, biešu un kāpostu čipsus. Kā tos pagatavot, uzzināsi šeit.

Foto: Shutterstock

Konfekšu un saldumu vietā ieteicams izvēlēties svaigus un žāvētus augļus, riekstus. Tāpat arī būtu vēlams atteikties no aukstiem un saldinātiem dzērieniem, tā vietā uzvārot tēju ar ingveru vai pagatavojot smiltsērkšķu silto dzērienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!