olas, uzturs, bērns, mamma, mazulis
Foto: Shutterstock

Pēc pāris dienām Lieldienas, bet patiesībā jau olas mēs ēdam ne tikai šajos svētkos. Tādēļ, aktualizējot tematu, piedāvājam uzzināt, no kāda vecuma bērna ēdienkartē var ieviest olu, cik daudz un kādā veidā to vislabāk bērnam piedāvāt. Un galu galā - kas vērtīgs olās atrodams. Par to stāsta Gita Ignace, sertificēta uztura speciāliste.

Olas ēdienkartē var sāk iekļaut aptuveni ap viena gada vecumu. Ja bērniņš vai viņa vecāki ir alerģiski, tad nedaudz vēlāk, ap pusotra gada vecumu. Sākam ar olas dzeltenumu, jo tas nav tik alerģisks. Sākumā dodam nelielu gabaliņu, tad ar divu dienu pārtraukumu, atkal mazu gabaliņu. Novērojam, vai bērnam neparādās izsitumi, nieze, tūska, čūlas mutītē, vēdersāpes, caureja, aizcietējumi, utml. Ja neko aizdomīgu nenovēro, tad pakāpeniski palielina devu, bet sākumā nevajadzētu lietot vairāk kā vienu olu nedēļā, rekomendē Ignace.

Olas uztura piramīdā ierindojas pie olbaltumvielu produktiem (gaļa, zivis, pākšaugi, olas, rieksti). Vecumā no gada līdz septiņu gadu vecumam bērnam olbaltumvielas jāuzņem 1,2 g uz katru kilogramu. Ja, piemēram, bērns sver 20 kilogramus, tad viņam dienā jāuzņem 24 g olbaltumvielu. Olbaltumvielu produktus līdz septiņu gadu vecumam iesaka ēst aptuveni divas porcijas dienā, viena porcija ir bērna plaukstas lielumā. Jo lielāka paliek bērna plaukstiņa, jo lielāka porcija. Tātad, olbaltumvielu produkti jāēd ar mēru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!