bērns gatavo ēst, tētis un meita
Foto: Shutterstock

Veselīgs uzturs ģimenē ir par līdzsvars starp visa veida izvēlēm, arī tām ko veicam dzīvesveida sakarā, jo tās tieši ietekmē maltīšu uzņemšanas biežumu un to veidu. Cik lielas ir mūsu porcijas? Cik daudz krāsu ir mūsu ēdienkartē? Kā gatavojam? Kā kombinējam produktus? Ko domājam, kad ēdam? Kā jūtamies pēc tam? Cik reizes nedēļā atļaujamies ko vairāk? Ir daudz šo jautājumu par to, kas tad ir veselīgi, tāpēc iesākumā būtiski sekot trīs veselīga dzīvesveida likumiem, kas vislabāk ataino to, kas ir veselīgs uzturs.

Uztura šķīvja daudzveidība

Mēs visi ļoti labi apzināmies, ka tādu superproduktu, kas saturētu visu mūsu organismam nepieciešamo, nav. Tāpēc ir ļoti svarīgi kombinēt produktus no visām pārtikas produktu grupām. Graudaugiem, dārzeņiem un augļiem, piena produktiem, olbaltumvielu saturošajiem produktiem, kā gaļa, zivis, pākšaugi un taukvielas. Būtiski uzturu ir plānot pēc iespējas daudzveidīgāku un neieciklēties tikai uz vienu produktu grupu. Protams, ir jāseko līdzi sezonām. Taču ir jāsaprot, ka kartupelis nevar būt vienīgais enerģijas devējs, tomāts vienīgais, kas dos vitamīnus, un gaļa vienīgais olbaltumu jeb organisma būvmateriālu avots visu cauru gadu. Paskatieties no malas uz saviem paradumiem un mēģiniet kaut kā to tik ļoti ierasto pamainīt, pievienot kaut ko jaunu. Tas nav viegli un nenotiek uzreiz, bet mazas izmaiņas dod vislielākos rezultātus. Mēģiniet to visi kopā! Iedvesmojieties no dažādām receptēm, mēģiniet uzburt uz šķīvja veselu varavīksni, nogaršojiet to, ko nekad neesat ēduši. Esat komanda!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!