grūtniece grūtniecība uzturs ēdiens
Foto: Shutterstock
Grūtniecībā, kad sievietei pastiprināti jādomā ne tikai par savu, bet arī gaidāmā mazuļa veselību, jāpievērš pastiprināta uzmanība arī tam, kādus ēdienus un dzērienus nākas baudīt. Skaidrs, ka uztura sabalansētība ir svarīga, taču viss, kas šķiet veselīgs, nebūt tāds nav – lūk, produkti, kuriem teikt stingru "nē" grūtniecības laikā.

Auglis grūtniecības laikā var saņemt gan vērtīgās uzturvielas no mammas, gan nevēlamās baktērijas, ja grūtniece apēdusi ko nepiemērotu, vietnē "What To Expect" norāda ārste ginekoloģe Dženifera Vū. Piesardzība nenāks par ļaunu, tāpēc der sev pajautāt – vai tiešām vērts riskēt? Ir produkti, ēdieni un dzērieni, kuros ir liela nevēlamo baktēriju klātbūtnes iespējamība, piemēram, salmonellas, E. Coli un listērijas. Grūtniecības laikā organisms ir krietni uzņēmīgāks un imūnsistēmai ir grūtāk cīnīties ar infekcijām, turklāt tās var izraisīt spontāno abortu un pāragras dzemdības. Turklāt infekciju izraisošās baktērijas var nokļūt placentā. Tomēr ne visi nosauktie produkti ir slikti baktēriju dēļ – ir tādi, kas negatīvi ietekmē augļa attīstību, bet citu ietekme uz grūtniecību nav pietiekami izpētīta.

Alkohols

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!