Foto: Shutterstock
"Ja jau sievietes grib līdztiesību, tad lai uztur arī ģimeni," tā ir viena no izplatītākajām frāzēm, ko izmanto vīrieši, cenšoties "piezemēt" sieviešu vēlmi būt neatkarīgām. Bet vai ar to patiešām kādu var iebiedēt un vai mūsdienās vispār kādam būtu jāapmierina otra finansiālās vēlmes? Vai tomēr līdztiesība ir līdztiesība – visu godīgi dalām uz pusēm?

Viens no pretrunīgākajiem jautājumiem mūsdienās, ko pārcilā vēl un vēl – vai sievietei jākļūst par ģimenes finansiālo balstu? Kaut arī aizvien ir vērojama tendence, ka ģimenes maka "turētājs" ir vīrietis, kamēr sieviete savus ienākumus plāno pēc pašas vēlmēm, tomēr dažādos diskusiju forumos un sociālajos medijos sāk izkristalizēties jauna realitāte. Sievietes atklāti stāsta, ka uztur visu ģimeni, savukārt vīrieši aktualizē tēmu par to, vai sievietēm nebūtu jāatbalsta finansiālās problēmās nonākušais partneris.

Protams, vieglākā atbilde, kas der visām dzīves situācijām, būtu triviālais – jādara, kā pašiem labāk. Taču, kā rīkoties, ja partnerattiecībās domas par finansēm atšķiras? Sieviete domā, ka viņam jāuztur ģimene, tikmēr viņš sagaida atbalstu arī no sievietes. Piemēram, britu medijs "The Independent" raksta par kādu vīrieti, kurš sociālajā tīklā "Reddit" pauda sašutumu, ka viņa partnere (jāakcentē, ka ne sieva) neizrādīja vēlmi uzturēt viņu brīdī, kad viņš palika bez darba. It kā ikdienišķa situācija, kurā var nokļūt ikviens, taču tā izraisīja asas debates. Turklāt ne par labu vīrietim, daudzi komentētāji uzskatīja, ka sievietei nav pienākums uzturēt savu bez darba palikušo partneri. Sevišķi, ja attiecības nav oficiāli reģistrētas.

Netrūka arī komentāru par to, ka vīrietis, kuru uztur sieviete, ir alfonss. Bet, vai tiešām ikvienu finansiālās grūtībās nonākušu vīrieti uzreiz jāsauc par neveiksminieku, kurš tup zem sievietes papēža? Nav taču pieņemts sievieti, kuru uztur vīrietis, dēvēt viszemiskākajos vārdos. Tas šķiet absolūti normāli un pieņemami, tad kāpēc nevar būt otrādi? "Psychology Today" raksta, ka ikvienam ir sava izpratne par naudas nozīmi un tās sadali ģimenē, tāpēc ļoti bieži tieši finanšu jautājums izraisa konfliktus starp partneriem.

Savukārt CNBC, balstoties uz 2019. gada aptauju, raksta, ka sievietes biežāk nekā vīrieši ir gatavas finansiāli atbalstīt savus partnerus. Turklāt aptauja atklāja, ka 53 procenti no aptaujātajām sievietēm ir uzņēmušās pat partnera parādsaistības. Arī tepat Latvijā ir ne mazums gadījumu, kad sieviete, šķirot laulību, uzņemas kopējās parādsaistības, nokļūstot smagā finansiālā stāvoklī, jo jāuztur arī bērni.

Galu galā, nevienas finansiāli atkarīgas attiecības nav veselīgas, jo tās partneri padara par situācijas ķīlnieku. Šādas attiecības vairo arī emocionālo un fizisko vardarbību ģimenē, par ko vairāk var izlasīt šajā rakstā. Vienlaikus būtiski ir nošķirt finansiālu dominanci no vienkāršas palīdzības grūtībās nonākušam cilvēkam. Iespējams, tādā brīdī vērtīgi atcerēties, ka pats vari nokļūt šādā situācijā.

Raksta tapšanā izmantotie informatīvie avoti:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!