mazulis, gaļa, uzturs
Foto: Shutterstock

Vasarā, atpūšoties pie dabas, daudzu iecienīta maltīte ir grillēta gaļa jeb šašliks. Pieugušie bieži vien to ēd ar kāru muti, bet vai sulīgo gaļas gabalu var piedāvāt arī mazulim? Vai šašliks ir piemērots mazajiem un kādu gaļu labāk izvēlēties? Uz šiem jautājumiem atbild "Rimi Bērniem" eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

"Viens no zīdaiņa uztura pamatprincipiem ir "maigs, viegls un saudzīgs" uzturs. Ēdienam netiek pievienotas asas garšvielas, bērnam nepiedāvājam treknu, sālītu un pārceptu ēdienu. Tam jābūt saudzīgi pagatavotam, lai nenoslogotu bērna gremošanas traktu, aknas, žultspūsli un aizkuņģa dziedzeri. Ievērojot šos pamatprincipus, jāatbild uz jautājumu, kāds ir šašliks. Visbiežāk tas ir trekns, ass, sāļš un cepts. Šašliks nav tas ēdiens, ar kuru būtu jāsteidzas iepazīstināt mazo ēdāju," stāsta Ļubina.

Viņa iesaka šašliku bērnam piedāvāt pēc trīs gadu vecuma: "Ir vairāki uztura speciālisti, dietologi un gastroenterologi, kuri pauž viedokli, ka līdz pat septiņu gadu vecumam bērniem neiesaka uzturā lietot šādā veidā pagatavotu gaļu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!