BKUS precizē 1. rindkopā sniegto informāciju

Sākot 2012. gadu, ar garo klepu saslimušo bērnu skaits ir 20 reizes palielinājies, nekā tas bija pirms minētā laika perioda. Pērn Latvijā tie bija 210 pacienti. Visticamāk, šie skaitļi nemaz neataino patieso ainu pilnībā un slimnieku varētu būt vēl vairāk, pieļauj Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. Turklāt bērniem šī slimība var beigties arī letāli, un tādi gadījumi diemžēl ir.

Šādam slimības uzliesmojumam iemesli ir bērnu vecāku atteikums vakcinācijai, atkārtotas vakcinēšanās neveikšana jau lielākiem bērniem un pieaugušajiem, zīdaiņu saslimstība (līdz pusgada vecumam), kuri vēl nav saņēmuši pilnu vakcinācijas kursu un kuriem ir bijis kontakts ar slimniekiem, stāsta Zavadska.

Viņa arī atzīmē, ka mazajiem bērniem saslimšanas gaita mēdz būt īpaši smaga, un iznākums var būt arī letāls. Viens šāds gadījums bija 2012. un viens – 2013. gadā. Tāpat ļoti jāuzmanās cilvēkiem, kuriem ir citas blakussaslimšanas un nomākta imunitāte. Garais klepus sākotnēji var tiks maldīgi noturēts par vienkāršu saaukstēšanos. Pacients sūdzas par temperatūru un mokošu klepu, īpaši naktīs. Otrajā stadijā baktērija, kas izraisa šo saslimšanu, jau ir izdalījusi toksīnus, kas graujoši iedarbojas uz organismu un rada smagas izpausmes. Šajā stadijā medicīnas iespējas ir ierobežotas, un ārsti var tikai gaidīt, kad toksīns beigs iedarboties.

Slimība mēdz izraisīt ļoti smagas komplikācijas. Var būt asinsizplūdumi smadzenēs un citos orgānos, ribu lūzumi un taisnās zarnas izkrišana, ko izraisa klepus radītais spiediens, var rasties plaušu karsonis un bīstamas asins sastāva izmaiņas, maziem bērniem toksīns var izraisīt elpošanas apstāšanos.

Zavadska iesaka vakcinēties. Vakcīna pret garo klepu neļauj baktērijai izdalīt bīstamos toksīnus, kā arī izplatīt šo slimību tālāk. Un ņem vērā, ka garā klepus gadījumā pacients var klepot mēnesi, divus un pat vairāk.

Pirmajā slimības stadijā var palīdzēt antibiotikas, kas var uzveikt slimības ierosinātāju, bet otrajā kā jau minēts, var tikai gaidīt, kad baktēriju izdalītie toksīni beigs iedarboties.

Kas ir garais klepus un kā ar to var inficēties

Foto: Shutterstock

Garā klepus simptomi (pazīmes)

Foto: Shutterstock

Iespējamās garā klepus komplikācijas un kā to diagnosticē

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā pasargāt bērnu no saslimšanas

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!