Foto: Shutterstock

Adeonīdi ir palielināta mandele, kas atrodas aizdegunē jeb dziļi degunā un apgrūtina elpošanu caur degunu. Aizdegunes mandelei ir sava loma imūnajā sistēmā, tā cīnās ar mikroorganismiem, kurus ieelpojam. Tomēr mūsu organisms var tikt galā ar patoloģiskiem mikroorganismiem arī bez tās. Adeonīdi tiek operēti tikai tādā gadījumā, ja tie nodara vairāk ļaunuma nekā labuma, norāda Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti, kuri slimnīcas mājaslapā sagatavojuši plašu informāciju vecākiem.

Dažiem bērniem adenoīdi ir tik lieli, ka tie nosprosto visu aizdeguni, ievērojami apgrūtinot elpošanu caur degunu. Šādos gadījumos bērns pārsvarā elpo caur muti un miegā krāc. Dažiem bērniem pat miegā uz brīdi apstājas elpošana, to sauc par miega apnoju. Adenoīdi var veicināt arī šķidruma krāšanos vidusausī un dzirdes pasliktināšanos.

Adenoīdi un ar tiem saistītās problēmas var samazināties, bērnam pieaugot. Bieži simptomi izzūd, tuvojoties vasaras sezonai – siltiem un sausiem laika apstākļiem. Tomēr adenoīdu operācija nepieciešama tiem bērniem, kuriem apgrūtināta elpošana caur degunu ir pastāvīgi.

Ja tavam bērnam ir ne tikai apgrūtināta elpošana caur degunu, bet arī atkārtoti vidusauss iekaisumi ar dzirdes pasliktināšanos, bērna ārsts operācijas laikā var izlemt ievietot ventilācijas caurulīti bērna austiņās.

Ja bērnam ir izteikti apgrūtināta elpošana caur degunu, krākšana miegā, miega apnoja, ārsts var izlemt operēt arī rīkles mandeles.

Kas jāņem vērā pirms operācijas un kā noris operācija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Iespējamās komplikācijas un kas notiek pēc operācijas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Ieteikumi pēc adenotomijas pacientam un vecākiem

Foto: Panther Media/Scanpix

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!