Foto: Privātā arhīva foto

Lilija Geža ir mamma diviem adoptētiem bērniem – sešus gadus vecajiem Aleksandram un Anastasijai. Bērni viens otru sauc par brāli un māsu, Lilija ar vīru Vadimu viņus sauc par meitu un dēlu, bet mazie viņus – par mammu un tēti. Kā ģimene nonāca pie lēmuma kļūt par adoptētājiem un kāds bijis viņu kopīgais ceļš līdz harmoniskai kopā būšanai, stāsta Lilija.

Lilija kopā ar vīru ilgstoši centās tikt pie bioloģiskajiem bērniem. Kopīgi tika apmeklēti gan ārstu kabineti, gan terapijas. Taču ieguldītie pūliņi nenesa vēlamos rezultātus. Jau pirms kāzām pāris esot apspriedis iespēju kādreiz adoptēt bērnu, taču tagad bija pamats šo domu pārvērst īstenībā. "Mēs vispirms gribējām tikt pie bioloģiskajiem bērniem un tad kādu adoptēt," stāsta sieviete. "Taču mūsu gadījumā viss notika citādi."

Lilija atklāj, ka pēc kārtīgām pārdomām un sarunām ar vīru bija skaidrs, ka šis ir pareizais solis. "Mums vienmēr bija pārliecība, ka tas ir mūsu ceļš," viņa skaidro. "Mēs gaidījām bērnus, bet viņi gaidīja vecākus."

Lai pieteiktos adopcijai, nepieciešams bāriņtiesā, kuras darbības teritorijā deklarēta personas dzīvesvieta, uzrakstīt pieteikumu, kurā jāmin adopcijas motivācija, jānorāda vēlamais bērnu skaits, vecums un dzimums. Tāpat Lilijai ar Vadimu bija jāiziet arī ģimenes izvērtēšanas process, kurā tiek ņemta vērā ģimenes atbilstība adoptētāja statusam. "Jāiesniedz daudz dokumentu, jāapmeklē speciālisti (ģimenes ārsts, psihologs/narkologs), jāiziet adoptētāju obligātās apmācības," stāsta sieviete. Kad tas tika izdarīts, sekoja gaidīšanas laiks.

Tolaik Lilija ar Vadimu vēl dzīvoja Vācijā. Taču pēc pieciem gadiem svešumā pāris tomēr nolēma atgriezties dzimtenē. Sieviete stāsta, ka atpakaļ uz dzīvi Latvijā viņi bija pārcēlušies vien mēnesi pirms negaidītā zvana no ministrijas par to, ka ir atrasts ģimenes pieteikumam atbilstošs bērniņš. Kaut zvans nāca pavisam negaidīti, Gežu ģimene bez liekas šaubīšanās devās uz bērnunamu, lai iepazītos ar bāriņtiesas izvēlēto un ministrijas piedāvāto puisēnu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!