Foto: Shutterstock
Loki zem acīm, pastāvīgs pārgurums, izturība jau ir sasniegusi savu robežu. Vai šajā klišejā atpazīsti jaunos vecākus? Tas nav nekāds brīnums, jo tagad jūs dzīvojat kopā ar jaunu ģimenes locekli, kuram vispirms jāiemācās, ka ir diena un nakts.

Bet kā sadzīvot jaunajiem vecākiem ar nule kā dzimušu mazuli, ja tomēr pieaugušajiem ierastais režīms vēl nelaiž vaļā, kad paši varēja izgulēties, cik tīk. Kā saprast mazuļa vajadzības un miega režīmu, par to Labklājības ministrijas īpašā materiālā "Vēstules vecākiem" stāsta jomas speciālisti. Šoreiz par mazulīšiem vecumā no dzimšanas līdz astotajai dzīves nedēļai.

Jaundzimušajiem ir pilnīgi cits miega ritms nekā pieaugušajiem. Jau līdz piedzimšanai viņi ir piedzīvojoši miega un nomoda posmus, taču tos vēl nesaistot ar dienu vai nakti. Pirmajās divās līdz četrās dzīves nedēļās mazulis saglabā šo ritmu. Viņš guļ neregulāri daudzus mazus "gabaliņus" – tāpat kā ēdot – 24 stundu garumā. Laikā no otrās līdz desmitajai nedēļai miegs kļūst regulārāks, lēnām mazulis sāk pielāgoties dienas un nakts ritmam.

Varbūt tu vari labāk pieskaņoties bērnam, ja zini, ka viņš guļ citādi nekā pieaugušie. Viņš uzreiz neaizmieg ciešā miegā, bet sākumā viņam ir viegla virspusēja fāze – sapņu miegs. Tikai pēc tam ir dziļais miegs. Pēc tam atkal iestājas virspusējā miega fāze, kurā mazuļi var viegli pamosties, lai pēc tam atkal iemigtu dziļajā miegā. Šis bērna miega cikls ilgst apmēram 50 minūtes. Lielākoties mazulis noguļ trīs līdz četrus ciklus, taču dažreiz arī tikai vienu vai nepilnas divas stundas. Jaundzimušajam vēl nav dienas un nakts ritma. Viņam vispirms jāiemācās, ka naktī ir jāguļ.

Ļaut raudāt vai neļaut

Foto: Shutterstock

Ko var darīt satrauktie vecāki

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!