Mūsdienās bez nosodījuma, jo tā ir normālā realitāte – laist pasaulē mazuli pēc 35 un 40 gadu vecuma, un viss ir iespējams, ja sieviete ievēro veselīgu dzīvesveidu un sevī rod motivāciju izdarīt šādu izvēli, par tā dēvētajām vēlīnajām mammām portālam "Cālis" saka Dace Rezeberga, Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste un Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā.

Šajā rakstā iepazīstināsim ar jaunās vēlīnās mammas Renātes pieredzi – kas viņu pamudināja par labu šādai izvēlei – dzemdēt vecumā, par kuru daudzi domā, ka ir jau nokavēts, un kā šo tendenci – radīt bērnus ap 40 gadu vecumu – uztver ārsti. 

Pirmo bērnu varbūt atlikt arī nevajadzētu...

Attīstītajās valstī arvien vairāk sieviešu pat pirmā bērna laišanu pasaulē atliek uz "vēlāk" – pēc 35 gadu vecuma. Tomēr, ja runā par pirmajām dzemdībām, tās varbūt, ja vien iespējams, nevajadzētu atlikt, uzskata Rezeberga, uzreiz minot būtiskāko iemeslu: "Auglība pēc 35 gadu vecuma samazinās, arī vīriešiem, tādēļ var sanākt, ka brīdī, kad nolemts par labu mazuļa ienākšanai ģimenē, palikt stāvoklī nebūs tik viegli." Tāpat līdz ar vecumu pieaug iedzimtu anomāliju risks auglim, taču, kā akcentē ārste, mūsdienās ir tik daudz iespēju jau agrīni veikt dažādus testus gaidāmā mazuļa attīstības pārbaudīšanai, ka šis arguments varbūt arī īsti neiederas. Ir agrīnais skrīnings, ultarsonogrāfiskā izmeklēšana, kas, pēc Rezebergas teiktā, ar katru gadu parāda arvien augstākus rezultātus, tāpat iespējams veikt tā dēvēto NIPT testu. "Tāpēc šis vairs nav galvenais riska moments," tā ārste.

Rezeberga gan norāda, ka sievietēm, kurām līdz ar vecumu ir kādas veselības problēmas, piemēram, augsts asinsspiediens, aptaukošanās, diabēta risks, vajadzētu rūpīgi visu pārdomāt, taču tās, kuras ir veselas un ievēro veselīgu dzīvesveidu, bez problēmām var laist pasaulē mazuli arī pēc 40 gadu vecuma, un tā mūsdienās ir normāla parādība.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!