Foto: Shutterstock
Domājoši vecāki lasa kaudzēm padomu par bērnu audzināšanu. Mūsu pasaule ātri mainās, un arī mūsu bērni. Mums gribās, lai bērni būtu laimīgi un veiksmīgi šai pasaulē, tādēļ nav nekāds pārsteigums, ka tēma bērnu-vecāku attiecības ir viena no populārākajām. Savu artavu ģimenes attiecību pētīšanā ienes arī zinātne. Žurnālists ASV Ēriks Barkers, kurš studējis filozofiju, raksta blogu "Bakadesuyo", kas ir ļoti apmeklēts un lasītāju atzīts. Ērika domu graudus publicējuši arī vairāki plaši pazīstami mediji Amerikā.

Savā blogā Ēriks piedāvā rakstu par to, kādi ir četri vissvarīgākie noteikumi bērnu audzināšanā, kuri atvasēm ļaus pa dzīvi pārvietoties pārliecinoši un sasniegt panākumus. Noteikumi domāti tiem, kuri sevi uzskata par mūsdienīgiem vecākiem un kuri vēlas, lai viņu bērni kaut ko dzīvē sasniedz.

Strādā ar sevi

To garām palaiž daudzu, vecāku auditorijai domātu, grāmatu autori - un tas, iespējams, ir pats svarīgākais. Vai tu vēlies laimīgus bērnus? Tad neaizmirsti pats dzīvot ar prieku. Laimīgiem vecākiem ir laimīgi bērni, bet vecāku depresija rada problēmas ar bērnu uzvedību. Un te nav runa par ģenētiku. Par ko tad? Pirmkārt, par attieksmi pret darbu un personīgo dzīvi.

Vienā aptaujā, kurā piedalījās tūkstoš ģimeņu, bērniem vaicāja: "Ja mēs varētu izpildīt vienu tavu vēlēšanos, kas saistīta ar taviem vecākiem, ko tu vēlētos?" Lielākā daļa vecāku pieļāva, ka viņu bērni lūgs iespēju vecākiem ar viņiem pavadīt kopā vairāk laika. Bet nē: pirmajā vietā izrādījās bērnu vēlme, lai vecāki mazāk būtu piekusuši un vairāk priecātos. Tavs stress ir ne tikai tavs stress.

Pētījumi rāda, ka vecāku stress kavē bērnu intelekta izaugsmi, pazemina viņu imunitāti, paaugstina aptaukošanās risku, raisa psihiskas slimības, diabēta rašanos, alerģijas, pat zobu stāvokļa pasliktināšanos. Jā, vecāki ir paraugs saviem bērniem. Septiņi no desmit bērniem regulāri salīdzina sevi ar vecākiem karjeras vai attiecību jomā. Tādēļ pirmais solis rūpēs par bērniem – parūpēties par sevi.

Autonomija

Foto: Shutterstock

Komunikācija

Foto: Shutterstock

Sabiedrība un mīlestība

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!