Foto: Eesti Ekspress
Annas Marijas bērnības mājās visi trīs logi bija mājas saulainajā pusē. Caur tiem bija redzamas šalcošas priedes un Sepruses bulvāris, pa kuru jau no pieciem rītā šurpu turpu kursē trolejbusi.

Meitene piedzima jūlijā. Dienā, kad Piritā jūras ūdens temperatūra bija 17 grādi, bet kinoteātros rādīja Tarantīno filmu "No krēslas līdz rītausmai". Neilgi pēc Annas Marijas nākšanas pasaulē, agrā 1996. gada rudenī, pirmoreiz Igaunijas vēsturē policija uzgāja amfetamīna laboratoriju dzīvokļa virtuvē kādā citā Tallinas apkaimē.

Mazās meitenes bērnības mājas vasarā spožā saule padarīja svelmējoši karstas. Meitenei ir biezi mati un zaļganzilas acis. Viņai ir bērnišķīgs rokraksts, savu vārdu raksta ar lieliem, nedaudz noapaļotiem burtiem: Anna Marija. Viņai patīk valkāt pieguļošus džinsus un sportiskus džemperus. Fotogrāfijās no Annas Marijas pusaudža gadiem viņas acis ir skumjas.

Annas Marijas bērnības māju kaimiņi vairs neatceras, kad tieši sākuši saprast, ka meitenes mājās kaut kas nenotiek pareizi. Viņi atceras tikai vienu ainu.

Kāpņu laukumu starp astoto un devīto stāvu sedz netīri oranžas grīdas flīzes. Vienā malā ir šaurs lodziņš, pa kuru redzams gabaliņš debesu. Otrā malā – atkritumu šahta, kuras vāks nostiprināts ar auklu. Spraugā starp šahtu un sienu uz grīdas guļ meitene. Viņa raud. Viņa ir ļoti kalsna. Kad kaimiņi palīdz meitenei piecelties, viņa īsti nevar nostāvēt. Meitene raud, saka, ka māte padzinusi no mājām. Viņa nedrīkstot atgriezties savā istabā.

2021. gada decembris

Ir agrs decembra rīts, dažas minūtes pirms septiņiem. Valda tumsa, zemi klāj sniega sega.

Ir agrs decembra rīts, dažas minūtes pirms septiņiem. Valda tumsa, zemi klāj sniega sega.

Nommes (mikrorajons Tallinas nomalē – red.) iedzīvotāja Anne dodas rīta pastaigā ar suni pa Pāskūlas purva taku. Viņai pretī skrien kāds cits suņa staidzinātājs un ir panikā par nupat redzēto.

Līdzās pastaigu takai sniegā guļ sieviete ar asinīm noplūdušu galvu. Viņa ir mirusi.

Anne zvana glābšanas dienestam.

Mirusī ir Ģertrūda, Annas Marijas māte, kas iepriekšējā vakarā draugiem teikusi, ka grasās vārīt ievārījumu. Naktī viņa ar mašīnu atvesta uz Pāskūlas purvu, kur sista ar nūju līdz nāvei.

"Nabaga bērns"

Annas Marijas bērnība aizritēja Sepruses bulvārī, daudzdzīvokļu nama 8. stāvā. 44 kvadrātmetri, divas istabas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!