Foto: Shutterstock
Līdztekus tam, ka sabiedrībā pieaug interese par veselīgu uzturu un fiziskām aktivitātēm, kā arī arvien lielāku popularitāti iegūst bioloģiski audzēta pārtika, Latvijā un pasaulē liekā svara un aptaukošanās problēmas ar katru gadu pieaug. Uztura speciāliste Lizete Puga atklāj, kāpēc bērni aizvien biežāk saskaras ar šāda veida problēmām, kā tās iespaido viņu veselību un psihoemocionālo stāvokli, un dalās ieteikumos, kas palīdzēs tavu atvasi pasargāt no aptaukošanās.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) prognozes liecina – ja iedzīvotāju paradumi nemainīsies, jau 2025. gadā 70 miljoniem bērnu vecumā līdz pieciem gadiem būs liekā svara vai aptaukošanās problēmas. Arī Latvijā liekā svara problēmas bērniem pieaug ar katru gadu. Katrs piektais Latvijas pirmklasnieks ir ar lieko svaru, vēsta Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) skolu vides pētījuma dati.

Latvijā 2015./2016. mācību gadā liekā ķermeņa masa un aptaukošanās tika noteikta 21,7 procentiem bērnu septiņu gadu vecumā un 25,8 procentiem bērnu deviņu gadu vecumā, liecina Bērnu antropometrisko parametru un skolu vides pētījums. Saskaņā ar pētījuma datiem visvairāk no aptaukošanās cieš tieši zēni. Pētījuma laikā liekā svara problēmas bija 24 procentiem septiņgadīgo zēnu un 20 procentiem septiņgadīgo meiteņu. Tāpat arī deviņgadīgo skolēnu vidū liekais svars bija vairāk novērots zēnu nekā meiteņu vidū.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!