Foto: Shutterstock
Zēniem – mašīnas un roboti, meitenēm – lelles un trauciņi. Tas viss mūsos jau ielikts bērnības šūpulī. Tādēļ ir pilnīgi normāli, ja mammu un tēti satrauc dēla interese par "meiteņu" lietām. Mazais vīrietis, pagrūžot malā mašīnītes un robotiņus, spēlējas ar balerīnām vai knupīšiem. Ko tas nozīmē un vai vecākiem pret to jācīnās, "Letidor" stāsta psiholoģe Alīna Delisa.

Mašīnu vietā – lelles: no kurienes dēlam šāda gaume

Agrāk puikām obligāti mēģināja ieaudzināt tādas īpašības kā vīrišķība, spēks, bezbailība. Taču pasaule pastāvīgi mainās, un līdz ar to mainās arī bērnu audzināšanas metodes. Daži vecāki uzskata, ka vīrišķība tiek kultivēta kā kaut kas, kas līdzinās rupjībai, bet prasme sevi aizstāvēt tiek attaisnota ar agresiju. Turklāt zēnam jāpaliek zēnam, tādēļ situācija, kad dēls vairāk tiecas pēc lellēm, nevis mašīnām, vecākus satrauc.

Psiholoģe Delisa steidz mierināt tētus un mammas: "meiteņu" spēles un pat interese par sieviešu apģērbu ne vienmēr ir kritiska. Tā, piemēram, cits bērnu psihologs "Mama" uzsver: "Daudzi vecāki iedomājas, – ja puika spēlēsies ar lellēm, tad jāceļ trauksme, jo šāda izvēle var būt saistīta ar problēmām sava dzimuma apzināšanās procesā un seksuālo orientāciju. Tas ir absolūti nepareizi."

Savukārt Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Pedagoģijas nodaļas profesore, psiholoģe Lūcija Rutka uzskata, ka rotalļietu ražošanas industrijā strādā labākie psihologi. Attiecībā pret rotaļlietu izvēli pastāv gan izzinošā loma, gan sociālā, pasaule, un lietas tajā mūsdienās ir tik dažādas. Katrā ziņā – vecākiem nevajadzētu bērniem uzspiest vienu vai otru rotaļlietu, bet ļaut izvēlēties – ja meitene vēlas, lai spēlējas ar mašīnītēm. Psiholoģe atzīmē, ka katrai meitenei ir arī vīriešu kompetences un otrādi. Viss ir atkarīgs no audzināšanas, kā arī, kā šīs lietas ir ģenētiski nodotas – cik daudz katrā mazajā cilvēciņā ir vīrišķā un cik daudz sievišķā.

Lūk, psiholoģe Delisa aplūko īpašos iemeslus šādai puišu izvēlei!

Ar plusa zīmi

Foto: Shutterstock

Ar mīnusa zīmi

Foto: Shutterstock

Netipiska uzvedība: kad jāceļ trauksme

Foto: Shutterstock

Padomi vecākiem

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!