Foto: Shutterstock
Bērna spējas ir jāattīsta jau no mazotnes, pakāpeniski ļaujot mazulim izpildīt arvien sarežģītākus uzdevumus un ieaudzinot viņā pareizo attieksmi pret rezultātu.

Ikviena cilvēka spējas tiek noteiktas pēc tā, cik efektīvi viņš sasniedz nospraustos mērķus. Lai nākotnē tavs bērns spētu sasniegt panākumus gan privātajā, gan profesionālajā dzīvē, atrod spēkus, lai mazo uz to virzītu jau tagad. Bērnam, protams, ar tavu palīdzību, ir jāiemācās risināt savam vecumam atbilstošus uzdevumus un pareizi reaģēt uz radušajām grūtībām.

Par to, kā bērnam iemācīt nepadoties niecīgāko problēmu rašanās gadījumā, "Letidor" skaidro psihologi, piedāvājot sešus ieteikumus.

Ļauj bērnam būt patstāvīgam

Neierobežo bērnu viņa impulsivitātē. Ja bērna spēle izvēršas ārpus rotaļu laukuma, nebaidies viņu palaist tālāk. Vienkārši stāvi līdzās, smaidi un esi gatava rīkoties, ja tas būs nepieciešams, taču neko priekšā nesaki, ja vien bērns nelūdz tavu palīdzību. Apspied savu nepacietību, tavs uzdevums – parūpēties par bērna drošību. Ķer mazo, ja viņš krīt, taču ļauj pamēģināt to, ko viņš vēlas. Galvenais, atbalsti bērnu un nekādā gadījumā nerāj par kļūdām. Jo biežāk tu apspriedīsi viņa neveiksmes, jo mazāk iniciatīvas un radošumu viņš parādīs nākamajā reizē.

Te atradīsi deviņas frāzes, kas nebūtu jāsaka bērnam jeb par pozitīvo audzināšanu.

Paslavē pieliktās pūles nevis rezultātu

Protams, bērns nevar nomazgāt traukus ideāli. Taču tavās interesēs ir, lai viņš censtos, trenētos, piedalītos. Lai saprastu, ka beigu beigās ikviens grūts darbs atmaksājas. Nepievērs uzmanību viņa neveiksmēm, bet atceries galveno: vienmēr atbalsti bērnu.

Foto: Shutterstock

Ļauj kļūdīties

Saprotams, ka ir grūti neiejaukties, kad redzi, ka mazais kļūdās, un kļūda traucēs bērnam sasniegt rezultātu. Taču "glābjot" mazo un izdarot darbiņu viņa vietā, tu ne tikai "izej caurlaides punktam" viņa vietā, bet arī traucē mazajam gūt svarīgu dzīves mācībstundu. Neatņem bērnam iespēju pašam tikt galā ar uzdevumu. Ja tu bērnam netieši palīdzēsi, pasakot priekšā, kā jāorganizē darbs vai kurp jāvirza ideja, viņš uzzinās daudz vairāk.

Par to, kādi soļi jāsper vecākiem ceļā uz bērna patstāvību, uzzināsi šeit.

Audzini bērnā pārliecību par sevi

Pašvērtējums, pārliecība, ka es varu, aug tikai tad, kad mēs kaut ko sasniedzam pašu spēkiem. Tad, lūdzu, pasaki bērnam priekšā kaut ko katru reizi, kad viņš mēģina kaut ko jaunu, bet tālāk jau gan, lai pats tiek galā. Nelieli panākumi, kas sasniegti ar tavu palīdzību, sniegs mazajam pārliecību par to, ka nākamajā reizē viņš ar jauno uzdevumu tiks galā pats. Tavs atbalsts ļaus bērnam saprast, ka nepieciešamības gadījumā viņš vienmēr varēs paļauties uz tavu palīdzību.

Foto: Shutterstock

Palīdzi bērnam pārvarēt sarūgtinājumu

Meistarība veicina meistarību. Kad mēs sasniedzam panākumus, mēs iedvesmojamies un cenšamies atrisināt jau daudz grūtākus uzdevumus. Taču neveiksmes arī ir neizbēgamas, un viena negaidīta izgāšanās var uz ilgu laiku graut bērna pārliecību par sevi. Vecāku mērķis – iemācīt bērnam pārvarēt grūtības, tikt galā ar sarūgtinājuma un pamestības sajūtu, jo tā traucē virzīties tālāk. Atceries, – kad tavs mazais saskarsies ar pirmajiem dzīves pārbaudījumiem, tava spēja līdzi just kļūs par svarīgāko faktoru, lai tiktu pāri sarūgtinājuma sajūtai.

Māci nepadoties grūtību priekšā

Cilvēki, kuri pat grūtākajā brīdī paši sev var pārliecinoši pateikt: "Es domāju, ka varu, tātad, varu!" – paliek mierīgi un turpina censties panākt savu, pat tad, ja situācija kļūst pavisam sarežģīta. Pieradini bērnu pie idejas, ka atkārtošana – zināšanu māte. Lai bērns zina, ka apstāties nedrīkst, jo visas neveiksmes ir tikai īslaicīgas. Viss pāriet – un arī šis pāries. Uzmanības centrā – pareizs noskaņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!