Foto: Shutterstock

Hendlings (no angļu val. handling) ir metode, kas māca, kā pareizi turēt un darboties ar jaundzimušo. Šis jēdziens ietver pareizu zīdaiņa ģērbšanu, nešanu, celšanu, turēšanu, tātad, pareizu ikdienas darbību veikšanu. No tā, kā vecāki aprūpē, darbojas un pat pieskaras bērnam, ir atkarīga jaundzimušā bērna fiziskā un garīgā attīstība.

"Pēc piedzimšanas – līdz trīs mēnešu vecumam – zīdaiņa poza var būt asimetriska, jo to nosaka jaundzimušo refleksi. Nepareizi apejoties ar zīdaini – nepareizi viņu ģērbjot, ceļot, turot, var vēl vairāk pastiprināt jau esošo muskuļu disbalansu, kas, savukārt, var negatīvi, bremzējoši ietekmēt bērna vispārējo attīstību. Tāpēc, jo ātrāk vecākiem izdodas asimetriju novērst, jo labāk. Ja bērns ir vesels, attīstās vecumam atbilstoši, tad šajā periodā nav nepieciešams domāt par kādu speciālu vingrošanu, bet par pareizām kustībām, aprūpējot zīdaini, tā veicinot viņa fizisko un arī garīgo attīstību," stāsta "Auglības klīnikas Mama Rīga" fizioterapeite Anda Mačuļska.

Hendlings – tas ir prasmīgs roku darbs, darbojoties ar mazuli: pieskārieniem jābūt maigiem, bez straujām kustībām, tas ir arī veids, kā vecāki bērnam ļauj justies mīlētam un gaidītam. Nozīmīga bērna dzīves sastāvdaļa ir vecāku sarunāšanās ar jaundzimušo aprūpes laikā jau no pirmajām dzīves dienām.

"Ļoti svarīgi, lai vecāki jau no pirmajām bērna dzīves dienām tādas ikdienas aktivitātes kā ģērbšanu un barošanu, celšanu, kā arī nolikšanu gultiņā un nēsāšanu uz rokām izpildītu pareizi, veicinot pareizu bērna attīstību. Kustībām jānotiek lēnām un iesaistot bērnu darbībā. Mazulis ar laiku atpazīs vecāku žestus un konkrētās darbības, kā arī pareizi ar mazuli strādājot, viņš izjutīs savas kustības, iepazīs savu ķermeni un ar laiku sāks aktīvi līdzdarboties," stāsta fizioterapeite.

Hendlingu vecāki vislabāk var apgūt, kopā ar jaundzimušo dodoties pie fizioterapeita, kurš hendlinga praktiskās nodarbības laikā apmācīs vecākus pareizi darboties.

Lūk, fizioterapeite Anda Mačuļska piedāvā iepazīties ar pieciem padomiem vecākiem, kā ikdienas aktivitāšu laikā veicināt jaundzimušā fizisko un garīgo attīstību!

Visās ikdienas kustībās atceries četrus vadmotīvus:

Foto: Shutterstock

Autiņbiksīšu mainīšanas laiku izmanto aktīvai komunikācijai ar jaundzimušo:

  • Pārtīšanas laikā ar mazuli noteikti ir jāsarunājas, visa uzmanība jāvelta vienīgi mazulim;
  • Jāizvēlas droša vieta (jāizvairās no kritiena riska, visdrošākā vieta ir grīda);
  • Mainot autiņbiksītes, nekādā gadījumā nevajag bērniņu ņemt aiz potītēm, bet, paceļot dibenu, roku vajadzētu turēt virs mazuļa ceļa, otru kāju uzliekot uz savas rokas.

Bērna ģērbšana aizņem daudz laika, un tieši tāpēc ir ļoti svarīgi to darīt pareizi, nesteidzoties:

Foto: Shutterstock

Neatņemama ikdienas sastāvdaļa ir bērna nolikšana gultā un izcelšana no tās:

  • Bērnu paceļ un gultiņā noliek caur sānu stāvokli, tas palīdz viņam vieglāk pašam sakārtot savu ķermeni simetriski;
  • Pirms paņemt bērnu rokās, viņš jāpagriež uz sāniem, vienlaicīgi stabilizējot plecus, turot roku aiz viņa galvas un ar otru roku saturot mazuļa rociņas kopā, tā sakārtojot ķermeni uz vidus līniju;
  • Liekot gultā, bērnu novieto guļus uz sāniem, sākot ar papēžiem, pēc tam dupsi, krūšu kurvi un galvu pēdējo, ļaujot bērnam galvu nolikt pašam, aktīvi iesaistoties;
  • Nekādā gadījumā neņem bērnu aiz padusēm, bet gan pieliec roku pie lāpstiņas. Visiem pirkstiem jābūt pie muguras, tad, veļot caur vēderu, bērns nonāk mammas rokās, un abām rociņām jābūt priekšpusē;
  • Noteikti jāatceras, ka jāmaina pacelšanas un nolikšanas, velšanas virziens.

Pareiza bērna turēšana:

Foto: Shutterstock

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!