Foto: Shutterstock
Lai gan pie durvīm klauvē jau skolēnu rudens brīvlaiks, mācību gads tikai nule kā ieskrējies, un daudziem bērniem tas diemžēl sācies ar nepatīkamām sajūtām, jo skolā piedzīvota vardarbība. 2023. gada septembrī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamentā saņemtas 56 sūdzības (seši ziņojumi un 50 iesniegumi). No 56 sūdzībām par vienaudžu savstarpējo vardarbību saņemtas 10 sūdzības, kas ir 18 procenti no visu saņemto sūdzību skaita.

Par vienaudžu vardarbību skolās saņemtas deviņas sūdzības, bet viena – par pirmsskolas izglītības iestādi. Šobrīd jau ir izskatītas piecas sūdzības par vienaudžu savstarpējo vardarbību skolās, no tām apstiprinājās tris, daļēji apstiprinājās – viena, bet vēl viena neapstiprinājās, informē VBTAI vadošā eksperte struktūrvienību sadarbības un stratēģiskās plānošanas nodrošināšanai Simona Saule.

VBTAI bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa 116111 konsultanti šī gada deviņos mēnešos ir saņēmuši 164 zvanus par attiecību problēmām izglītības iestādē ar vienaudžiem, tostarp septembrī – 19. Par emocionālu vardarbību saņemti 104 zvani deviņos mēnešos, septembrī – 12. Par fizisku vardarbību – 39 zvani deviņos mēnešos, septembrī – pieci.

Savukārt par attiecību problēmām ar pedagogiem – 80 zvani deviņos mēnešos, no tiem 11 septembrī. Par emocionālu vardarbību – 35 zvani deviņos mēnešos, septembrī – seši. Par fizisku vardarbību – seši zvani deviņos mēnešos, septembrī – viens.

Pēc Saules teiktā, vēl skolas tēmu lokā iezīmējas tādi aktuāli jautājumi kā uzvedības problēmas skolā – 156 zvani deviņos mēnešos, septembrī – 18, mācību grūtības – 83 zvani kopumā, septembrī – astoņi, vardarbības liecinieks skolā – 92 zvani kopumā, 14 – septembrī, mobings – 71 zvans deviņos mēnešos, 14 – septembrī.

Jau ziņots, ka šajā mācību gadā publiskajā vidē parādījušies pāris skaļāki gadījumi par vienaudžu vardarbību izglītības iestādēs. Pagājušā mācību gada nogalē dati bija pat tādi, ka šķita – vardarbība "uzkāpusi debesīs". Par jomu atbildīgās iestādes un skolu vadība sola pastiprināti pievērst uzmanību mobinga izskaušanai skolas, taču, kā redzams pēc dažādiem notikumiem, mums vēl tālu līdz tam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!