Foto: Shutterstock
Zobu higiēnas uzturēšana ir ļoti svarīga, tāpēc pareiza tīrīšana atvasei jāieaudzina jau no mazotnes. Kad bērnam ļaut zobus tīrīt patstāvīgi un kad šo ikdienas darbību vairs nepieskatīt?

Protams, katrs bērns ir individuāls, un viena spējas četru gadu vecumā var būt identiskas ar septiņgadnieka, taču ir vadlīnijas, pēc kurām šajā jautājumā vadīties.

"Oralanswers" skaidro, ka bērni jau pirmsskolas vecumā var sākt izrādīt patstāvīgas zobu tīrīšanas pazīmes un prasmes, taču šajā posmā nevajag uz to uzķerties. Pirmsskolas vecumā par zobu higiēnas uzturēšanu būtu jārūpējas vecākiem, tāpēc nevajadzētu paļauties, ka bērns, esot vienatnē, tīrīs tikpat pareizi, kā speciāli nodemonstrējis. Vecuma posmā no 3 līdz 6 gadiem bērns sāk aptvert, kā tas darāms, taču viņam trūkst sapratnes par svarīgām niansēm.

Zelta vidusceļš, kurā bērns varētu sākt patstāvīgu zobu pucēšanu, nosakāms robežās no 6 līdz 9 gadiem. Šajā vecuma posmā bērnam sāk veidoties apziņas un pienākuma sajūta, kas var rezultēties korektākā sapratnē par zobu tīrīšanu.

Jāpiebilst, ka arī šajā vecuma posmā bērnam ir nepieciešama vecāku uzraudzība zobu pucēšanā, lai redzētu, vai viss tiek veikts pareizi. Sekošana līdzi procesam var palīdzēt turpmāk pareizās zobu birstes kustības darīt automātiski.

Šajā vecumā uzraudzība ir svarīga, lai izvairītos no zobu veselības problēmām, jo bērniem no 3 līdz 8 gadu vecumam var būt zobu kariess. Speciālistu komentārus par dažādām izplatītām bērnu mutes dobuma slimībām lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!