Glutēns ir lipeklis, kas sastopams tādos graudaugu produktos kā kvieši, rudzi, mieži, auzas. Tas nozīmē, ka glutēns atrodams cepumos, makaronos, kūkās, bulciņās un citos miltu izstrādājumos. Ja cilvēks, kuram ir glutēna nepanesība vai celiakija, šos produktus lieto savā ikdienā, tad viņš var ciest no tādiem simptomiem kā vēdersāpes, aizcietējumi, caureja, vēdera pūšanās.
BKUS gastroenteroloģe Ārija Marksa Ebele pauž – ja bērns, kuram ir glutēna nepanesība vai celiakija, savā uzturā lieto lipekli saturošus produktus, tas var bojāt tievās zarnas bārkstiņas. "Tievā zarna ir vieta, kur viss tas, ko mēs apēdam, tiek sagremots. Ir jābūt veselām bārkstiņām, veselām šūnām, tad viņas visu var uzsūkt. Ja ir celiakija, tad šīs bārkstiņas aiziet bojā, līdz ar to viss labais ēdiens tiek izvadīts vai arī saindē organismu uzsūcoties." Ārste gan min, ka var būt arī tikai alerģija no kviešiem un citiem graudiem, bet lai pavisam precīzi zinātu, kas bērnam ir – celiakija vai alerģija –, būtu jāveic vairāki izmeklējumi. "Jāvēro, kā bērns aug, attīstās, ir jāveic vairāki izmeklējumi."