Foto: Shutterstock

Skaisti tērpi, žilbinošs meikaps un fotogrāfijas glancētos modes žurnālos varētu šķist kā sapņu piepildījums daudzām meitenēm, taču tā ir tikai modeļu industrijas redzamā puse. Nereti meitenes, cenšoties atbilst noteiktiem standartiem, cieš no ēšanas traucējumiem. Modes aģentūras "Moon models" pārstāve Katrīna Krēsliņa atklāj, kā notiek modeļu atlases process un kādiem parametriem meitenēm ir jāatbilst, lai nokļūtu slavas zenītā, pusaudžu resursu centra psiholoģe Elīna Bārtule atklāj modeles karjeras pozitīvo un negatīvo ietekmi uz jaunā cilvēka psihoemocionālo stāvokli, savukārt latviešu modele Luīze Salmgrieze-Campio dalās stāstā par pašas pieredzēto, jau 14 gadu vecumā cīnoties ar ēšanas traucējumiem.

Visbiežāk meitenes modeles gaitas uzsāk pusaudža vecumā. Arī "Delfi" uzrunātā modeļu aģentūra atklāj, ka parasti uzsāk sadarbību ar jaunietēm vecumā no 11 līdz 15 gadiem. Šis ir laiks, kad jaunieša dzīvē notiek daudz pārmaiņu, kā rezultātā viņi ir daudz jūtīgāki uz apkārtējiem kairinājumiem. Tas nozīmē, ka jaunietis var daudz emocionālāk reaģēt, piemēram, uz modeļu aģentūras sadarbības atteikumu. Šī atteikuma rezultātā meitene var mainīt domas par sevi un savu ārējo izskatu. "Vairākos pētījumos ir atklāts, ka meitenes ķermeņa tēlam ir cieša saikne ar viņas pašvērtējumu," atklāj psiholoģe.

Jauniete, cenšoties sasniegt izvirzītos standartus, var iedzīvoties dažādās psihoemocionālās problēmās, piemēram, ēšanas traucējumos."Tas var notiks tad, ja meitenes domas un jūtas nesaskan ar viņas ārējo ķermeni un izskatu," skaidro Bārtule.

Taču, kā stāsta psiholoģe, ēšanas traucējumi vienmēr nāk komplektā ar kādu citu psihoemocionālu stāvokli: "Pirms tam meitene jau noteikti ir piedzīvojusi trauksmes brīžus, pamanījusi depresijas pazīmes vai tieksmi pēc pārlieku liela perfekcionisma." Bārtule stāsta, ka bieži vien ēšanas traucējumi ir meitenēm, kurām trūkst kontroles pār savu dzīvi. "Jaunietes atklāj, ka ir daudz mehānismu, kurus viņas nevar kontrolēt, taču apēst vai neapēst konkrēto produktu ir lieta, ko viņas var kontrolēt," skaidro psiholoģe.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!