Foto: Shutterstock
Dažādi pienākumi, piemēram, mājas uzkopšana palīdz bērnam kļūt patstāvīgākam, prasmīgākam un spējīgākam. Taču tikpat svarīgi, kā uzticēt atvasei konkrētus darbiņus, ir pateikties bērnam par padarīto. Ir vecāki, kas kā atalgojumu par gultas klāšanu un citiem darbiem piešķir konkrētu naudas summu. Kādu iespaidu uz bērnu var atstāt šāda veida atalgojums par padarīto un kādas ir iespējamās alternatīvas, kā pateikties par padarīto, stāsta klīniskā psiholoģe Anita Irbīte.

Nesen kādā plaši apmeklētā "Facebook" domubiedru grupā kāda mamma aktualizēja jautājumu, vai vajadzētu bērnam maksāt par iesaistīšanos mājas uzkopšanā un cik daudz par kuru padarīto darbiņu būtu atvasei jāatlīdzina. Vairāk nekā simts sieviešu aktīvi iesaistījās diskusijā – kamēr daļa dalījās pieredzē, sakot, ka arī pašas bērniem maksā par palīdzēšanu mājas solī, otra daļa šo ideju noliedz un uzskata, ka bērnam ir pienākumi, par kuriem nemaksā. Māmiņas atzīst, ka bērnu atalgo par visdažādākajiem darbiem – māsu un brāļu pieskatīšanu, dārza ravēšanu, grīdu mazgāšanu un istabas kārtošanu.

Klīniskā psiholoģe atklāj, ka jautājums par naudas došanu apmaiņā pret kādu noteiktu darbu izpildi mājās ir saistīts ar ģimenes sistēmu, kas katrai ģimenei ir unikāla un sastāv no ļoti daudzām komponentēm. "Naudas lietas vienkāršā veidā mēs varam uzlūkot kā došanas un ņemšanas simbolu. Un katram cilvēkam, katram vecākam došana un ņemšana ir ļoti individuālu robežu, attieksmju un pārliecību kopums, kuru audzināšanas rezultātā nododam saviem bērniem," skaidro Irbīte.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!