Foto: Shutterstock
Veģetārisms un vegānisms nu jau vairākus gadus Latvijā ir visai izplatītas lietas. Ja šādai ēšanas paradumu maiņai pievēršas pieaugušie, īpaši neviens uzmanību tam nepievērš, bet, līdzko par veģetārieti vai vegānu kļūst bērns, diskusijas ir gana plašākas.

"Vegānisms kļuvis ļoti populārs jauniešu un pieaugušo vidū, vēl lielāka ažiotāža sākusies par bērniem vegāniem. Internetā lasāms, ka māmiņas ēdina savus mazos tikai ar augu valsts pārtiku un mājās gatavotiem našķiem. Man arī tālu nav jāmeklē – māsīcas vegānes divus gadus vecā meitiņa arī nekad nav ēdusi gaļu, olas, piena produktus, bet ir laimīgs, veselīgs bērns. Dzirdēts, ka mūsdienās bērni pat piedzimst par vegāniem, jo ir alerģija pret olām, piena produktiem, gaļu. Kādas sekas ilgtermiņā vegānisms var atstāt uz bērna veselību, augšanu un garīgo attīstību?" pēc padoma taujā kāds žurnāla lasītājs.

Atbild uztura speciāliste Eva Kataja:

"Šādā situācijā bērnam papildus jālieto B12 vitamīns, pretējā gadījumā nenotiek normāla attīstība un augšana. Jāparūpējas, lai pietiek arī dzelzs un citu uzturvielu, vitamīnu un minerālvielu, jo nav tā, ka B12 trūkums ir vienīgais uztraukuma iemesls. Pieejami dažādi uztura bagātinātāji, kuros ir gan dzelzs, gan B12, kalcijs, magnijs, cinks un citi vitamīni. Bērnam nepieciešams uzņemt kalorijas, enerģiju, minerālvielas, vitamīnus. Ja to ievēro, visam būtu jābūt kārtībā.

Vecāki var izdarīt arī daudz sliktākas izvēles, nerūpējoties par bērna uzturu, ļaujot ēst cīsiņus un frī kartupeļus. Tādā gadījumā arī netiks uzņemtas nepieciešamās uzturvielas. Lielai daļai visēdāju bērnu tāpat iesaka papildus lietot uztura bagātinātājus, jo atsevišķos posmos mazajiem garšo tikai, piemēram, makaroni vai maize ar sviestu.

Latvijā vegānisms vēl nav tik populārs kā citur pasaulē, tāpēc nevar spriest, kādas sekas tas atstāj ilgtermiņā. Par laimi, neesmu sastapusies ar gadījumiem, kad bērniem būtu radušās problēmas nepilnīga vegāniska uztura dēļ. Iespējams, tāpēc, ka bieži vien pediatri iesaka lietot vitamīnu kompleksus. Attiecībā uz pieaugušajiem diemžēl ir nācies palīdzēt sievietēm, kurām nepārdomāta veģetāra vai vegāniska uztura dēļ ir attīstījusies dzelzs deficīta anēmija."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!