mazulis bērns piebarošana bērna vadīta ēšana mazuļa uzturs biezenis
Foto: Shutterstock
Laikā, kad pavisam mazais zīdainītis jau paaudzies un sasniedzis to vecumu, kad viņa ēdienkartē bez mammas piena vai mākslīgā piena maisījuma jāievieš piebarojums, vecākiem ir daudz un dažādu jautājumu. Sākt ar dārzeņiem vai augļiem, cik daudz ikdienas uzturvielās jābūt taukiem, vai drīkst pievienot garšvielas – šīs ir tikai dažas no lietām, par kurām uztraucas vecāki pirms uzsākta mazuļa piebarošana.

Atbildes uz un ieteikumus par to, kā tad labāk uzsākt piebarošanu un kas jāņem vērā, domājot par zīdaiņa uzturu no sešu mēnešu vecuma līdz pat brīdim, kad tas izaudzis par trīsgadīgu mazuli, podkāstā "Veselīgs uzturs ar Kristīni Podvinsku" pārrunā uztura speciālistes Kristīne Podvinska un Lilita Manīga.

"Tas, ko tu dosi ēst, pa lielam veido viņa nākotni. Var gan pozitīvi ietekmēt veselību un visu pārējo, gan tieši otrādi – vari visu sabojāt vienā mirklī," par pareiza uztura ieviešanu mazotnē stāsta uztura speciāliste Lilita Manīga. Manīga arī norāda, ka pamatu pamati, kas jāievēro, uzsākot piebarošanu, ir tas, ka ēdienam jābūt veselīgam un uzturam – sabalansētam, pagatavotajam nevajadzētu pievienot sāli, cukuru un garšvielas, kā arī jāizvairās no ēdieniem, kuros ir mākslīgās krāsvielas un konservanti. Lūk, dažas svarīgākās lietas, ko uztura speciālistes pārrunāja podkāstā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!