Foto: Shutterstock
Īsais vārdiņš – "nē", ko vecāki lieto teju simtiem reižu dienā, ir spējīgs bērnu burtiski salauzt. Tādēļ nevajadzētu šo vārdiņu izmantot tāpat vien. Lai gan, protams, ir situācijas, kad bez strikta "nē" neiztikt. "Econet" atklāj gan situācijas, kurās vārds "nē" noteikti ir jālieto, gan 12 dažādus veidus, kā bez šī nepatīkamā vārda var iztikt, izlīdzoties ar pavisam citu sakāmo.

Te atradīsi vēl citas mutiskās instrukcijas, kā burvju "nē" pārvērst citādāk. Savukārt šeit uzzini par to, kā aizstāt vārdu "nedrīkst". Bet par to, cik daudz "nē" ir jālieto, lai izaugtu paklausīgs bērns, lasi šeit.

Četras izplatītākās situācijas, kad "nē" – ir vienīgā pareizā un obligātā atbilde:

  • Kad bērns ir briesmās. Viņš cenšas izskriet uz ceļa braucamās daļas, mutē liek akmeņus, no virtuves galda paķēris nazi un tūliņ, tūliņ asmens kaut kur iedursies…
  • Kad bērns kaujas. Ar draugu, ar svešu bērnu rotaļu laukumā, ar māsu, ar vecākiem…
  • Kad tev bērnam ir jāiemāca, kas ir robežas, ko nevar pārkāpt, un cieņa, kas ir jāizrāda vieniem vai otriem cilvēkiem, ka nē – nozīmē nē.
  • Kad tavs bērns grasās izdarīt kaut ko nepieļaujamu: apēst suņu barību, ielīst miskastē utt.


Lūk, šīs ir tās četras situācijas, kurās patiešām bērnam jāpasaka skaidrs "nē"!

Taču ir arī citi brīži, kad tava bērna uzvedība pieprasa veikt korekcijas, taču ir daudz efektīgāki veidi, kā "nē" aizstāt ar citiem vārdiem.


"Oi, skat, skat, kas tur ir?" Citiem vārdiem sakot, tas vien nozīmē – pārslēgt uzmanību uz kaut ko citu. Pavisam maziem bērniem šī metode iedarbojas kā uz burvju mājiena, bet vecākus bērnus var pārliecināt nedarīt to, ko viņi dara, apsolot kaut ko interesantāku un mazāk "aizliegtu".

"Palīdzi man, lūdzu, es, redz, mazgāju traukus/griežu kartupeļus." Šis ir produktīvs variants, kā novirzīt uzmanību. Bērniem patīk piedalīties visā, ko dara pieaugušie, tādēļ šis veids nostrādās deviņos no 10 gadījumiem.

Foto: Shutterstock

"Jā, mēs, protams, izdarīsim to rīt/pēc peldēšanās/kad pūcei aste sāks ziedēt." Dažreiz "nē" – nav uz visiem laikiem. Tādēļ atsevišķos gadījumos nemaz nav jābūt kategoriskam, tas neko nedos. Saki "jā" un papildini ar saviem nosacījumiem. Bērns par to nebūs sajūsmā, ka viņam netiek kaut kas ļauts nekavējoties, taču paliks daļēji apmierināts, jo viņam būs cerība nākotnei.

"Šī ir ļoti forša rotaļlieta. Jāsāk krāt tādas iegādei." Viens no vecāku uzdevumiem – nepieļaut, lai bērni izaugtu par negaušiem. Viņiem ir jāsaprot, ka nevar iegūt visu un uzreiz. Tādēļ vecākiem ir jāiemāca pacietību, motivāciju un veselīgu attieksmi pret naudu.

"Bet ja tev tā pateiktu?" Šis derēs tajos gadījumos, kad bērns nepieņemamā veidā vēršas pie tevis. Pacenties nomierināt sevi un arī bērnu, bet pēc tam paskaidro, kas notika un kāpēc bērna teiktais tev nav pieņemams.

"Tā vietā, lūdzu, izdari, lūk, šo." Pārvērt negatīvo uzvedību pozitīvajā, ko tu vēlētos redzēt. Piemēram, tā vietā, lai bērns skraidītu pa koridori, lūdz, lai viņš labāk pastaigājas pa to. Un neaizmirsti pateikt paldies, jo tu taču esi labas uzvedības un pieklājības piemērs.

"Tu esi pārliecināts, ka tā ir laba ideja?" Šo jautājumu var uzdot tad, kad bērns vēlas kaut ko, ko tu neatbalsti. Parasti bērns viltīgi smaida un saka: "Laikam jau nē, ideja nav pati labākā". Pēc tam viņš jau zina robežas un centīsies radīt jaunu, pieņemamāku domu.

"Ku-kū!" Ir brīži, kad tikai patiesi smiekli palīdzēs likvidēt saspringto gaisotni. Pārsteidz bērnu ar kaut ko negaidītu. Tas strādās ar pirmsskolas vecuma bērniem, bet, protams, ne tad, kad viņš jau vāļājas pa grīdu, sitot kājas un histērijā kliedzot.

Foto: Shutterstock

"Ātri, ātri, skrien šurp!" Vēl viena uzmanības pārslēgšanas metode, kas mazuļiem ļoti patīk, jo skriet – tas taču ir tik jautri.

"Varbūt. Jāpadomā, vai tā ir laba ideja." Iespējams, tā arī ir laba ideja, taču man nepieciešams nedaudz laika, lai es to apdomātu. Bet, iespējams, ka tā arī nav laba ideja. Taču, jebkurā gadījumā, mēs to neīstenosim šajā brīdī.

"Šodien tur ir slēgts. Aiziesim citu reizi." Jā, jā, veikals, kafejnīca un pat rotaļu laukums var būt aizslēgti. Neesi par to dzirdējis? Tad ielāgo to turpmāk.

"Žēl, ka ar šo nevar paspēlēties, tas ir salauzts." Kādai mammai visu laiku dažādas mantas bija salūzušas, arī televizors. Gandrīz ģeniāli? Lūk, šādus īsus padomus sniedz speciālisti, lai vecākiem būtu idejas, kā aizstāt "nē"!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!