Latvijā daudziem cilvēkiem organismā pietrūkst dzelzs, un tas var veicināt saslimšanu – dzelzs deficīta anēmiju. To novēro gan bērniem, gan pieaugušajiem, bieži arī sievietes grūtniecības laikā cieš no dzelzs deficīta. Kādi tam ir iemesli, kā situāciju vērst par labu, skaidro speciālisti – vecmāte Astrīda Millere un uztura speciāliste Tatjana Tepo.
"Iemeslus mēs varam novērot jau skolās," norāda vecmāte Millere, uzsverot, ka šai problēmai būtu jāpievērš lielāka uzmanība gan katram individuāli, gan valsts veselības aprūpes līmenī. "Palūkojieties, kā bērni skolā ēd! Pat tie bērni, kuri ēd skolas pusdienas, to dara lielā steigā, jo pusdienām paredzētais laiks parasti ir ļoti īss. Otra lieta – stundu sarakstā pēc pusdienām bieži ir sporta stunda, un pēc tam bērniem sāp vēders. Un tad nav jābrīnās, ka skolās ļoti lielai daļai skolēnu ir gastrīts vai cita veida gremošanas sistēmas saslimšanas. Savukārt, ja gremošanas sistēma nedarbojas kā nākas, ir ļoti liela iespēja, ka tiks ietekmēta mikroelementa dzelzs uzsūkšanās organismā."
Lai nodrošinātu organismu ar visām tam nepieciešamajām vielām, tai skaitā dzelzi, pats svarīgākais ir lietot sabalansētu, pilnvērtīgu uzturu. Ar uzturu dzelzi vislabāk var uzņemt, lietojot kvalitatīvus gaļas produktus (putnu, liellopu gaļu, aknas). Gaļa satur divvērtīgo dzelzi, kas visātrāk uzsūcas, proti, organisms divvērtīgo dzelzi spēj visefektīvāk izmantot.