Foto: Shutterstock
Sākoties skolai, bērniem jāatgriežas pie saviem mācību galdiem. Pildot mājasdabus vai gatavojoties kontroldarbiem, skolēns pie galda var pavadīt pat vairākas stundas dienā. Tāpēc, lai bērna mugurkaulu saglabātu veselu, ir svarīgi pielāgot darba vieta tieši tava bērna augumam un proporcijām.

Mācību vietas pielāgošanu bērna vajadzībām, pirmkārt, jāsāk ar krēslu, otrkārt, jānoregulē galda augstums, iesaka "GK Neiroklīnika" speciālisti. Tālāk lasi speciālistu ieteikumus, kas palīdzēs tev nodrošināt skolēnam mācību vidi, kas nekaitēs viņa veselībai, palīdzēs labāk koncentrēties un sasniegt vēlamos rezultātus.

Krēsls

Krēsla augstums ir pareizs, ja bērns var kājas ērti novietot uz grīdas un pēdas virsmas leņķis ar apakšstilbu ir nedaudz platāks par 90 grādiem. Regulējot krēsla dziļumu, attālumam starp sēdes priekšējo malu un augšstilba bedrīti jābūt apmēram četru pirkstu platumā, tas nodrošina pareizu asinsriti kājām.

Savukārt regulējot atzveltnes augstumu, jānodrošina atbalsts visai mugurai līdz pat lāpstiņām. Šāda veida atbalsts palīdzēs noņemt muguras saspringum un izvairīties no sāpēm.

Galds

Galda augstumu izvēlas, noliekot uz tā rokas līdz pat elkonim. Galda augstums ir optimāls, ja pleci ar roku veido leņķi nedaudz platāku par 90 grādiem. Darbojoties pie galda, rokām līdz elkonim jāatrodas uz galda, tas noņem slodzi kakla muskuļiem.

Lietojot datoru, monitoram jāatrodas tālāk par izstieptas rokas attālumu, lai acīm nebūtu papildu slodze. Ja monitors atrodas acu augstumā vai augstāk, acīm papildu jāsasprindzinās, tāpēc pareizi monitoru novietot nedaudz zemāk.

Pielāgojot skolēna darba vietu viņa augumam un proporcijām, jāpievērš uzmanība arī apgaismojumam. Nepietiekams apgaismojums telpā un uz galda veicina saspringumu, pat galvassāpes.

Vislabāk, ja bērnam darba vidi apspīd dabīgs apgaismojums, kas ir vispatīkamākais acīm, tāpēc būtu ieteicams skolēna mācību galdu novietot logu tuvumā. Taču, tuvojoties ziemai, dabīgā gaisma mūs beidz priecēt jau ap pulksten 16. Šādos gadījums jārūpējas par kvalitatīvu mākslīgo apgaismojumu. Piemēram, lasīšanai apgaismojumam jābūt ne mazākam par 500 lukss (lx).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!