Foto: Shutterstock
Pēc tam, kad bērns ir piedzimis, ar laiku katram apzinīgam vecākam rodas sapratne par to, ka ne tikai mēs, pieaugušie, mācām un audzinām bērnus, bet arī viņi, bērni ir lieliski skolotāji mums pašiem. Lūk, piedāvājam sešas dzīves patiesības, kuras sniedz mums tieši bērni!

Par to, cik svarīgas mācībstundas mums spēj sniegt bērni, speciālisti atklāj "Ihappymama".

Būt elastīgākam. Līdz ar bērna ienākšanu ģimenē daži dzīves uztveres noteikumi un likumi var sabrukt. To vietā ienāk jauni noteikumi, un visbiežāk tie tomēr nav tik stingri un nelokāmi. Bērns mums iemāca atrast pareizo pieeju, meklēt citus veidus, kā atrisināt kādu uzdevumu. Bērns mums iemāca atrast kontaktu starp mūsu "es" un bērna "es", meklēt un atrast kompromisus. Jā, mēs varam ieņemt pozīciju: "Esmu mamma – un man vienmēr ir taisnība. Esmu lielāks un stiprāks, tādēļ es izlemšu!", taču no šādas pieejas mūsu savstarpējās attiecības tikai kļūs sliktākas. Tādēļ ir svarīgi būt elastīgam, bet konsekventam, un to visu mums cenšas iemācīt bērni.

Dzīvot šodienā un priecāties par katru mirkli. Bērni neticami ātri aug. Vēl vakar viņš gulēja gultiņā un nespēja pats apvelties no vieniem sāniem uz otriem, bet šodien jau viņš skraida pa mājokli un apgriež visu kājām gaisā, bet jau rīt viņš ir students un dzīvo tālu prom no jums. Bērni mums māca pamanīt prieku un baudīt ikvienu minūti, jo tieši tā ir unikāla un nekad vairs neatkārtosies. Un jau rīt bērns būs pavisam citāds…

Te atradīsi burvju frāzes, kas bērnus burtiski cels spārnos.

Foto: Shutterstock

Būt atvērtiem pasaulei, būt zinātkāriem, meklēt visā interesanto un neparasto. Bērns piedzimst tik tīrs un nevainīgs – kā balta papīra lapa. Viņš pilnībā ir atvērts jaunai pieredzei un zināšanām. Un neviens cits, izņemot bērnu, nebūs tik zinātkārs, un neviens cits neuzdos tik daudz jautājumu, kā to dara mazulis. Ar laiku mūsu emociju amplitūda, gūstot jaunus iespaidus, krītas. Mēs vairs nepriecājamies par pirmo strauta čalošanu pavasarī, nespiedzam no sajūsmas, ieraugot debesīs lidmašīnu. Bet līdz ar bērna ienākšanu ģimenē mēs atkal gūstam iespēju izdzīvot šīs sajūtas un kopā ar bērnu brīnīties kopā!

Par naudu to nenopirksi. Lietas, ko bērnam var iemācīt tikai tēvs! Tās atradīsi šeit.

Būt visā iekšā par 100 procentiem. Bērniem neder variants "ar vienu roku spēlējos, bet ar otru – gatavoju zupu". Viņi pieprasa 100 procentu atdevi. Pat mūsu domas par darbu, par citām lietām bērni spēj atpazīt un sajust. Viņi ar visiem iespējamiem līdzekļiem cenšas atgūt mammu un tēti, novirzīt no domām par citām lietām un iegūt maksimālu uzmanību un atdevi. Ar laiku bērni ir spiesti ķerties jau pie daudz nepatīkamākiem veidiem – kliegšanu, kaprīzēm un pat slimībām. Bet, ja vari spēlēs vai vienkārši kopā būšanā ar bērniem sniegt 100 procentu sevi, "atdoties" viņiem pilnībā, tad ir pilnīgi pietiekami, ka esi ar bērnu dienas laikā kopā tās 15 minūtes, lai viņš smeltos sev nepieciešamo uzmanību. Svarīga ir kvalitāte nevis daudzums!

Foto: Shutterstock

Būt godīgam un taisnīgam. Bērni nesaprot mājienus, divdomīgus vārdus un frāzes. Viņi visu uztver tieši. Un ja mēs dusmās teiksim: "Kā tu man esi apnicis!", bērns to uztver burtiski: "Mamma grib tikt no manis vaļā, viņa mani vairs nemīl". Tādēļ vienmēr ir vērts padomāt, pirms kaut ko teikt bērnam. Pat pašas nevainīgākās frāzes, aizrādījumi un piezīmes var tikt uztvertas nepareizi. Tomēr vecāki, līdzko kaut ko pateiks skaidri, vienkārši un tieši – bērns tūliņ pat būs gatavs izpildīt lūgumu. Starp citu, šī ir arī laba mācībstunda attiecībās ar pieaugušajiem. Jo, redz, katrs no mums mājienus arī var traktēt pa savam…

Piedot un neturēt ļaunu prātu. Lai kas arī nenotiktu, mamma un tētis bērnam ir vismīļākais un vissvarīgākais cilvēks pasaulē. Pēc jebkura strīda mazulis cenšas pārbaudīt, vai mamma viņu nav pārstājusi mīlēt. Bērni netur ļaunu prātu, viņi prot piedot tūliņ pat, ātri un ļoti viegli. Protams, daži konflikti var atstāt pēdas bērna psihē un daži aizvainojumi paliek viņa zemapziņā. Tādēļ mums, vecākiem, ir tik svarīgi prast piedot un lūgt piedošanu. To mums māca mūsu pašu bērni!

Vārdi un vienaldzība nogalina vissāpīgāk. Skaudrus atmiņu stātus atradīsi šeit, lai, iespējams, gūtu noderīgas atziņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!